facebook
twitter

Първа страница

Катаклизмите с е-винетките продължават

Трима чиновници изгоряха за фалстарта на системата, а управляващите се оплетоха в оправдания за бъгове, хакери и фалшификатори
3087
Илияна Кирилова
Самотаксуването на тол автомат се оказа трудна задача.

Седмица след фалстарта на злополучната тол система политици и чиновници продължават да сипят абсурдни оправдания за засечките и смехотворни обещания за решаване на проблемите. Заради многобройните технически гафове, препятстващи хората да си купят електронни винетки, Агенция "Пътна инфраструктура" обеща до 15 януари да няма наказания за неплатена пътна такса. По команда на премиера Бойко Борисов началникът на новосъздаденото тол управление Антон Антонов бе уволнен, пътната агенция загуби един от членовете на ръководството си - Веселин Давидов, а ресорният министър Петя Аврамова се раздели с един от съветниците си - Радослав Николов. От БСП поискаха и министерски оставки заради провала, но не назоваха имена. Аврамова каза, че оставката е в джоба й, но не се разпозна в призива на социалистите. Шефът на АПИ Светослав Глосов също не показа усещане за вина. И двамата в последните дни се оплакват по всички медии, че чисто новата система за електронно събиране на пътни такси е почти съвършена, но хакери, фалшификатори и други злосторници затрудняват работата й. Имало случай, когато за една кола били направени над 160 опита за превръщане на хартиената винетка в електронна. 

Консорциумът на австрийската фирма "Капш", натоварен да изгради и стартира новата мрежа за пътно таксуване, пази гробовно мълчание за гафовете. Не стана ясно защо дори автоматите за самотаксуване на граничните пунктове не са монтирани в срок - до 31 декември. Министър Аврамова каза, че предстои анализ на свършеното и тогава ще е ясно ще има ли санкции за изпълнителя и какви ще са те. 

И организацията на кол център в тол управлението се оказа трудна задача и той не заработи още на 1 януари. Ще работи идната седмица, а дотогава шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, обяви в петък вече бившият тол началник Антонов.   

Същевременно премиерът Борисов и подчинените му с небрежна лекота обещават до дни в продажбата на винетки да бъдат включени пощенските клонове, хипермаркети и банкомати. Според депутата от БСП Георги Свиленски обаче държавното предприятие "Български пощи" още не знае за този ангажимент. А експерти се чудят кой ще е този гений, който ще изобрети за броени дни подходящ софтуер за въвеждане на данни за винетките в банкоматите, които имат само числа на дисплеите си.  

Докато едни се опитваха безуспешно да си купят винетки, други се оказаха с платени по два и повече пъти такси за един автомобил. Сигналите за дублирани плащания валят още от първия ден, но едва през уикенда Аврамова и Глосов обявиха, че надвзетите пари ще бъдат върнати след подаване на заявление в някое от поделенията на АПИ. Първо бе лансирана версията за софтуерен проблем, но в неделя шефът на Пътната агенция даде друго забележително обяснение - някакъв кабел прекъсвал, по тази причина плащането се отразявало в информационната система със закъснение, а хората не изчаквали и прибързано повтаряли операцията.

Тон за налудни обяснения даде вече бившият директор на Националното тол управление: "Всяка нова система дава грешки, и Windows блокира", обясни в  петък Антон Антонов. И премиерът Бойко Борисов авторитетно заяви, че новите електронни системи при пуска винаги засичали. А в неделя по БНР шефът на пътната агенция обяви българската тол система за уникално и авангардно творение на научно-техническата мисъл, затова според него бъговете трябвало да бъдат простени.

Глосов каза още, че нито му е искана оставката, нито вижда причина да я подава. Той свали отговорността от себе си с думите: "Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности".  Шефът на АПИ призна, че премиерът изобщо не е съгласувал с него уволненията - на Веселин Давидов от управата на АПИ и на ръководителя на тол управлението, което е част от пътната агенция. 

След като АПИ обяви амнистия за липса на винетки до 15 януари, в неделя Глосов се поправи. Той обясни, че при първа проверка неизправните шофьори само ще бъдат подсещани да си платят таксата, но ако втори път бъдат хванати в нарушение, все пак ще бъдат санкционирани. Най-вероятно обаче тол полицаите засега няма да глобяват никого.  

Управляващите продължават да създават напрежение с обхвата на тол системата. Оказа се, че изпълнителната власт не е наясно точно за кои пътища се дължат такси, като проблемът е особено невралгичен за крайградски отсечки и шосета обходи, като Северната тангента на София например. След поредица срещи правителството отложи решението, като предложи на кметовете да изберат за кои пътища са готови сами да се грижат, за да бъдат освободени от държавни пътни такси. 

 

ПО ГЛОСОВСКИ

Шефът на пътната агенция Светослав Глосов напълно се оплете в обясненията си за засечките: 

"Освен софтуерните проблеми при системата за електронни винетки има и хакерска намеса".

"Конвертирането на винетки е проблем, който се дължи не толкова на софтуера и на обслужването от наша страна, колкото на хакерски или неправомерни влизания на хора, които са злоупотребявали с услугата конвертиране“, казва Глосов, като изтъква, че има случай за един автомобил да бъдат направени над 160 опита за преобразуване на хартиената винетка в електронна.

