facebook
twitter

Наблюдател

Борисов влезе в агонизиращата фаза на тактика “снишаване”

Доскоро той странеше от големите скандали, за да изгрее накрая като слънце, решавайки народоугодно съответния спор. Вече избягва да се меси от чувство за самосъхранение
7372
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Много мъка и грижи налегнаха премиера напоследък.

Eвропредседателството свърши и Бойко Борисов пак е в стихията си на роден терен. Доста е интересен, стига да има кой да го наблюдава и да му се връзва. Във вторник инспектира “Хемус” и със зареян поглед провидя магистрала не само между София и Варна, но и в образованието – където също се строяло като никога. В сряда ефектно заплаши “жътварите” на канабис, че ще ги излови и прати в затвора. Така той съчета публичните си образи от първите два мандата, правилно забелязани преди време от наблюдатели: на Бойко - ловецът на бандити, и Бойко - строителят, същински Омуртаг. Пътьом не пропусна и да обещае доходите да се вдигнат с 50% до края на мандата. Ето такъв Борисов обичат да виждат медиите, особено през август, когато новинарската пустош си търси герои!

Какъв ще е трайният образ на Борисов в епохата след председателството, е рано да се каже, но се забелязва любопитен нюанс в поведението му – опит за дистанциране от големите скандали на принципа “заради бълхата да не изгорим юргана”.

 

Бълхата са  “дребнотемия” като изпуснатия от МВР

 

Митьо Очите, юрганът – самият той. “Доктрината за ненамеса” е любима на Борисов, но в предишни години я прилагаше по теми, за които обществото бе настръхнало и той изгряваше като провидение, магически разрешаващо спорния въпрос народоугодно (данъци, заплати, “Натура 2000” и т.н.). Населението бе свикнало с тия мурафети и от първия ден на съответния скандал знаеше, че следва да адресира до Борисов исканията си. Животът обаче се променя, променят се българите, спряха да му пращат писма в бутилки на надеждата. Промени се и естеството на скандалите. В резултат Борисов вече не се дистанцира, за да изгрее накрая като слънце, а просто за да не гори той в пожара. Ако може въобще да не се намесва.

 

Пожарникар е все пак, добър му е усетът

 

Случаят с Очите е показателен. След като несебърският “бизнесмен с легален бизнес” (думи на Румяна Бъчварова като вътрешен министър от 2016 г.)  скандално бе изпуснат от органите на реда, Борисов бе не просто мълчалив, но и твърде нервен на журналистическите питания по случая. “Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко”, избяга премиерът от отговорност. Недоволен бе, че именно тази тема вълнува репортерите, а не поредната прерязана лента. Две седмици по-рано се сниши за драмата в Странджа, изпращайки земеделския министър Порожанов да се пържи на огъня на потърпевшите. Доста дни мълча и при протестите на хората с увреждания, намеси се с неохота чак след като скандалът нарасна неудържимо (стори го нелепо с уволнения и върнат Бисер Петков, а и с изпуснати фрази). Нещо подобно стана и при лобистката поправка за акциза на бездимните цигари. Късната реакция по "закона Домусчиев” пък бе изпълнение в стил “Сълза и смях” (пет минути след обявеното вето от президента Радев). Има и скандали, по които Борисов въобще не се намесва – нито рано, нито късно. Става дума за вече регулярните препирни между патриотите, както и за драмите между Валери Симеонов и Николина Ангелкова.

Тактиката на снишаване е видима. По-ранен Борисов щеше лично да подгони групата на Очите и ако го изтърве – успешно виновен да излезе друг, например Станишев. Или пък със сълзи на очи щеше да дои козичките на баба Дора. Все пак същият този Борисов някога лично сливаше и окрупняваше общински училища, обсъждайки с родителите в колко часа стават сутрин децата им и колко време пътуват до школото (Пловдив, 2016 г.). А сега – пасуване.

Че Борисов се пази от скандалите с цел съхранение, е ясно, но има и една по-дълбока причина за това поведение. Тя е, че просто

 

хората вече не му вярват

 

И ако все още притежава някакъв приличен рейтинг (отчитан от социолозите), то е защото не се е появил друг като него. Дойде ли – на мига ще го забравят.

Има обаче и още един проблем. Той е, че цялата тази тактика не води доникъде. Спорно е доколко Борисов успява лично да се съхрани, след като твори нелепости като “ветото” за Домусчиев. Безспорно е обаче, че без него подчинените му вършат работата като кучето на нивата. Така например депутатите на ГЕРБ изгониха майките на деца с увреждания от парламента заради неправилен дрескод, а министър Порожанов замалко да утрои пожара в Странджа, поднасяйки очевидно невярната информация, че чума има и в стадото на баба Дора (после се отрече от думите си). Като цяло или Борисов сам се прави за смях, или прави за смях съпартийци и министри, или те самите се правят; или пък те него, като гласуват обратното на това, което е разпоредил публично (тенденция от година). Откъдето и да го погледнеш - все е нелепо.

