facebook
twitter

Наблюдател

Да пазаруваш като хамстер

Българинът посреща коронавируса като всеки един европеец
9 401
 Pixabay

В света на домораслия интернационалист българите са малък, но много прост народ, който си купува трескаво русенско варено и копърка в промишлени количества, щото го е шубе от някакъв коронавирус, който е в пъти по-безобиден от традиционен грип. За вечния мърморко българинът е още беснеещ истерик, който не се е научил да си мие ръцете, но вече знае как се върти спекула с маски примерно.

В страната още няма сериозна епидемиологична обстановка, но социалните мрежи вече полудяха - всички с по-силен глас декларират, че заразата се побеждава просто с повече демокрация, че няма нужда от превантивни мерки, които биха ограничили масовите мероприятия и свободата на придвижване, че тая работа с вирусите явно са я измислили тайни общества, които просто искат през паниката и карантината да наложат нова диктатура. Освен това всички са убедени, че властите крият реалното положение, а всеки, който се нареди на опашка в супермаркета и закупи едновременно сол, захар и консерви, е чисто луд човек, който действа нерационално, защото е неинформиран. 

Сигурен съм, че ако коронавирусът влезе в София, ще имаме публично дишане без маски в центъра и даже опити за отъркване в метрото -

 

за да покажем, че не ни е страх, че сме свободни

 

Ако някъде бъде наложена карантина, ще има опити тя да бъде пробита... отвън.

Всъщност домораслият интернационалист трябва да е наясно, че българите са обикновени хора, не по-различни от австрийците, руснаците, македонците и т.н., а всякакъв опит един народ да бъде изкаран по-глупав от друг народ е доста опасен. Българите през последните дни действат като всички останали европейци. 

В немския език има един идиом - Hamsterkaufen, който бих превел като "Пазаруваш като хамстер". Преди няколко дни, когато диагностицираха с коронавирус един 72-годишен дядо във Виена, навестил поликлиниката съвсем случайно и по друг повод, австрийският канцлер Себастиан Курц се обърна към гражданите с думите: „Няма причина да се паникьосвате, още повече за Hamsterkaufen“. Разбира се, в Европа, както у нас, както и в Русия, както и по целия свят, когато правителството каже: "Не се паникьосвайте", гражданите моментално изпадат в дива паника. Два дни след обръщението на Курц австрийският Der Standard направи опис на нещата, които изчезват с бясна скорост от рафтовете на магазините. Повечето аптеки във Виена осъмнаха със съобщение, че са свършили предпазни маски, разбира се. Вторият продукт, който изчезна от мрежата, се оказа дезинфектантът за ръце Sterillium Classic Pure. Изкупуването му бе толкова шоково, че производителят му въведе третата и четвъртата смяна в предприятията си, за да попълни празните рафтове. Австрийците изкупиха още юфката и макаронените изделия, консервите от месо и зеленчуци, както и по някаква причина доматено пюре. Освен това спряха да ходят в китайски ресторанти и рязко намалиха пътуванията си - както по земя, така и по въздух. 

Тези, които

 

не разбират защо хората се запасяват,

 

може би трябва да погледнат към Германия, която от няколко години актуализира периодично списък със стоки от първа необходимост, които хората трябва да имат в случай на карантина. Та, преди дни Федералната служба за гражданска защита и управление на бедствията в Бон не чака фейсбук активистите да кажат какво мислят по въпроса, а обнови списъка на продуктите, които човек трябва да има, за да оцелее 10 дни в изолация. Трябват ви 20 литра напитки /минерална вода, плодови сокове/, три килограма хляб, тестени изделия или ориз и четири килограма зеленчуци или бобови растения. Списъкът е допълнен с 2,6 килограма млечни продукти, приблизително същото количество плодове и ядки, както и яйца. Това е положението в Германия. Какво направиха германците? Изпълниха нарежданията, разбира се. Но и ги надхвърлиха! Aldi-Süd отчете Hamsterkaufen в отделни свои клонове: клиентите купуват стоки за дълготрайна употреба и хигиенни предмети в по-големи количества от обикновено. "Гледката в някои супермаркети вече също е доста странна", написа онзиден "Дойче веле". Кристина Шюц, говорителка на концерна REWE Group (магазините Penny, REWE и Nahkauf), заяви пред ДВ, че в цялата страна се засилва търсенето на хранителни продукти и особено на консерви. От Lidl обясниха, че им привършват дълготрайни хранителни продукти - консерви и макарони, както и тоалетна хартия и дезинфектанти.

