facebook
twitter

България

Предстои втора ключова смяна в службите за сигурност

След шефа на военното разузнаване и началникът на НСО подаде оставка
272
 Снимка: Архив
Президентът Радев връчва пагоните на ген.-майор на Данчо Дяков.

След като само преди 10 дни подаде оставка и бе освободен шефът на военното разузнаване - бригаден генерал Пламен Ангелов, предстои втора ключова смяна по високите етажи на сектора за сигурност и на специалните служби. В сряда стана ясно, че оставка е подал началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков.

За кадровата промяна се разбра от съобщение на правителствената информационна служба. От него става ясно, че Министерският съвет е приел решение, с което дава съгласие ген.-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана, считано от 30 август 2019 г. По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет. След това идва указ на президента.   

Случилото се в сряда означава, че инициативата за смяната идва от президента. От Президентството обясниха, че всъщност Дяков е подал оставка по лични причини, но без да уточняват какви. Молбата за освобождаване била от 20 август, вторник, и била веднага придвижена към МС. На въпрос дали за Дяков се предвиждат някакви други постове, от Дондуков 2 обявиха, че засега няма такива процедури.

Дяков беше назначен също толкова неочаквано в началото на миналата година, колкото неочаквано ще бъде освободен сега. Тогава той беше съветник по военната сигурност на президента Румен Радев и минаваше за един от най-близките му хора. Дяков стана шеф на НСО на мястото на Ангел Антонов, който пък бе пратен за консул в Санкт Петербург. Тогава се предполагаше, че президентът иска да сложи свой верен човек в НСО. 

Службата в момента работи по сравнително нов закон, който преди три години бе приет с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Гласуването му предизвика много скандали в пленарна зала. Основните обвинения бяха, че службата ще може да охранява не само ръководителите на държавата, не само държавни служители, но и "други лица, свързани с националната сигурност". Такова лице например е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Освен това имаше обвинения, че се дават на практика неограничени правомощия на службата и че тя ще си запази статута на "държава в държавата".

През последните месеци отново бяха поставени въпросите защо се охранява Ахмед Доган и дали се пази Делян Пеевски. Вместо да отговори на тези конкретни въпроси, Националната служба за охрана (НСО) изненада с повече от странна официална позиция, че е тайна кого точно пази и защо го прави. Оттам отправиха апел към медиите и към гражданите "да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа" и обявиха, че службата "ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани."

Към момента не е ясно кой ще заеме мястото на Дяков, като се очаква да има дълга и мъчителна съгласувателна процедура между президента и премиера.

 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2408 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3202 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

888 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×