Медия без
политическа реклама

Внимание, фалшиви "клиентски" отзиви в интернет!

70% от онлайн пазаруващите се влияят от ревютата за фирми и стоки

23 Дек. 2022

Добре е да знаем, че не всички отзиви за стоки и фирми в интернет са автентични, за да не изпадаме в ролята на "шарани". Проучвания сочат, че 70% от онлайн потребителите се влияят от оставените от други клиенти рецензии, но понякога написаното е далеч от истината, предупреждава онлайн платформата "Ние, потребителите".

"Източниците на фалшиви отзиви могат да бъдат най-различни по своя произход и характер. Има специализирани фирми, които предоставят услуги по създаване и публикуване както на положителни, така и на отрицателни отзиви. Понякога самите търговци ангажират свои подчинени, приятели, близки, които да хвалят компанията и нейните продукти, и да чернят с негативни писания кокуренцията", коментира пред БНР Габриела Руменова от "Ние, потребителите".

Законът за защита на потребителите забранява на е-търговците да възлагат на друго физическо или юридическо лице да пише отзиви "по поръчка". Недопустимо е също така да се преправят отзиви на потребители или обществени препоръки с цел насърчаване продажбата на продуктите. Но, както се сещате, контролът за спазването на закона е доста труден. 

Хората преглеждат средно по 6 отзива за продукт, преди да направят или не поръчка онлайн, сочи статистиката. 

Имайте предвид, че лъжливите отрицателни ревюта може да са от реални клиенти на компанията, които се опитват да получат някаква отстъпка или бонус. Автори на критиките може да са и бивши служители на е-търговеца, които са били уволнени или съкратени и искат да си отмъстят.  

Възторжените мнения пък може да са оставени за фирмата, марката или продукта от тясно свързани с тях приятели и близки. Поради това потребителите трябва да ги приемат с критичност и да не се доверяват сляпо, съветват експертите от "Ние, потребителите".
Разпознаването на изфабрикуваните мнения става особено трудна мисия, когато изкуствен интелект генерира фалшиви рецензии на базата на съществуващи в мрежата отзиви на клиенти за услуги на водещи световни електронни магазини и платформи. Добрата новина е, че магазините, които държат на добрата си репутация, ползват софтуерни инструменти, които им позволяват да откриват и трият неистинските коментари.