facebook
twitter

Първа страница

Кабинетът иска арестите да остават тайна до 48 часа

Промени в НПК предвиждат дори задържането на дете да може да се укрие от родителите за цели 24 часа
10937
 Снимка: Архив
Ако влязат в сила промените в НПК, на задържаните може да им бъде отказано обаждане на конкретни лица.

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 ч. Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето. 

Текстът, който може да разшири значително и без това многото възможности за злоупотреби, е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК). В неговите преходни и заключителни разпоредби се изменят немалко разпоредби в НПК. 

ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата. Становището й  гласеше, че така формулирана, разпоредбата не отчита важни детайли като изискването на директива "временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи". Липсваше и изискването компетентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържането. Сега ГЕРБ опитва наново да вкара същото правило.

В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец. Новата идея е арестантът вече да има пълната свобода да посочва кой незабавно да бъде уведомен за положението му. Според авторите на проекта така досега всъщност се ограничавало правото на обвиняемия да иска например уведомяване на партньор, с когото живее без брак. 

С благовидните мотиви се предлагат и редица изключения, позволяващи на разследващите да не спазват правилата. Предлага се нов текст: "Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа". Решението за това ще се вписва в постановление, което ще може да се обжалва в съда.

Авторите на идеята твърдят, че ставало дума за отказ да се уведоми конкретен човек, за когото има съмнения, че е съучастник или че може да укрие доказателства. Например на обвиняемия може да не се даде право да се обади на съпругата си, защото тя може да укрие откраднато от него. Отказът да бъде уведомен един не означава, че арестуваният не може да посочи друг за връзка, твърдят те. Според тях мярката е насочена най-вече към членовете на организирани престъпни групи - при арест на един от бандата той да не може да предупреди някого от останалите и да се стигне до прикриване на доказателства или бягство.

В същото време този текст развързва ръцете за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с разтегливи понятия като "неотложна необходимост", предотвратяване на "настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност" на кое да е лице. Още по-общ аргумент пък е предотвратяване на "ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано".

 

ОЩЕ ПОПРАВКИ

С промените в НК правителството предлага възможност за отнемане в полза на държавата на пряката и непряката облага, придобити чрез престъплението. В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, ще се присъжда нейната равностойност. Аргументите са, че според последни проучвания незаконните пазари в ЕС генерират около 110 млрд. евро годишно, т.е. около 1% от БВП на ЕС. Въпреки това 98.9% от оценените печалби от престъпна дейност не се конфискували и оставали на разположение на извършителите на престъпления, пише в мотивите. С промените в НК се вкарват и нови текстове за кражбите на коли, поискани от Бойко Борисов още преди 15 г. като контра на противозаконното отнемане. Предлага се въвеждане на квалифициран състав на кражба. Приготовлението към кражба на МПС също ще се наказва.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20311 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6542 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16492 5

Коментари

buratinob

А на остров Света Анастасия ще изградим затвор тип Гуантанамо.

ДЕ-МО-КРА_ЦИЯ та дрънка.?

inventus

Ще стигнете Вий до практиките на НКВД и ГЕСТАПО но  нейсе...Силата е безсилие.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Обикновен фашизъм

Гларyс

Винаги с едно и също лице...

дъртреалист

МРАКОБЕСИЕ...!

Разпищолена мутрокрация...

маргаритка2

От това до бесенето в мазето и общите гробове е една /много малка/ крачка!!!!

SvSophia
снимка на SvSophia

Именно - "По дирята на безследно изчезналите - 2".

маргаритка2

Как пък все „възпрепятствани”, все неразбрани, все проблеми... Най—най—финансираното от„това, което имаме като секторна политика”...

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

С цветановщината напред стигнАхме абсолютния връх на демокрацията и правата на човека и гражданина.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

преписано от някой закон за извънредно положение в бананова република

 

или от указ от времето на чрезвичайките

 

всъщност може и да сме във война

 

ако се съди по трупооборота

генек

Може и по-серт - забрана за адвокат, повишаване ефективността на разпита с класически средства /сопа/ и модерни уреди /на ток/, задържане на близки като заложници...

Закон Троцки - Вишински - Цацаров...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

kempes

Вече като ходите по мурви  и не се приберете в къщи, а жената вдига кръвно, подготвя точилката и троши чинии на воля, като се върнете след два дни вмирисан на Шанел, по яката - червило, а там долу не е останало нищо и сте изцеден, ами кажете й, че МВР ви е  задържало.

IvanM

На мен пък мие интересно как това ще се съчетае с гарантираната правна защита от самото начало на разследването. Колко време арестувания няма да има право да се свърже с адвоката си.

IvanM

Ха, генек ме изпреварил. Явно адвокатинът не е забранен за контакт. Е, как ще му забраниш на адвокатина да уведоми семейството, колегите, приятелите и прочие 'запретени' индивидууми.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×