Quantcast
Да не се опияняваме по силната държава | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Да не се опияняваме по силната държава

Декретите във времена на извънредно положение лесно се израждат в желание за "здрава ръка" в нормални времена, а това е опасно
4 978

Коронавирусът почти гарантирано ще доведе до рецесия както в Европа, така и в България. Ефектът на подобни пандемии е различен от обичайните икономически и финансови кризи, като ударът е особено силен в краткосрочен план. Обявеното извънредно положение и тежките ограничителни мерки в почти цяла Европа неизбежно ни водят към шоково свиване в търговски потоци и индустриално производство, както и към огромна тежест върху публичните финанси. 

Мерките в Европа са разбираеми и доста сходни, но покрай тях се развива и една друга болест, която е свързанa с „опиянението” от извънредното положение. Лорд Актън е известен със своята фраза, че

 

властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно

 

Точно това е и втората голяма пандемия, от която трябва да се пазим днес. Попаднахме в ситуация, в която всяка сутрин даден министър може да издаде заповед, с която да затвори търговски обекти, да забрани на група хора да отидат в парка или да затвори цял град. И всички тези мерки почти сигурно са обосновани и подкрепени от голяма част от населението. Какво обаче се случва, когато „войната” с вируса свърши? За коронавирус има обективен тест, но за вируса на контрола и прекомерната власт няма.

Опиянението може да бъде забелязано в разговора за икономиката. През последната седмица се чуват всякакви идеи за икономически мерки в отговор на кризата, но сред тях ясно се различават и тези, които са открито популистки и/или целятда подменят дебата. Главният прокурор, който беше изместен в новините от коронавируса, бързо се върна с акция срещу спекулата и проверки в аптеки и търговски обекти. Проверки, които спряха работата на аптеки в най-лошия възможен момент. Синдикален лидер, в едно от най-гледаните предавания по националната телевизия, пък нарече всеки, който е срещу всесилната държава, „мухльо”, който не бива да бъде канен и не трябва да се изказва. И това е преди още държавата да започне да спасява бизнеси с пари на данъкоплатеца – каквито искания неизбежно ще започнат да се трупат.

Този тон подсказва, че натискът кризисното управление на икономиката да формира и бъдещия модел на развитие ще бъде факт. Аргументът

 

„сега е криза и всички легнахте на държавата” ще бъде развиван до безкрайност

 

в опит да се покаже, че без всесилната държава сме безсилни, неподготвени и незащитими. Фактът, че Европа в момента е затворена и остава чувството за изолираност на отделните страни-членки, само ще напомпа тази теза. Крайното левичарство е безнадеждно пред отворените пазари и интегрирането на веригите на производство, но тяхното прекъсване дават поле за изява на всякакви позабравени екзотики.

Пандемията е наистина извънредно събитие, но не трябва да позволяваме с лека ръка да промени траекторията на страната. Няма мерки, които да отменят макроикономическия удар. Няма и мерки, които да компенсират напълно удара върху реалния сектор – икономическата „цена” на кризата не може да бъде отменена със закон. Това, което реалистично може да се направи, е да се променят приоритетите на бюджета в подкрепа на здравната и социалната система, които са „на първа линия”, както и да се подкрепят работниците, които са у дома или са заплашени от съкращение – така че да получат обезщетение, запазвайки работните си места. Ликвидната подкрепа към бизнеса минава през разсрочване на някои данъчни плащания и кредитни линии за предприятия, които са тежко ударени от извънредното положение. Това са мерките, които не отменят кризата, но могат да олекотят дълбок краткосрочен удар върху икономиката.

 

Големият капан в тези мерки е в детайлите

 

на ликвидната подкрепа към реалния сектор, която крие огромен политически и морален риск. В никакъв случай не бива да се допуска в условията на извънредно положение средства на данъкоплатците да се насочат за покриване на загуби, нямащи нищо общо със сегашната криза. Участието на търговските банки в този процес, както и ясните правила, в т.ч. и лимити на средствата за кредитиране на отделни предприятия, са ключови за поне частичната защита от злоупотреби. Вкарването на големи и малки предприятия в един механизъм също може да изкриви много механизма.

