facebook
twitter

Първа страница

Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ

3806
Маркет Линкс

Скандалите с апартаментите на властта се отразяват негативно на рейтинга на управляващата партия ГЕРБ и тя вече изостава след БСП. Това показва представително проучване, направено от агенция "Маркет линкс" и БТВ в периода 12-22 април, в което са обхванати 1049 пълнолетни българи.

Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31.3% от гласовете, а ГЕРБ - 30.9%. "При толкова малка разлика обаче е трудно да се прогнозира кой ще спечели повече места в европарламента", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков.

Това е третата социологическа агенция, която дава минимална преднина на БСП пред ГЕРБ. Преди това "Медиана" отчете, че БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС. "Галъп Интернешънъл" обяви, че 32.1% ще гласуват за БСП, а 31% - за ГЕРБ и СДС.

Основната причина за обръщането на нагласите е скандалът с луксозните апартаменти, закупени на ниски цени от представители на властта. Според "Маркет линкс" той е променил отношението към ГЕРБ на 62% от запитаните и то в негативна посока. 1/3 от гласувалите за ГЕРБ на предишни избори са си променили отношението към партията и по-скоро не биха гласували за никого, отколкото да подкрепят друга партия, отбеляза Живков.

Според социолога предстоящият месец предизборна кампания може да промени нагласите. Проучването е направено преди в скандала с имотите да бъде намесена и водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева.

Със сигурност евродепутати ще има ДПС. С шанс за влизане в европарламента са още ВМРО и "Демократична България", показва още проучването.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България форсира нов договор за близо 3 милиарда лева

19.09.2019

Румяна Гочева

1395 13
Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия
Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

19.09.2019

Таня Петкова

80 2

Коментари

Begemot
снимка на Begemot

Всичко това са глупости на търкалета. Не че не ми се иска ГЕРБ да бъде изметен завинаги от властта и от живота на България, но:

1. Тези малки  разлики от 0,5% или 1%, или 1,5% са в рамката на статистическата грешка.  Има си формули по въпроса, не са чак толкова супер сложни.  Те дават резултат в рамките на някакво отклонение, да речем 3% и в тези отклонения резултатите на ГРБ и БСП се застъпват, припокриват се в някаква част, което значи, че не може да се каже кой е всъщност по-напред / по назад в електоралните предпочитания.

2. Циганският вот едва ли е отчетен, той по принцип не може да се отчете, защото е резултат на сделки и плащания на бароните, а как точно  циганите попълват социологическа анкета и си изразяват нагласите - още е не съм видял, много ми се ще да видя. Но реално това са бая проценти, плащаш - получаваш и във всеки случай са  над 5% и много  над статистическата грешка, значи циганите ( бароните им и разкешването) могат да обърнат вота. Това , освен че прави изборите непредсказуеми  ( и нелегитимни) обяснява и много неща около отношенията на всяка българска власт с циганското малцинство.

3. Мъртви души. Спори се за цифрата, колко са. За това, че  ги има - не се спори. ГЕРБ не изчистват списъците и ясно е защо. Май става дума за 6 цифрено число, всичко това ще отиде в полза на ГЕРБ.

3. Корпоративен вот;

4. Директни измами и влачене на чували с бюлетини насам - натам...

5. Най важно - БСП не случайно не може, няма как с това ръководство, не е в състояние да даде някаква различна визия за бъдещето от ГЕРБ. Каквото и да приказват на Позитано, те си остават ( от89та насам) ляво-либерална, пазарно - ориентирана, проевропейска, про-американска и про - НАТОвска партия. Тук не коментирам това добро ли е или лошо - това е разрешеното и то е същото, като за ГЕРБ. Затова им остана само да си мерят...терасите.

Извод: Изборите нищо не решават, не отразяват волята на суверена, те са нелегитимни , както и цялата българска политическа класа. Повечето хора го знаят или чувствуват.

С избори не става...

