facebook
twitter

Първа страница

Бисер до бисер от устата на Горанов

9445
 Илияна Кирилова

ДА НЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ТЕРОРИСТИТЕ В ГЕРОИ

"Да не превръщаме тези терористи, които злоупотребиха с данните на българските граждани, в герои. Ако този млад човек е добросъвестен и беше отишъл при службите да каже, че има слабост, това е нормална човешка позиция. Ако той иска просто да се похвали на някоя млада приятелка колко добър хакер е..."

Хакерите за Горанов са вълшебници за шефа му Борисов

 

НАЙ-ФРЕНДЛИ ИНСТИТУЦИЯ

"НАП е най-електронизираната и най-френдли в общуването с българските граждани институция. Нормално е да се атакува точно тя. Колкото повече администрацията се отваря към външен достъп, толкова повече рисковете за злоупотреби ще растат".

Очевидно НАП и МФ са много приятелски настроени и към хакерите, след като те безпроблемно пробиха скъпите им, но явно неефективни системи за защита.

 

КОЙ ТРЯБВА ДА Е ПРИТЕСНЕН ОТ ИЗТЕКЛАТА ИНФОРМАЦИЯ

"Ако някой има банкови сметки в чужбина и не ги е обявил на съпругата си, това може да е проблем. Ако някой е подвел някой, че не разполага с определена банкова сметка или имуществено състояние в чужбина, това също би могло да е проблем. Това е информацията, която се събира по демократичен способ на базата на обществения договор."

Очевидно финансовият министър не е чувал за данъчната тайна и че достъпът до нея се разрешава само от съда. Ако въпросната информация се разпространява напълно свободно в интернет, министърът, от чието ведомство тя е изтекла, би трябвало да е изключително притеснен.

 

ЗАЩИТЕНА ОТ ЗАКОНА, НО НЕ И ОТ НАП ИНФОРМАЦИЯ

"Обръщам се към тези, които искат да рециклират тази информация, и към вас, медиите, че използването на разпространената информация публично отново остава нарушение, доколкото тя остава защитена от закона информация".

По закон НАП е отговорна за опазването на информацията, която не трябва да е публична. И е най-малкото нахално шефът на въпросната  институция да заплашва хора, които са се сдобили с нея, защото подчинените му не са си свършили работата.

 

НЯМА ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ, НЯМА ПРОБЛЕМ

"Ако Националната агенция за приходите не предлагаше електронни услуги, нямаше да има казус с изтичане на лични данни... Нямаше да има тема с кибератаки срещу приходната система, ако не можеше да достъпиш никаква информация в нея, ако всичко се подаваше на хартия и ако се обработваше само аналогово."

Интересно изявление в дигитален свят, особено след като управляващите са похарчили 2 млрд.лв. за електронно правителство.

 

ДОБРАТА НОВИНА

"Можеше да бъде много по-зле, в случая говорим... Най-добрата новина е, че няма загубена или унищожена информация. Ако има зловредно действие отвътре или успеем да открием виновниците, ще намалим негативизма към НАП...".  

В изтичането на личните данни на 5 милиона българи не може да има добра новина и това е ясно за всеки, който има поне малко чувство за отговорност.

 

 

Борисов: Ех, какви хакери имаме

"Имаме истински вълшебници. И ако може, щото са много млади и много кадърни просто, вчера, като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения, че това, ако работи за държавата, в същото време работи и за частна фирма, но просто... уникални мозъци имаме. И много е важно да намерим начин за такива, Горанов, да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват и службите. Просто вълшебници. Невероятни способности. Явно образованието става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите. 

Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства."

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

19626 32
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6052 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16101 5

Коментари

SINDBAD

Като разграден двор

 

Вярно, че обект на хакерски атаки са били и могъщи държави като САЩ и Франция или пък гиганти като Фейсбук. Но тук не става дума за потребителски пароли, за ботове и интернет тролове, за партийни имейли или секретни грами. Имаме цяла държава, която е хакната. А проникването в сървъра на НАП е само поредното доказателство, че страната ни е като разграден двор. Що се отнася до политическите последици - такива по всяка вероятност ще има. Въпросът е дали от кризисната реакция на властта ще има реален ефект.

Ако разберете, че са ви откраднали кредитната карта, обаждате се на банката и я заличавате. Какво правим обаче, когато данните на милиони са изтекли „в канала”?

 

https://www.dw.com/bg/цяла-българия-е...

 

ОСТАВКИТЕ СА НАЙ-МАЛКОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ!! Отделно дисциплинарни уволнения за щефовете на НАП, които 2-ри ден се крият!!

 

Това е огромен скандал след който България ще вижда Шенген само насън!!

Purple_Haze
Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Горанов, да живей!!! ?

HerrSpeck

 Вие сте прости ние сме прости и много добре се разбираме

Георги Вълков д...

Не е "електронно правителство" – "електронно правителство" би означавало дословно правителството (министрите) да бъдат заменени с виртуални образи (програми), които да ръководят държавата. Точният термин е електронно управление, което предполага администриране с използване на информационни / комуникационни технологии за обслужване на населението.

Байпас

Да, ама двата "Милярда"не са виртуални, напълно реални са!

Su38

Мдам.... Истински случай.

Известно е от документи от кмет на община, че лице с основно образование е съставяло годишните финансови отчети не неправителствена организация, въз основа на които организацията, която кицето не би следвало да представлява, е получавала държавна субсидия.

НАП на два пъти беше сезирана и двата пъти установи, че нямало нарушение на Закона за счетоводството. По-точно скри се зад ДОПК, но по резултата е ясно, че не са предприети никакви санкции спрямо лицето...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×