Предложението за наливане на 500 млн. лв. в Българска банка за развитие (ББР) е вероятно най-бързият възможен начин за ликвидна подкрепа на реалния сектор, но опитът от работата на ББР през годините показва въпросните морални рискове – към момента няма и яснота какви са параметрите и изискванията за достъп до средствата. Особено притеснително е намерението за финансиране на големи компании чрез покупка на акции и дялове с опция за обратно изкупуване. Не знаем как ще изглежда схемата, но подобен подход създава значим риск да се използва извънредното положение за „набутване“ на вече губещи или проблемни фирми на ББР (т.е. на данъкоплатеца), като съответно от ликвидната подкрепа печели единствено въпросният недобросъвестен инвеститор.

Дори и в добрия сценарий кризата най-вероятно

 

ще даде тласък на държавния капитализъм

 

Франция, Италия и Испания вече обявиха, че ще или са готови да национализират или установят контрол върху големи предприятия и болници. Само преди дни беше обявена (ре)национализацията на Alitalia например. Превозвачите са най-непосредствено ударени, но представете си, ако това се разпростре и върху индустрията, която неизбежно също ще закъса. А сега си представете, ако подобна вълна дойде и тук – още не можем да се отървем от тежестта на разговора за приватизацията, дори тепърва ще я „разследваме”, а сега да тръгнем на национализация.

 

Големите икономически рискове от коронавируса

 

не са просто изпадането в рецесия, а потенциалният възход на държавния капитализъм и дългосрочната промяна в модела на развитие. Натискът за повече държава – завръщане в сектори и участие в големи предприятия, повишени данъци, регулирани бизнеси и контролирани цени, ще се увеличи в периода на извънредното положение. Затова едно опиянение от власт може да бъде опасно – защото ефективността на декретите във времена на извънредно положение лесно се превръща в желание за поддържане на контрола в нормални времена.

След пандемията обаче няма да е време за контрол, а за икономически растеж и приспособяване на промишлеността към новата реалност. В този процес свободата ще ни трябва повече от всякога. Бюджетният дефицит се изчиства, евентуалните злоупотреби с ликвидната подкрепа също се преживяват, но важното е икономиката да заработи. А тя работи при запазване на съществуващите макро котви и отбягване на държавния капитализъм. Това не бива да забравяме.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Капиталисти под прикритие
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3458 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5035 91

Коментари

peniko

👍

Аз тъкмо си мислех къде изчезнаха големите демокрации и мултимиардните икономики.....яви се некакво вирусче и ги накара да клекнат със събути гащи. Сега са в "замислено" положение - да пазим пИчалбите или да спасяваме "простолюдието"..... е, то простолюдието, в смисъл работна сила е лесно "заменимо" в днешно време (по букварите), ама ако вземе да изчезне изобщо? И значи верна е оная приказка "да сме живи и здрави, за останалото има Мастеркард".... Няма да се учудя, ако човечеството изчезне до крак (пепел ми на езика) и като после дойдат "извънземните" ще намерят на земята КУПИЩА ПАРИ!!!!

Sine_metu

не трябва да позволяваме с лека ръка да промени траекторията на страната

 

Да бе прочел нещо за „траекторията“ на България, Ганев, преди да ръсиш клишета и безкрайно ценни указания. Чети, книжката и слепото окато сторва

Oldten
снимка на Oldten

Пенко, майка си и баща си ли търсиш в Америка и на туй отгоре плюеш върху живота си, който сам си изградил! Досещ приличаш на един друг герой с ник 65..., който изпада в душевен оргазъм, когато чуе думата Русия... но живее на Запад. Хора, не бъдете лицемери!

peniko

Колега, просто споделих лични мисли....не плюя, а се мъча да направя оценка - доколото мога със собствени сили. Не съм дошъл тук да търся родителите си: баща си загубих много млад, майка ми е жива и здрава за възрастта си (95), идвала е доста пъти и единствената причина, че не е за постоянно тук е защото тя си иска "нейния двор" с нейните си цветя.....Дойдох тук на 40 с 2 деца и пари назаем. Беше ми писнало да се боря с вятърните мелници ..... и да меря салама с рулетка за да е поравно за всички.

