facebook
twitter

Наблюдател

Бедните няма да спечелят от въвеждането на данък „богатство“

От него ще се облагодетелстват най-вече политиците, които ще използват парите за свои цели
1016
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председателят на КНСБ Пламен Димитров отново подхвана темата за данък "богатство".

Миналата седмица най-голямата синдикална организация в България - КНСБ, публично представи предложение за задълбочена данъчна реформа. Сред многото точки, изложени от синдиката, две мерки се откроиха като основни стълбове на реформата – въвеждането на необлагаем минимум за данъка върху доходите и създаването на нов данък „богатство“, който да се налага върху хора, които имат допълнителни жилища, скъпи коли и други луксозни стоки.

 

Каква е логиката на данък „богатство“?

 

Самата морална логика на идеята за данък "богатство" е доста съмнителна. Изключително манипулативно е да се твърди, че богатите следва да плащат повече данъци, защото те едва ли не не го правят. Но всъщност го правят. Данъкът върху дохода в България не е много коректно да се нарича „плосък“, защото той е по-скоро пропорционален. Това колко лева плаща един човек под формата на подоходен данък зависи от това колко е висок доходът му.

Например един човек с брутна заплата 1000 лв. ще плати 100 лв. данък. Но един човек с брутна заплата 10 000 ще плати 1000 лв. Ето, богатите плащат повече. Ако са 5 пъти по-богати – 5 пъти повече. Ако са 10 пъти по-богати – 10 пъти повече. Не е ли това справедливостта, за която говорят синдикатите? Какво ѝ е несправедливото на тази система? Какво повече може да се иска? Тази система третира всички поравно, като единствената променлива е нивото на дохода, ако получаваш повече – плащаш повече. Това е възможно най-справедливата форма на данъчното облагане, дори по логиката на самите синдикати.

Друг проблем на този данък е, че всъщност може и да удари много хора, които всъщност не са особено заможни, но просто имат допълнителни имоти. В България много хора имат собствени жилища. Това да имаш собственост над жилището у нас е много по-голям приоритет, отколкото в много западни държави. Има и много българи, които са собственици на повече от един имот, дали по наследство, дали защото са спестили пари, с които после за закупили апартамент, в който да живеят децата им. Сигурен съм, че всеки от вас може да се сети за познати, които нямат особено високи доходи, но имат повече от един имот. Справедливо ли е те да бъдат наказани за това чрез нов данък?

 

Илюзията на преразпределението

 

Това не изчерпва проблемите с предложението. Основният проблем е, че то промотира един изключително лъжовен мит - вдигането на данъците на богатите не означава преразпределение от богати към бедни. Не. То означава преразпределяне на пари от едни богати хора (богати предприемачи и подобни) към други богати хора – политиците. Чак след това тези втори богати хора решават какво да правят с тези пари. И да, може да ги дадат на бедните. А може да ги дадат пак на богати хора, но този път от онези любими родни „бизнесмени“, които са им я братовчеди, я тъстове, я дарители за политически кампании. Кое мислите, че е по-вероятно да се случи? 

Тук се сблъскваме с може би най-голямата илюзия на данъчното облагане, особено когато ви се казва, че ще е само за богатите. Да, то може да е за богатите, но пак ще влиза в джобовете на други богати хора. И то именно на тези богати хора, на които се дължи и лошата репутация на богатите в България. Едва ли има човек, който мрази някого просто защото е богат. Не, това е изключително долен начин на мислене, който може да е присъщ единствено на някого, който е заслепен от завист. Всички ще се съгласят, че богати хора, които са заслужили своето богатство чрез труд и предоставяне на блага, които се оценяват високо от обществото, няма за какво да бъдат наказвани.

 

Кой наистина ще плаща този данък?

 

От друга страна стоят тези богати хора, които не са заслужили богатството си чрез труд, дисциплина и предоставяне на блага, които се оценяват високо от потребителите на пазара. Това са именно хора като политиците и приближените до тях бизнесмени, които материално се облагодетелстват от политическите си връзки. Това са „вредните“ богаташи, ако можем така да се изразим. Защото тяхното богатство се трупа от данъците, които представляват насилствено изземване на пари, а не доброволна размяна. Тяхната печалба е наша загуба. Сравнете това с предприемачите на свободния пазар, които могат да печелят само и единствено, ако хората доброволно си купуват продуктите им. Тоест само и единствено ако хората намират полза за себе си от тези продукти.

Тук някой би могъл да възрази, че политиците и всички бизнесмени, свързани с тях, също ще бъдат обложени с този нов данък богатство. Да, на хартия. Всички знаем обаче как реално се случват нещата. Тези, които имат власт, винаги намират вратички в законите, винаги намират начин да избягват спазването на правилата, които искат да наложат на всички останали. Защо? Защото могат, именно поради факта, че имат власт. Можете да сте сигурни, че точно тези, които си мислите, че трябва да бъдат наказани с данък богатство, защото не са изработили това богатство по честен и почтен път, най-малко ще плащат този данък, ако го плащат въобще.

