Медия без
политическа реклама

Мухъл вкъщи? Можем да го прогоним

Трите "правила" са проветряване, топлина и борба с причинителите на влага

Развитието на мухъл винаги е резултат от твърде много влага - от счупени керемиди, дефектни улуци и спукани тръби до покачване на подпочвените води. Често причина са така наречените топлинни мостове, като конзолни бетонни и стоманени части към балкона или върху прегради на прозорци без изолация.

Лошо изолираните външни стени, които стават толкова студени през зимата, че влагата кондензира там, също могат да стимулират появата на мухъл. Чрез нормално изпотяване, душ, готвене и сушене на пране се натрупват няколко литра вода на ден. Ако тази влага не се отстрани от апартамента чрез редовно проветряване, тя може да кондензира върху студените стени - подобно на бутилка.

Какви са признаците?

Миризма, петна, влажна дограма и замъглени стъкла при влизане в апартамента, издават, че имате проблем. Праховите въшки също са индикация за мухъл. Насекомите, които са малки около два милиметра, се хранят с плесен, но това не означава, че ще ви отърват от нея. Праховите въшки рядко причиняват алергии, но ако държите да ги прогоните, не използвайте инсектициди - те помагат само за кратко време. Просто трябва да "изпарите" мухъла и насекомите ще изчезнат с него.

Как да го спрем 

За да премахнете много влага от апартамента, въздухът трябва да е достатъчно топъл. Защото топлият въздух може да побере много повече вода от студения. Препоръчителни са температури около 20 градуса по Целзий, малко повече в банята и хола и малко по-ниски в спалнята. Но никъде под 16 градуса. Затова не оставяйте никое помещение да изстине много, особено банята. 

Проветрявайте! Шоковата вентилация е най-ефективна, което означава, че е най-добре да отворите широко прозорците за 5-10 минути и да проветрите целия апартамент. Правете това поне два пъти на ден, а още по-добре три пъти: сутрин, преди да излезете от къщата; следобед или вечер, когато се приберете от работа; и отново точно преди да си легнете. Също така е добре проветрявате банята след къпане и кухнята след готвене, за да прогоните изпаренията. Колкото по-сух е въздухът навън, толкова по-ефективна е вентилацията. 

Проблемите с мухъла идват не само от неправилно отопление и липса на вентилация, но и от структурни дефекти. Студените външни стени обикновена са с липсваща или некачествена фасадна изолация. Стените се охлаждат особено лесно при така наречените топлинни мостове, като конзолни бетонни и стоманени части към балкона или при прегради на прозорци без изолация. На такива места се събира влага. 

Понякога структурните дефекти са толкова сериозни, че обикновеното отопление и вентилация вече не са достатъчни. Ако водата непрекъснато влиза през протекъл покрив, пукнатини по фасадата или запушен улей, дори най-добрата отоплителна система няма да поддържа стената суха през зимата. Подпочвените или просмуканите води могат да се превърнат в проблем в мазетата, ако стените или подовете не са добре уплътнени. Тогава мухълът трудно може да бъде избегнат и ремонтът е единствено решение. 

 

Полезно 

Има устройства за измерване на влажността. Хигрометрите с цифрови дисплеи са по-надеждни и удобни от тези с ръчни дисплеи, тъй като не се нуждаят от калибриране. Такъв измервателен уред (струва около 20-30 лева) е силно препоръчително за домакинства с проблеми с влага и мухъл или такива, които работят с воден изпарител. Измервайте влагата както в средата на стаята, така и в най-студената точка на външна стена.

Можете да проверете дали вашият хигрометър е точен, като го увиете във влажна кърпа за един час. След това трябва да показва около 95 процента влажност. 

 

 Вреден за здравето

Спорите на мухъла могат да раздразнят лигавиците и да доведат до респираторни заболявания. Характерната миризма издава наличие на микотоксини -  токсини, произведени от гъбички, които могат да увредят тялото и в крайни случаи дори да причинят рак. Хората, алергични към мухъл или с отслабена имунна система, са особено изложени на риск. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мухъл, борба с влагата