Милионер не станах и няма да стана, но не се оплаквам - имам хубава работа, жилище, изучих си децата и те си поеха пътя. Най-важната ми придобивка - имам 6 (шест) внука и внучки, от 1 до 11г!  Отнесох се - съжалявам. Та когато дойдох, тука си беше бетер "социализъм" (като по учебника).... хората взимаха добри заплати, безработица практически нямаше и никой за нищо не се притесняваше. ...Всичко се смени като с "магическа пръчка" на 11-09-2001. Та и тук в момента много хора имат сериозни затруднения, става дума за нормални хора.  В момента няма ясна и точна програма, какво да се прави, как да се прави, какво да се предприема. Всеки щат си решава за него си.....ама хората си пътуват. Дали вие сте в БГ, или аз в САЩ - практически няма разлика по отношение на вируса. Да сме живи и здрави и след него, ама аз съм готов да се басирам, че някои ще направят солидни пачки ....

 

Аз де

Нито критикувам, нито изцяло одобрявам мнението на автора. Само искам да подчертая, че е представител на ИПИ и като такъв защитава повече пазара и неговите регулиращи способности, действителни, или не толкова... Някой представител на Института за Балансирана Икономика би имал навярно по-балансирано мнение.

lalluger

Нормално е да има ситуации в които меките китки са на почит и други в които си трябва твърда ръка. Ако в армията имаше демокрация и обжалване на решения, докъде щяха да я докарат? Идеите трябва да служат на човечеството а не обратно. Ако не става да се помогне на хората по един начин, вероятно ще стане по друг.

Макар че контекстът тук е ясен и е в картинката: не гледайте Китай! Няма значение, какво правят - те са винаги лошите. Не трябва да има алтернатива!

Conviction
снимка на Conviction

Защо не изписвате правилното  "фондация  ипи"? Опитвате се да  убедите ,че това е Институт  едвали не Научен а то  е соросоиден  нпо  боклук.

това ли ви е качествената джурналистика?👎

 

дописката е гнусно посредствена. нещо явно абонамент имат...

 

 

Фондация „Институт за пазарна икономика“ (ИПИ) е регистрирана на 15 март 1993 г. От 2010 г. институтът е вписан като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза ИПИ е призван „да развива и защитава пазарните подходи за преодоляване на предизвикателствата, пред които гражданите на България и в региона се изправят. Тази мисия се преследва още от 1993 г., когато институтът е регистриран като неправителствена организация (НПО)“.[1] Целта на ИПИ е „да предоставя независима оценка и анализ на политиката на правителството, както и да служи като трибуна за обмяна на възгледи и мнения на икономисти и наблюдатели по различни въпроси“.

 

Verbis verbis

Картинката боде очите.

Капитализъм, или социализъм.

Дилема няма.

Социализмът също е капитализъм.

Момчето тук се тревожи за нормалното функциониране на либертадният икономически модел, наложен ни от САЩ в началото на деветдесетте години, и изразяващ се простичко - „Никаква държава„  Функцията на държавата е единствено да събира данъци от населението, и услужливо да предоставя събраните пари на... всеки, който ги пожелае, стига да е от нашите. Т.е. соросоид.

Атук правителството щяло да раздава някакви пари за подпомагане ли, изкупуване ли.. , въобще аборигените правят крачка към „по вече държава„, и се опитват престъпно да разполагат със своите пари. 

И тук веднага се явяват „загрижените„ за паричките на данъкоплатеца.

 

А от къде на къде?

 

fraxinus

Статията може да се сведе до две изречения:

 

Риба се лови в мътна вода. Някой, някъде, нещо се гласи да открадне.

Verbis verbis

Нда!

Крадат, и на нас не дават!

mi6osp.

Видяхме как Китай се справи с първата вълна на епидемията.

Предстои да видим как ще се справят други и тогава можем да направим сравнение.

 

Тази епидемия ще удари икономиките на държавите.

Шансове да оцелеят с малки загуби и имат икономиките, които са основани на производство.

Икономика, основана на услуги, ще понесе огромни загуби.

 

b-8

С тези 500 милиона ще увеличим заплатата на шефа на ББВР от 500 хиляди лв. на 1000000лв. за 2020г.Справка за доходите Му в собственната Му декларация за 2018.г. и чакам с нетърпение тази за 2019г. и по-късно за 2020.

Meto_ot_Interneto

Тежки времена за пазарните фундаменталисти. Преди 12 години държавите им избърсаха посраните задници. Сега пак без държавата не може.

 

Mrx

 

 Айдяяяя, либерастите се развихриха. Като как ще им отнемат скъпата пазарна икономика. Ами от какво ще се хранят, като няма никой да им слуша либераските умнотии. 

Влез или се регистрирай за да коментираш