facebook
twitter

Първа страница

Бисер до бисер от устата на Горанов

9436
Илияна Кирилова

ДА НЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ТЕРОРИСТИТЕ В ГЕРОИ

"Да не превръщаме тези терористи, които злоупотребиха с данните на българските граждани, в герои. Ако този млад човек е добросъвестен и беше отишъл при службите да каже, че има слабост, това е нормална човешка позиция. Ако той иска просто да се похвали на някоя млада приятелка колко добър хакер е..."

Хакерите за Горанов са вълшебници за шефа му Борисов

 

НАЙ-ФРЕНДЛИ ИНСТИТУЦИЯ

"НАП е най-електронизираната и най-френдли в общуването с българските граждани институция. Нормално е да се атакува точно тя. Колкото повече администрацията се отваря към външен достъп, толкова повече рисковете за злоупотреби ще растат".

Очевидно НАП и МФ са много приятелски настроени и към хакерите, след като те безпроблемно пробиха скъпите им, но явно неефективни системи за защита.

 

КОЙ ТРЯБВА ДА Е ПРИТЕСНЕН ОТ ИЗТЕКЛАТА ИНФОРМАЦИЯ

"Ако някой има банкови сметки в чужбина и не ги е обявил на съпругата си, това може да е проблем. Ако някой е подвел някой, че не разполага с определена банкова сметка или имуществено състояние в чужбина, това също би могло да е проблем. Това е информацията, която се събира по демократичен способ на базата на обществения договор."

Очевидно финансовият министър не е чувал за данъчната тайна и че достъпът до нея се разрешава само от съда. Ако въпросната информация се разпространява напълно свободно в интернет, министърът, от чието ведомство тя е изтекла, би трябвало да е изключително притеснен.

 

ЗАЩИТЕНА ОТ ЗАКОНА, НО НЕ И ОТ НАП ИНФОРМАЦИЯ

"Обръщам се към тези, които искат да рециклират тази информация, и към вас, медиите, че използването на разпространената информация публично отново остава нарушение, доколкото тя остава защитена от закона информация".

По закон НАП е отговорна за опазването на информацията, която не трябва да е публична. И е най-малкото нахално шефът на въпросната  институция да заплашва хора, които са се сдобили с нея, защото подчинените му не са си свършили работата.

 

НЯМА ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ, НЯМА ПРОБЛЕМ

"Ако Националната агенция за приходите не предлагаше електронни услуги, нямаше да има казус с изтичане на лични данни... Нямаше да има тема с кибератаки срещу приходната система, ако не можеше да достъпиш никаква информация в нея, ако всичко се подаваше на хартия и ако се обработваше само аналогово."

Интересно изявление в дигитален свят, особено след като управляващите са похарчили 2 млрд.лв. за електронно правителство.

 

ДОБРАТА НОВИНА

"Можеше да бъде много по-зле, в случая говорим... Най-добрата новина е, че няма загубена или унищожена информация. Ако има зловредно действие отвътре или успеем да открием виновниците, ще намалим негативизма към НАП...".  

В изтичането на личните данни на 5 милиона българи не може да има добра новина и това е ясно за всеки, който има поне малко чувство за отговорност.

 

 

Борисов: Ех, какви хакери имаме

"Имаме истински вълшебници. И ако може, щото са много млади и много кадърни просто, вчера, като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения, че това, ако работи за държавата, в същото време работи и за частна фирма, но просто... уникални мозъци имаме. И много е важно да намерим начин за такива, Горанов, да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват и службите. Просто вълшебници. Невероятни способности. Явно образованието става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите. 

Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства."

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плащането за стаи и други екстри по болниците се легализира

20.08.2019

Янина Здравкова

2110 17
Заеми вдигнаха чуждите инвестиции до 457 млн. евро

20.08.2019

Мила Кисьова

476 2
Гешев упорито отказва да осветли имуществото на жената до себе си

20.08.2019

Доротея Дачкова

4495 6

Коментари

SINDBAD

Като разграден двор

 

Вярно, че обект на хакерски атаки са били и могъщи държави като САЩ и Франция или пък гиганти като Фейсбук. Но тук не става дума за потребителски пароли, за ботове и интернет тролове, за партийни имейли или секретни грами. Имаме цяла държава, която е хакната. А проникването в сървъра на НАП е само поредното доказателство, че страната ни е като разграден двор. Що се отнася до политическите последици - такива по всяка вероятност ще има. Въпросът е дали от кризисната реакция на властта ще има реален ефект.

Ако разберете, че са ви откраднали кредитната карта, обаждате се на банката и я заличавате. Какво правим обаче, когато данните на милиони са изтекли „в канала”?

 

https://www.dw.com/bg/цяла-българия-е-хакната/a-49616705

 

ОСТАВКИТЕ СА НАЙ-МАЛКОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ!! Отделно дисциплинарни уволнения за щефовете на НАП, които 2-ри ден се крият!!

 

Това е огромен скандал след който България ще вижда Шенген само насън!!

Purple_Haze
Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Горанов, да живей!!! 👋

HerrSpeck

 Вие сте прости ние сме прости и много добре се разбираме

Георги Вълков д...

Не е "електронно правителство" – "електронно правителство" би означавало дословно правителството (министрите) да бъдат заменени с виртуални образи (програми), които да ръководят държавата. Точният термин е електронно управление, което предполага администриране с използване на информационни / комуникационни технологии за обслужване на населението.

Байпас

Да, ама двата "Милярда"не са виртуални, напълно реални са!

Su38

Мдам.... Истински случай.

Известно е от документи от кмет на община, че лице с основно образование е съставяло годишните финансови отчети не неправителствена организация, въз основа на които организацията, която кицето не би следвало да представлява, е получавала държавна субсидия.

НАП на два пъти беше сезирана и двата пъти установи, че нямало нарушение на Закона за счетоводството. По-точно скри се зад ДОПК, но по резултата е ясно, че не са предприети никакви санкции спрямо лицето...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×