facebook
twitter

Култура

Тук можем да разберем що е дантела

573
Музеят
Представители на организаторите и френските гости - гл. ас. д-р Ива Кюркчиева, Лилия Олер, Мишел Пелоал, Бистра Писанчева.

Изложба в Националния етнографски музей

До 20 май т. г. 

Изложбата „Кой създава и кой използва дантела” е продължение на вече създалата се традиция в музея да се представят носителите на едно традиционно знание и умение – дантелиерството. Целта й е да проследи и изясни кой и защо участва в изработването на совалкова и шита дантела в Югоизточна Европа (България, Хърватия) и Югозападна Европа (Франция, Италия, Испания и Португалия). Основен акцент е да се покажат развитието и приложението на традиционните умения във времето в различните страни.

Експозиционният разказ изяснява пред посетителя кои са хората, които правят дантела: от какъв пол и на каква възраст, от каква социална среда произлизат; кои са те в миналото и днес; защо плетат дантела, дали това е поминък, професия или развлечение за тях. Тези проблемни въпроси са изяснени както в общоевропейски план, така и при представянето на отделните страни. Специално място е отделено на съществуващото между 1910 и 1933 г. дантелено училище в Калофер. Изложбата се стреми да представи дантелиерството чрез специализираните места на обучение и как се провежда то. Същевременно изяснява употребата на совалковата и шитата дантели, които могат да се използват при изработване на дрехи, както и за украса на предмети от бита. С развитието си във времето и в различните страни акцентите в употребата се променят, преплитат и взаимно си влияят.

В изложбата участват старинни образци дантела от Западна Европа от периода ХVI - ХХ в. благодарение на участието на музея на дантелата в гр. Арланк, Централна Франция, с представител Лилия Олер и Асоциацията „Бродерия и дантела”. Колекцията от Арланк представя образци, специфични за региона, а председателят на асоциацията Мишел Пелоал е изследовател на развитието на дантелата и нейна основна мисия е разпространяване на познанието за нея и популяризирането й чрез организиране на множество изложби и семинари.

Съорганизатор на изложбата е неформалната група "СедянкаТА", която представя както традиционни образци на совалкова и шита дантела, така и съвременни интерпретации на техниките и тяхното приложение за изработване на картини, бижута и декорации. Специално място е отделно на съвременната употреба на дантелата в модата чрез моделите на Хосе Луис Луасес Тахес (Испания), Бистра Писанчева, както и възпитаниците на НХА Лидия Сутева, Михаела Славева и Десислава Андреева.

Партньори при осъществяване на експозицията са и Творческият център на калоферската дантела в Калофер, които съвместно с група "СедянкаТА" ще участват в демонстрации и ателиета два пъти месечно. 

               

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

691 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

290
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1323 73

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Стара съседка гъркиня ме научи да плета дантела на една кука с конци за дантела.

Дъщеря на приятелско на баба ми семейство ме научи да плета кене - дантели, изработени с игла и конец за шиене чрез възелчета.

Майка ми ме научи да изработвам рязана дантела.

Понеже баба ми не беше жива, не се намери кой да ме научи да плета брюкселска дантела - костната й совалчица, с която е плела, още се пази у дома.

 

В по-младите си години полетях яки, колани, ръкавици, кукли, шалове, блузи, обримчвах с дантела носни кърпички, декорирах рокли и т.н.

Няма вече никой наоколо, на когото да покажа. Естествените материи и родните конци изчезнаха от пазара.

 

Похвална е инициативата за експозицията, съжалявам, че не мога да я посетя.

За още по-голямо съжаление дантелиерската традиция баба-майка-внучка е изгубена в днешна България.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×