„Като изключихме възможността за конвертиране и за такива намеси, системата и сайтът нямат проблеми.“

"Това не се дължи на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера и този проблем също се отстранява."

"Има проблеми и за всички затруднения, които се създадоха, се реагира веднага и се отстраняват,  но това е нещо ново, което сега се внедрява и  започва да работи."

 


РЕАКЦИИ

 "За стотици български граждани новата година започна с проблеми, с напрежение, с тревоги около винетките. Системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо; Борисов се подиграва с народа с изказванията си; за неговото правителство отново няма отговорност, а за хората отговорността е 180 млн. лв. от джоба им, сега и глоби, ако им бъдат наложени, и напрежението, на което са подложени." Това изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която три чиновнически оставки не са достатъчни, а министри трябва да понесат политическата отговорност.

"Правителството не е напреднало въобще в ефективната борба с корупцията. Това е причината всяко ново нещо, независимо дали електронна система, или площад, да се оказва некачествено. Пример е  системата за електронните винетки, която още не може да заработи нормално, защото някой по веригата нещо е откраднал", коментира председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев по БНР.
 

СРОКОВЕТЕ  - (НЕ)ВЪЗМОЖНИ 

От 1 януари е-винетките стават задължителни.

От 7 януари винетки може да се купуват от търговски обекти и бензиностанции. 

До 20 януари трябва да бъдат монтирани 500 терминала за самотаксуване по бензиностанциите. 

До края на януари хората ще могат да купуват е-винетки в над 4500 точки.

До месец това ще може да стане и от около 2000 банкомата.

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само 9 дребни риби са в затвора за корупция

25.03.2019

Доротея Дачкова

1233 3
Политическата съдба на Цветанов вся разкол в коалицията

25.03.2019

Людмил Илиев

2641 2
Лондон за първи път заговори за нов референдум за Брекзит

25.03.2019

709

Коментари

Stern

Министър Аврамова каза, че предстои анализ на свършеното и тогава ще е ясно ще има ли санкции за изпълнителя и какви ще са те. 

Как не им излязоха пришки на устите след всеки гаф да обещават анализ и после нищо. Защото новият гаф вече се е състоял и матр'яла е забравил.

Братя Стругацки

А ето и любимото ми. 

"Това не се дължи на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера и този проблем също се отстранява."

 

За такъв колосален гаф, какъвто направиха герберастите с тол-системата, навсякъде, може би без няколко африкански държави, правителството бива ометено. Тук продължават да ръсят и правят простотии. 

JR

Разпад и гнилоч около копанята, край която безспирно плюскат и грухтят мазни герберастки черпаклии...🎃🎃🎃

Друм, бе!

ЧЕКМЕДЖЕ

          Гаф след гаф - явно много станаха калинките. Красиво животинче, но тромаво, не може да лети, а на всичко отгоре е и нарицателно за ГЕРБ-кадрите! Каквато кръстницата - такива и кръщелниците! Очаквайте следващия епизод "Войната на калинките", които яко са налазили Бай Туй Онуй и ще му взмат здравето!

Глас Народен

Винетките трябва да се преименуват на Глосовки, а терминалите на Борисовки. Толкова неадекватни и малоумни оправдания за некадърщина за толкова кратко време?!

Invisible

   И какво включват тези 180 милиона?

фен

 И какво включват тези 180 милиона?

 

1. Такса "Боци Крадливия и ОПГ Герп" в размер на 70%

2. Печалба на изпълнителя - 10%-12%

3. Бюджет на проекта за реално изпълнение - 18-20%

 

Резултат - нищо не работи, както всичко за последните 10 години що е подредено от Боце и ОПГ-то

bay Dragan

Ах тоя Орешарски какви ги натвори !

agabaga

"казва Глосов, като изтъква, че има случай за един автомобил да бъдат направени над 160 опита за преобразуване на хартиената винетка в електронна."

Глосов, Глосов, ти празна манерка, ти куха лейка и гербава калинка, какво значение има, че един автомобил ще има 1000 винетки с еднакъв срок? Я помисли защо е станало така, пак заради прекрасната ви система.

И аз направих няколко опита докато ме отчете "прекъснатия кабел". Накрая ми каза, че съм я конвертирал, а сега като направя проверка отново нямам. Евала,големи сте!

 

Леля_Стойка_III

Тук важната дума е "опита", т.е. някой доста упорит човечец се е опитал да си конвертира винетката 160 пъти ... но системата пак не е реагирала 😄

Гларyс

Пак ли руските хакери ГО саботираха?

Хем ТОЙ им каза на ИТ специалистите там да натракат нещо за два часа и да оправят нещата...

Де го форумното програмистче Бат Бойко да обясни научно провала? Или в момента коди за АПИ?

Хр_Атанасов_2

Катаклизмите с е-винетките продължават

Подвеждащо заглавие.... (Емотикон: Ехиден смях)

А трябва да е: "@лизмите с е-винетките продължават"....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×