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Дискусионен анализ. По точки--- 1-Тези статистически проучвания са пълен шит. Никой не надзирава въпросните агенции как ги правят. Коректно ли задават въпросите ? Не "подбират ли" анкетираните ? Не фалшифицират ли самите те крайните резултати ? Според това кой е дал поръчката... С една дума нулево доверие. 2-Точка две за циганите , напълно съгласен. От десет години парата е в ОПГ. Следователно циганският вот в огромната си част е напазарен от мутрите. 3-Към корпоративният вот /аз го разбирам като "частния сектор" на хранилка , задължително се прибавят и администрациите ! Общински , държавни. В дълбоката провинция на заплатата от 600 лева на чиновник в администрация , контролирана от ОПГ-то , "лежат" 5-6 роднини ! Изхранването им зависи от Партията ! В провинцията ГЕРП отпуска специални "помощи" и "стипендии" на мизерстващи , които имат "правилна" партийна ориентация и естествено гласуват с вяра и убеденост. Досущ като във времената на ранния блошевизъм. 4-Без коментар. Тука главният организатор е престъпникът с каунестата глава. Няма земна сила която да му попречи да търчи от град на град , от паланка на паланка , и да организира партийните ядки на ОПГ-то. За нови и нови измами и фалшификации. Така ще е и сега. 5- Това са някакви отвлечени разсъждения за "политики". На територията отдавна нивото на електората е паднало до степен да се интересува директно от "файдата" от гласуването. Политики-молитики са врели некипели. Та сега дори не се обръща внимание че се гласува за Европарламент. Подобно в ердоганова Турция групировките са се хванали гуша за гуша сякаш става въпрос за единствените и последни парламентарни избори в държавата ! Нищо общо с конкретиката на изборите... Дефинициите ви за двете партии не са особено точни. БСП е партията на ляво-артикулиращата посткомунистическа аристокрация. Тя разчита на носталгиците по Соца /= държавния капитализъм/ , но дефакто е дясноцентристка партия. Външнополитическите репери не ги коментирам. Те са задължителни. ОПГ-то не е партия. Неговата върхушка е микс от криминали и лузъри от предишните времена. Най-долната част от БКП номенклатурата , която не успя да се нагуши в първите години на "Прехода" , илитерати , некомпетентници , озлобени примитиви , посредственици от всяка сфера. ГЕРП е обединение на АНТИ-меритокрацията , резултатите от последното десетилетие го доказват. Ако все пак направим титанични усилия да поставим ГЕРП някъде в ляво-дясната координатна система , ГЕРП са ляво-популистка авторитарна партия /??/ с изразен болшевизъм. Без каквато и да е идеология разбира се.
аман бе

Към 4: Скромно и с вкус подбран пиздоним/никнейм. 👍

Наблюдател 1

Основната причина за обръщането на нагласите е скандалът с луксозните апартаменти

Причината са политики на ГЕРБ. Апартаментите бяха само повод. Ако ГЕРБ не си направи съответните изводи (в което дълбоко се съмнявам), ще загуби и предсрочните парламентарни избори. При това с много, защото сега се оценяват само твърдите ядра. ГЕРБ-аджийското явно ерозира, а това на "столетницата" е замръзнало. Но и нея я чака същото. В крайна сметка ГЕРБСП си отива. Което е прекрасна новина.

Danibus

Съгласен с горните коментари. Цялата държавна и общинска администрация които в последните години набъбнаха още повече, са назначени от герб и е ясно за кого ще гласуват. Като прибавим и дружествата по веригата които са на хранилка, както и циганския вот, който по дефиниция е купен вот, общото число на гласуващите за този политически феномен/ в Европа няма такава политическа "партия"/ е някъде около 900 000 души. На тези избори както посочи Цветанов, гласоподавателите на герб ще са пределно мотивирани, каквото и да означава това според този изборен специалист. Професорът по математика ще каже на останалото народонаселение, че сметките му / на останалото народонаселение имам предвид /отново  няма да излязат, и няма да е далеч от истината. За да се промени това меко казано безобразие, трябва да има наистина масов протестен, консолидиран вот, но не виждам как такъв ще се случи в милата ни татковина.