 

Фокусът на всяка данъчна реформа трябва да е…

 

Очевидно е, че синдикатите са на някакъв морален кръстоносен поход срещу „лошите“ богати хора. Това си личи от реториката им по медиите от последните дни. Ако синдикатите искат по-малко пари да влизат в джобовете на „лошите“ богаташи, то тогава трябва да искат само и единствено съкращаване на данъците, а не тяхното увеличение.

Преразпределянето на още пари от едни богаташи към други богаташи няма да помогне на бедните. Особено когато богаташите, които получават парите, са нашите политици. Те ще използват тези пари само и единствено, за да направят бедните по-зависими от тях – чрез повече „социални“ помощи и подобни инструменти, и по този начин да подсигурят подкрепа за разширяването на тяхната власт.

 

Ами необлагаемият минимум?

 

В този ред на мисли другият ключов стълб на предложението на синдикатите – въвеждането на необлагаем минимум – е реформа именно в тази, по-добра, посока. Необлагаемият минимум би позволил на всички хора да запазят по-голяма част от доходите си за себе си. И наистина, както казват самите синдикати, той е изключително благоприятна данъчна мярка именно за бедните, които, имайки по-ниски доходи, ще могат да запазват пропорционално по-голяма част от тях, отколкото хората с по-високи доходи.

Единствено трябва да се внимава въвеждането на необлагаем минимум да не се обвърже с цялостно извращаване на данъчната система в България и пропорционалната, прозрачна и справедлива система, която имаме в момента, да се превърне в „прогресивна“ такава, с по-високи данъчни ставки за богатите. От това ще се облагодетелстват само и единствено други богати хора. И то напълно незаслужено.

Не се подвеждайте по реториката на завистта и класовата омраза. Ако ще се търси данъчна реформа, тя трябва да е само в една посока – към по-ниски и по-прости данъци. Реформата, която се предлага от синдикатите, е по-скоро обратното - увеличаване на данъчната тежест и усложняване на системата, но прикрити зад въвеждането на необлагаем минимум.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Има си хас да ни управляват боклуци
Как Наредба 18 се превърна в Недоразумение 18

22.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2347 1
„Златни пръсти” удържат стабилен трона на Борисов

22.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6933 6

Коментари

mick

Голяма глупост - богатите имат собственост, обявените им доходи са много по-малки, просто защото имат пасивен доход от собственост за който в момента не се плаща никакъв ДОД.

 

Едиственият данък богатство е - данъкът върху собствеността. И достатъчно е  - този данък да е адекватен.. т.е. да е достатъчен за покриване на услугите които държавата и общините правят за съотвения собственик.. пазейки му собствеността, поддържайки му инфраструктурата около имотите му.. това полиция, армия, съдии.. чиновници..  се занимават повече с богатите отколкото с тия дето са само на доходи  и без собственост.

 

Вторачването върху доходите е голямата лъжа на демокрацията - защото богатите не се облагат адекватно и целият бюджет се пълни с ДДС, акцизи и ДОД - т.е. с потребление/богатите не плащат ДДС/.. нито пък достатъчно акцизи, нито пък достатъчно ДОД.

Бург Гаски

Хайде сега да обясниш що е то "пасивен дохд". Доколкото съм запознат  всеки доход в РБ се облага с данък щом се декларира.

Ако слагаш знак за равенство между  "пасивния доход" и приходи от  непозволена дейност (т.е недекларирани приходи), то тогава всички са престъпници щом не си декларират доходите! Така ли е?

mick

Просто трябва да се облага адекватно собствеността до нивото на пасивния доход от нея..  и готово. Всеки имот генерира такъв доход 5-10%/все едно го даваш под наем/ на година от пазарната цена на имота.. е това го умножаваме по 10% и готово. И с тоя данък просто се поддържа инфраструктурата около имота. И за земеделските земи, гори и ливадите.

 

Така богатите ще плащат съразмерно с тия дето само ДОД плащат и нямат собственост.

 

F1

Mики, ако си на една ръка разстояние ще станеш Синьото Око. Къде видя поддръжка бе умник?

kaily
снимка на kaily

айде подлойните моментално подскочи да защитават ръката де им подхвърля трохи

Thunderstorm

Бедните няма да спечелят от въвеждането на данък „богатство“

 

Не би и трябвало -- тези, които пишат законите, не ги пишат, за да спасяват когото и да било, а най-вече да облагодетелстват себе си/семейството си/класата си. Спомнете си лафа на Остап Бендер -- изобщо не е майтап, а кристално чиста истина.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)