Няма кой знае каква изненада в целия този спектакъл. Управлява власт, която отдавна се крепи на единствената опора, че политическите инженери не са подготвили друг проект, който да я смени. Случващото се е едно от проявленията на агонията. Въпросът е колко дълго ще продължи тя.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът се удари челно в съдебния бетон
Европа на егоизма
ЕНП ще се бори за обединение на проевропейските сили

20.05.2019

Людмил Илиев

45

Коментари

Bradatko
снимка на Bradatko

Добра статия.

Не ми хареса, обаче, неопределеността в последните ѝ изречения!

jorro2

Че какво му е неясно на завършека? Цитат:

 

 ...политическите инженери не са подготвили друг проект...

 

Еми все още не е готов проекта "Ку-ку бенд"

 

 

herr Flick
снимка на herr Flick

проекта "Ку-ку бенд"

Там кастингите не приключиха ли вече? 

aver4e
снимка на aver4e

Много определено даже ! Очакваме новия ГРЕП. Трагично, но е така !

Baskerville
снимка на Baskerville

А по наследника на първа програма върви наследникът на "Отмъщението на самурая".Корейска версия.Да очакваме репортаж от пленума на гербавото политбюро и Тошо Втори с увиснало от изненада чене.

wreckage
снимка на wreckage

Бълхата са  “дребнотемия” като изпуснатия от МВР

 

Митьо Очите, юрганът – самият той.

Той е високотехнологичен матрак с вградена памет, а не некъф скапан юрган.

?
2рee

Инженерите побягнаха , за руля няма мераклии.

Redneg

Нема страшно, набори ... Важното е че каквото и да става - БКП вече няма да види власт, това е важното.

А дали ще е ГЕРБ, МЕРП - не е толкова важно. 

ЧИЧКО СИМИТЛИ

БКП бе закрита на 3 април 1990 г.

Останалото е животински страх.

 

Redneg

БКП - закрита?

Чиче, от това дето го пушиш, да ми пратиш и на мен, че от моята такива чак розови сънища не ме връхлитат ...

VBA

Из под лайната, се показва главата.

Ognyan Filipov
снимка на Ognyan Filipov

И аз искам такава трева, сори.

09.09.44
Правилно...над мене е само въздух , както е казал ГОЛЕМАНОВ.
ШКОЛНИКА МАРЕК

Нещо не личи много БКП да са изпуснали властта. Както и да погледнеш, все производни на Партията майка ни управляват, независимо как са оцветени. Нали не сме забравили, че ДС беше щит и меч на БКП. И така, ако някой от управляващите или от политически "елит" не е бил член на БКП е бил "писател" на данни някакви. Ако не е от БКП или "писател", то е отроче на някой от тях. Стига човек да прочете биографиите им и се позамисли. Така че чакаме новия проект за слънце.

Redneg

Ти зае... , зарежи искам да кажа, ама той май не останаха слънца вече.

маргаритка2

НЕма нов проект. Цвъки ще стегне редиците, а трите самодиви ще измислят нови и нови коалиционни формули.

маргаритка2

"Нашта система четри-четри-две"

Manrico
снимка на Manrico

Доста е интересен, стига да има кой да го наблюдава и да му се връзва.

Има, има. Поне журналисти, които ежедневно го наблюдават, вързват му се и пишат, че въздухът трепери, а на коча се клатят вече много. И може би тайничко се надяват на нов политически проект, покрай който и те да намажат поне малко.

Диагностик
Кабинетът “Орешарски” отпусна през 2014 г. 91 милиона на 57 червени общини 127 общини не са получили нито лев допълнително от правителството на Борисов, повечето от тях са от ГЕРБ 73 общини, управлявани от ГЕРБ, в които живеят над 4 милиона жители, са получили 134 826 399 лева допълнително от правителството. За 10 общини с кметове, издигнати или подкрепени от БСП, в които живеят малко над 306 хиляди души, пък са отпуснати 11 662 699 лева. 35 общини на ДПС с общо население близо 730 хиляди души са получили допълнително 70 580 215 лв. Това показва сметката на парите, които са разпределени от кабинета “Борисов 3” от края на юли миналата година до този август.
маргаритка2

Много интересни числа вадиш.

Според мен трябва да се гледа като цяло колко пари са получили, а не само допълнителните.

 

Но по твоите числа излиза, че ГЕРБ и БСП са получили допълнително от правителството средно по 35 лв на човек от община. А ДПС -96 лв.

Дежурния

Няма ли и някаква прогноза колко ще трае агонията, че ако е до 2021 година не е на добре работата.

?
маргаритка2

При положение, че ДПС взимат допълнително почти три пъти повече на човек, вероятно агонията ще бъде точно толкова по-кратка.

Miranda
снимка на Miranda

Няма кой да смени Бойко Борисов, така че така ще си я караме.

 

генек

Добре...

А бъдещето е ясно. Публика има, дебили в нея 80% - бъдещето на Боко е временно подсигурено. Като в детската градина - слушка, папка и му сменят гащите като ги пожълти...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Джиджи

Борисов влезе в агонизиращата фаза на тактика “снишаване”

Заглавието кърти, чисти и извозва.

? ?
Penchobre

Като цяло или Борисов сам се прави за смях, или прави за смях съпартийци и министри, или те самите се правят;

 

Маркс: "Човечеството се разделя със своето минало, смеейки се”.

 

Тук мащабите са по малки.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×