facebook
twitter

България

След дъжд качулка МО ще проверява старите си имоти

От 8 години министерството знае, че рухналата в Хасково сграда се руши
761
БГНЕС
Според местни хора единият тротоар на ул. "Ком" в Хасково е опасен заради наклонената ограда, а другият винаги е зает от паркирали коли.

Проверка на целия сграден фонд на МО с отпаднала необходимост с цел обезопасяване разпореди министърът на отбраната Красимир Каракачанов ден след като човек загина под рухналата ограда на бившето военно поделение в Хасково. Контролът, както обикновено, е като след дъжд качулка, тъй като от същото съобщение на министерството личи, че то е знаело от 8 години, че въпросната сграда се "саморазрушава".

Случаят в Хасково министърът отдаде на "малшанс", защото буквално дни преди нещастието била задействана процедура по разчистване на терена. Тя обаче се бавела, защото пристигнала само една оферта, а трябвали три. "През февруари 2019 г. служители от регионалната структура на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в гр. Пловдив са направили констативен протокол, въз основа на който министърът на отбраната на 15 март т.г. е издал заповед № Р-71 за назначаване на комисия за извършване на оглед за освидетелстване на сградния фонд в района. В заповедта е указан двумесечен срок, в който трябва да се представи протокол за предприемане на последващи действия. Междувременно за участъка на падналата стена директорът на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ издава указания, с които започва събирането на оферти от фирми, за да може да бъде осигурено предварителното събаряне на стената. На 12 април т.г. е подадена една оферта от участник в процедурата, но за завършването на законовата процедура са необходими още две предложения", твърдят от МО.

Така с процедурни оправдания не намериха отговор редица въпроси - защо никой не е реагирал на сигналите, че сградата се руши, защо никой не я е обезопасил както трябва, а не само с ленти и т.н.

ПРЕДИСТОРИЯ

Проблемите със сградите с отпаднала необходимост са огромни, коментира през почивните дни Каракачанов. В предишни години имаше какви ли не опити МО да се освободи от този сграден фонд. Преди 9 години например беше поставена цел до 2013 г. да бъдат разпродадени или дадени за стопанисване на други организации 858 имота с отпаднала необходимост. В разгара на кризата министерството продължи да разпродава собственост, но за много имоти кандидати не се намериха, а интересът като цяло е слаб. Продължава да стои и проблемът със запуснати и опасни сгради в цялата страна, които са с различна собственост - частни, общински, някои от тях и със защитен статут. За тях кметове и други представители на властта се сещат само след като пострадат хора.

Ключови думи:

военни имоти
Все още няма коментари

Още

10 000 преписки за български произход се бавят

19.06.2019

384 3
Цацаров поиска отстраняването на прокурор, обвинен за побой

19.06.2019

759 2
Нови 15 млн. лв. отиват за спешна помощ

19.06.2019

254 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×