facebook
twitter

Култура

Тук можем да разберем що е дантела

532
Музеят
Представители на организаторите и френските гости - гл. ас. д-р Ива Кюркчиева, Лилия Олер, Мишел Пелоал, Бистра Писанчева.

Изложба в Националния етнографски музей

До 20 май т. г. 

Изложбата „Кой създава и кой използва дантела” е продължение на вече създалата се традиция в музея да се представят носителите на едно традиционно знание и умение – дантелиерството. Целта й е да проследи и изясни кой и защо участва в изработването на совалкова и шита дантела в Югоизточна Европа (България, Хърватия) и Югозападна Европа (Франция, Италия, Испания и Португалия). Основен акцент е да се покажат развитието и приложението на традиционните умения във времето в различните страни.

Експозиционният разказ изяснява пред посетителя кои са хората, които правят дантела: от какъв пол и на каква възраст, от каква социална среда произлизат; кои са те в миналото и днес; защо плетат дантела, дали това е поминък, професия или развлечение за тях. Тези проблемни въпроси са изяснени както в общоевропейски план, така и при представянето на отделните страни. Специално място е отделено на съществуващото между 1910 и 1933 г. дантелено училище в Калофер. Изложбата се стреми да представи дантелиерството чрез специализираните места на обучение и как се провежда то. Същевременно изяснява употребата на совалковата и шитата дантели, които могат да се използват при изработване на дрехи, както и за украса на предмети от бита. С развитието си във времето и в различните страни акцентите в употребата се променят, преплитат и взаимно си влияят.

В изложбата участват старинни образци дантела от Западна Европа от периода ХVI - ХХ в. благодарение на участието на музея на дантелата в гр. Арланк, Централна Франция, с представител Лилия Олер и Асоциацията „Бродерия и дантела”. Колекцията от Арланк представя образци, специфични за региона, а председателят на асоциацията Мишел Пелоал е изследовател на развитието на дантелата и нейна основна мисия е разпространяване на познанието за нея и популяризирането й чрез организиране на множество изложби и семинари.

Съорганизатор на изложбата е неформалната група "СедянкаТА", която представя както традиционни образци на совалкова и шита дантела, така и съвременни интерпретации на техниките и тяхното приложение за изработване на картини, бижута и декорации. Специално място е отделно на съвременната употреба на дантелата в модата чрез моделите на Хосе Луис Луасес Тахес (Испания), Бистра Писанчева, както и възпитаниците на НХА Лидия Сутева, Михаела Славева и Десислава Андреева.

Партньори при осъществяване на експозицията са и Творческият център на калоферската дантела в Калофер, които съвместно с група "СедянкаТА" ще участват в демонстрации и ателиета два пъти месечно. 

               

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4451 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3622 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3671 30

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Стара съседка гъркиня ме научи да плета дантела на една кука с конци за дантела.

Дъщеря на приятелско на баба ми семейство ме научи да плета кене - дантели, изработени с игла и конец за шиене чрез възелчета.

Майка ми ме научи да изработвам рязана дантела.

Понеже баба ми не беше жива, не се намери кой да ме научи да плета брюкселска дантела - костната й совалчица, с която е плела, още се пази у дома.

 

В по-младите си години полетях яки, колани, ръкавици, кукли, шалове, блузи, обримчвах с дантела носни кърпички, декорирах рокли и т.н.

Няма вече никой наоколо, на когото да покажа. Естествените материи и родните конци изчезнаха от пазара.

 

Похвална е инициативата за експозицията, съжалявам, че не мога да я посетя.

За още по-голямо съжаление дантелиерската традиция баба-майка-внучка е изгубена в днешна България.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×