А да - германците така бързо изкупиха предпазните маски, че министърът на здравеопазването Йенс Спан беше принуден да заяви по телевизията, че ще конфискува запаси, ако такива бъдат открити.

В Италия... В Италия още на първия ден не само изкупиха маските от аптеките, но свършиха и маските Fendi, които не са никакви предпазни маски, а са си чист моден аксесоар и струват 190 евро. Дори от Fendi излязоха с обръщение към клиентите си, в което напомнят, че техните маски не пазят от коронавирус. Цената на обикновените маски в Италия, там където ги има, скочи с 400%, а в интернет магазините се продават и за 70 евро. Италианската прокуратура започна разследване за спекулативни действия, като бяха проверени дори складовете на Amazon и eBay.

Същият скандал тече и в Македония, където маските от 6 денара (0.2 лв.) скочиха на 500 денара. Подобен скандал тече и в Украйна, където маските свършиха, а след това шефът на здравната комисия към Радата Михаил Радуцкий бе заподозрян, че е изнесъл към Китай 30 милиона маски, от които си докарал 188 млн. гривни (13 млн лв.). 

В Русия маските също изчезнаха светкавично. От "Союзспецодежда" вече обясниха, че нови партиди ще има не по-рано от два месеца, а стоката вероятно се крие някъде, за да може да се продаде на печалба в Китай. 

Бедна ми е фантазията

 

какво ще стане в българското виртуално пространство,

 

ако се стигне до отмяна на футбола и операта, карнавалите и театрите (като в Италия) до затварянето на музеите (като във Франция) или до забрана на едно място да се събират повече от 1000 души (като в Швейцария). Ако някой ни каже, че по време на криза частните автомобили могат да бъдат конфискувани, а тайната на кореспонденцията няма да важи (като в Германия), сигурно тук ще избухне мощна фейсбук революция. 

Всъщност България има невероятен късмет тези дни - бежанците от изток ни отбягват, вирусът от запад - също. На теория това ни дава време, в което да помислим още веднъж как да се справим най-ефективно с надвисналите кризи. На практика обаче това е живо чудо, тъй като никой не очаква от правителството кой знае какви мерки, а нямаме и надеждни медии, които да разпространяват проверена информация. В момента кабинетът се моли на Ердоган да спре мигрантите и на Бог - да ни пощади от вируси. Цялата комуникация тече през социалните мрежи, където се препостват всякакви измислици и авторски хрумки. В България също свършиха маските, но кой знае какво презапасяване, камо ли спекула с храни, няма, а всякаква борба с родния Hamsterkaufen не бива да тече по линията "Абе, вие сте идиоти". Камо ли с лозунги от типа: "Няма проблеми, това ще отшуми до месец". 

За нещастие, тук

 

няма кой да сложи ред при кризисна ситуация,

 

затова и фалшиментото - о, боже, изпразват магазините - върви с пълна пара в социалните мрежи. Как ще се плаща по време на карантина? Ще има ли стимули за икономиката? Ще се ограничат ли масовите мероприятия? - на нито един въпрос тук няма да получите отговор от специалисти, защото тук и докторите слушат Борисов, който разбира от коронавирус, колкото от бубонна чума.

Затова в България пожарите се гасят с дъжд, язовирите се пълнят с топенето на снеговете, а грипът отшумява с идването на лятото... Това е положението.

 

Още

Сроковете за издаване на нови лични документи се удължават с 6 месеца

14.03.2020

Обновена

3236 7
Започва производството на предпазни маски и облекла у нас

11.03.2020

Обновена

6969 23
Коронен век на българската култура

11.03.2020

1939 1