facebook
twitter

Наблюдател

Американските колежи и университети приветстват с „добре дошли“ чуждестранните студенти

 Снимка: Архив
Ерик Рубин

Бих искал да поздравя всички български кандидат-студенти, които получиха потвърждение, че са приети в някои от над 4 700-те акредитирани висши учебни заведения в САЩ.  Възпитаниците на американските университети продължават кариерата си като лидери и иноватори в много области по целия свят и вие трябва да се гордеете, че сте  поканени да се присъедините към тази специална и отбрана група от млади хора, чийто живот ще бъде променен завинаги от динамиката, откритостта и качеството на студентските кампуси в Съединените щати.

Потвърждението за прием в университет е резултат на внимателно обмисляне и упорита работа, както от страна на тези, които кандидатстват, така и от страна на самите американски колежи и университети, които извършват стриктен подбор на кандидатите. Ние отчитаме енергията и креативността, която сте вложили в есетата за своите мечти и идеи,  упорития труд, който сте положили за подготовка на изпитите по английски език и другите изпити, както и ангажиментите за обществена активност и извънучебна дейност, които сте поели.

В момента във висшите учебни заведения в САЩ се обучават над един милион чуждестранни студенти, като САЩ запазват своята трайна водеща позиция на най-предпочитана дестинация за чуждестранните студенти. Това е доказателство за несравнимо високото качество на американското висше образование сред тези студенти и техните семейства.

Чуждестранните студенти укрепват връзките между Съединените щати и страните по целия свят, създавайки отношения между хора и общности, способни да се справят с глобални предизвикателства. Ние ценим интеграцията и активно подкрепяме студенти с разнообразен произход  в нашите кампуси. Американските колежи и университети ценят чуждестранните студенти заради техния уникален и разнообразен поглед във и извън класните стаи.  Американските университети и общности получават преимущество от знанията и таланта на чуждестранните студенти, които ни помагат да се подготвим за едно споделено и успешно бъдеще в един взаимно свързан свят.

Американските колежи и университети се гордеят с това, че предоставят сигурна и предразполагаща среда за всички техни студенти, и бих искал да подчертая колко добре дошли в САЩ сте всички вие. Много американски университети са изпратили покани до студентите по света посредством кампанията  #YouAreWelcomeHere (https://www.youarewelcomehereusa.org). Аз се присъединявам към тях и ви приветствам в Съединените щати, където нашите колежи и университети биха ви предложили ценни образователни възможности, които ще ви помогнат да осъществите целите си в живота и в кариерното си развитие.

Консулските служители в Посолството на САЩ в София и в другите американски посолства и консулства по света продължават да работят усилено по обработката на студентските визи, като информация за този процес може да бъде намерена на https://travel.state.gov/content/visas/en.html и на https://bg.usembassy.gov/visas/

Консултантите на EducationaUSA са готови да отговарят на въпроси относно образоването в САЩ. Може да намерите консултантския център на https://educationusa.state.gov/find-advising-center. В България тези консултанти са към Комисия „Фулбрайт“ на бул. „Витоша“ 12 в София и в Американския кът към Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив на ул. „Авксентий Велешки“ 17. Повече информация може да намерите на http://www.fulbright.bg/en/educational-services/education-usa-advising/.

За тези, които обмислят да учат в САЩ  в бъдеще, консултантите на EducationUSA могат да предоставят ценни ресурси, за да ви помогнат да вземете информирано решение. При наличието на над 4 700 акредитирани учебни институции във всички 50 американски щата, винаги може да се намери университет или колеж, който да е подходящ за всеки един. Схемите за финансиране на обучението също са много разнообразни, като включват общински колежи или модели „2 плюс 2“, които съчетават двугодишно обучение в общински колеж и последващо двугодишно обучение в университет за получаване на бакалавърска степен.

Американските колежи и университети, както и американските граждани и общности в цялата страна, ви приветстват с „добре дошли“.

Като посланик на САЩ в България, аз лично поздравявам и насърчавам тези, които са получили покана от американски университет да се възползват от този шанс, който ще промени живота им, и да се присъединят към своите връстници в осъществяването на уникалната възможност да получат едно стойностно американско висше образование.

Още

Тандемът Борисов-Гешев развъртя бухалката

25.01.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

2428
Тери Джоунс: За хумора не трябва да има никакви забрани
Остана вода колкото за китайска капка

24.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

3210
×