Медия без
политическа реклама

Държавата ще финансира само позитивни филми и сериали

Така в Турция правителството прави сериозна външна и вътрешна политика, мотивират се от ГЕРБ

Снимка: Архив
Сериалите за престъпления да се правят с частни капитали, призова Тома Биков.

Държавата трябва добре да помисли дали има полза от това да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции. Останалите трябвало да се правят преимуществено с частни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия. Законопроектът е изготвен от Министерския съвет и вече бе приет от кабинета в началото на октомври. Ако той бъде окончателно утвърден от Народното събрание, България ще въведе схема за подпомагане на инвестициите в киното. Подобни програми вече са изработени и приети в различни страни от ЕС, както и във всички балкански държави.

Според Биков, ако решат да дават пари за развитие на филмово изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да представят България в позитивна светлина. Той даде за пример Турция, където правителството правело сериозна външна и вътрешна политика чрез снимането на турски сериали. Като пример в обратната посока депутатът посочи поредицата "Под прикритие" на БНТ. Сериалът бил направен с обществени средства и бил продаден на няколко континента, но създавал лош имидж на страната. "Трябва добре да помислим дали искаме да плащаме от бюджета, за да виждаме как България се свързва с престъпност, проституция, трафик на наркотици и т.н. Не искам да бъда разбран погрешно, "Под прикритие" бе сериал с добра актьорска игра, добро заснемане и т.н, но според мен в такива продукции трябва да инвестират частни компании, а пък държавата трябва да постави свои условия", коментира той.

Проектозаконът на Министерския съвет бе приет с пълно единодушие от комисията с председател Вежди Рашидов. От БСП поясниха, че между първо и второ четене ще поискат преработка на някои от текстовете и ще направят свои предложения.

 

ПРИМЕР

През последните години повече от 20 страни от ЕС са въвели схеми за подпомагане на киноинвестициите – от Франция, през Белгия до Естония и Чехия, съобщиха от различни професионални организации. На Балканите последна в клуба на кинолюбителите е влязла Румъния. Най-често прилаганата от държавата финансова схема включва възстановяване на част от разходите за заснемане на филм на нейна територия.