facebook
twitter

Чужбина

Световният еврейски конгрес зове за единен фронт срещу екстремизма

266
 ЕПА/БГНЕС
Цветя, свещи и бележка "Евреи в Хале, ние сме с вас, не сте сами" бяха поставени до синагогата в Хале ден след нападението на 27-годишен крайнодесен навръх празника Йом Кипур.

Трябва незабавно да създадем единен фронт срещу неонацистки и други екстремистки групировки, призова президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер след атаките в Хале в сряда срещу синагога и еврейско гробище, при която загинаха двама души. "Нуждаем се от действия, а не от думи", каза Лаудер и призова за денонощна сигурност за еврейските обекти. Ръководителят на еврейската общност в Германия Йозеф Шустер определи отсъствието на полицейски охранители в синагогата като "скандално", след като евреите, които били в храма, описаха чакане зад заключени врати за пристигане на полицията, което е отнело повече от 10 минути. Ръководителят на еврейската общност в Хале Макс Приворозки се опасявал, че вратата на храма няма да издържи, докато нападателят е стрелял отвън. Шефът на полицейския синдикат Оливер Малхов заяви, че времето за реакция показало "колко слабо е полицейското покритие", и добави, че чакането "беше особено дълго за хората, които бяха в синагогата". Нападението срещу синагогата в източногерманския град Хале засегна германците в сърцето, каза външният министър на страната Хайко Маас. Той призова за по-твърди мерки срещу антисемитизма. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката в Хале "поредна трагична демонстрация на антисемитизъм".

Извършителят на атаката срещу синагога и турска закусвалня в германския град Хале, при която загинаха двама души, излъчвал на живо в интернет, съобщава "Гардиън". 27-годишният германец записал действията си на видео с продължителност 35 минути. Той съзнателно планирал нападението точно за най-големия юдейски празник Йом Кипур. Междувременно на втория ден на Йом Кипур неизвестен подпали еврейски център в Бруклин, писа "Ню Йорк пост".

 

Все още няма коментари

Още

В Израел отразиха изказване на Каракачанов като антисемитско

11.08.2020

7379 44
Мел Гибсън преболедувал тайно от коронавирус

25.07.2020

341
Расистки скандал разтърси германския футбол

26.08.2019

442 1

Влез или се регистрирай за да коментираш