Наблюдател 1

Не съм съвсем съгласен. Уволняването на служители в България е много трудно по принцип. Затова ГЕРБ "доналяха" свои хора, но голяма част от "старите" са си там, изтикани на по-задни позиции. Те за ГЕРБ няма да гласуват. Освен това всички амбициозни служители от ниските нива, чувствайки се неоценени, съзнават, че единствения начин да бъдат сменени фаворитите на началниците им е да бъдат сменени самите началници, т.е. управлението. Те също биха гласували за "рестарт", т.е. срещу ГЕРБ. На висшите експерти пък въобще не им дреме - те са несменяеми. Циганския вот ще бъде по-скоро против ГЕРБ. Заради партньорите на управлявящите, които разгърнаха показна кампания срещу тях, без да решат каквито и да било проблеми. Ако изчезне ГЕРБ ще изчезнат и партньорите му. Корпоративния вот също няма да е за тях. По-скоро по изключение. Видяхме наскоро реакциите на големите работодателски организации. Остава им ерозиралото твърдо ядро ( На президентските избори ГЕРБ получиха предупреждение от 400 000 избиратели именно от него, но не смениха политиките си и вече не могат да разчитат на тези гласове. Просто пренебрегнаха посланието. ) и русофилите, които ще делят обаче с БСП и Атака. ГЕРБ, разбира се, са на ясно със ситуацията, но просто са неспособни да променят политиките си. "Finita la comedia!"☺ 

Danibus

Има много логика. Дано да е така. За държавните служители съм съгласен, но останалите на трудов договор положението е висящо, особено, ако кметовете като техни работодатели трябва да си ходят. Видяхме и единствените протести в света срещу опозицията на строителните фирми, които са" абонирани" за големите инфраструктурни проекти и камарата на строителите. Председателят на КРИБ до колкото си спомням също заплаши, че може да изкара хиляди на улицата в подкрепа на правителството. Във всяка община има поне десетина крупни "бизнесмени", които стоят зад кметовете по същите причини. 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Маркет линкс" е агенцията на Бъчварова.

 

Danibus

Което означава,че такива "проучвания" като горното в които се дава преднина на БСП са от полза единствено на управляващите.

Mrx

 Много малоумен.

Те са задължителни. ОПГ-то не е партия. Неговата върхушка е микс от криминали и лузъри от предишните времена. Най-долната част от БКП номенклатурата , която не успя да се нагуши в първите години на "Прехода" , илитерати , некомпетентници , озлобени примитиви , посредственици от всяка сфера. ГЕРП е обединение на АНТИ-меритокрацията , резултатите от последното десетилетие го доказват. Ако все пак направим титанични усилия да поставим ГЕРП някъде в ляво-дясната координатна система , ГЕРП са ляво-популистка авторитарна партия /??/ с изразен болшевизъм. Без каквато и да е идеология разбира се.

 

Брях!!! те са примитиви, криминали, лузъриа, посредственици, а ти си много умен. От къде пък се пръкна толкова умен? Умряла ти е е врачката та ти да се самопохвалиш. Хайде да не правиш титанични усилия да поставяш някъде в ляво-дясната координатна система, че да не си скъсаш гащите от този напън. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Съвсем в реда на нещата е марксистите-ленинци , болшевици , да припознават в ОПГ то своята “партия”. Да се фъргат в защита на мутро-авторитаризма , да богопочитат Батката. Това са марксистките рефлекси - Маркс , Ленин, Сталин , Димитров , Живков ... Батето. Мозъчно скудоумната им конструкция е една и съща.💩

Влез или се регистрирай за да коментираш

×