facebook
twitter

България

МОН смята да регулира приема и в частните университети

Сега запълването на обявените места в тях е едва около 40%
700
Илияна Кирилова

Просветното министерство смята да регулира приема и в частните университети. Идеята на министър Красимир Вълчев е те да могат да приемат не повече от 15-20% от приетите през изминалата година студенти, съобщи самият той по време на посещението си в училища в Самоков.

Държавата по принцип регулира приема в държавните вузове, като от няколко години го намалява в специалностите с излишък на кадри (икономика, администрация и управление и т.н.) и го увеличава в направленията, в които има глад на висшисти (педагогика, инженерни и т.н.). При частните вузове обаче няма регулация. Най-често те залагат много висок прием, който след това не успяват да запълнят. За м.г. например реализираният прием при тях е едва около 40%. Министър Вълчев даде фрапиращи примери, като например известния случай с Пернишкия университет, където при 300 планирани бройки са били приети едва 19 души.

Затова и МОН смята да въведе известни ограничения пред приема на частни студенти, които обаче няма да са като при държавните вузове - да са обвързани с реализацията на пазара на труда и т.н., а ще са най-общи. Идеята е броят на студентите, които може да приеме един частен университет, да е не повече от 15-20% от приетите кандидат-висшисти през предходната година. За да станат факт въпросните промени, ще са нужни поправки в закона за висшето образование. Ако те са готови до 30 април 2019 г., когато се подготвя план приемът, то въпросните регулации ще могат да влязат в сила от следващата академична година.

ПРАВА

Сред другите промени, които МОН планира в закона, са въвеждане на квота за младите преподаватели в органите на академично самоуправление във висшите учебни заведения, каквито са например Академичният съвет и Общото събрание. Тези хора най-дълго ще са във въпросния университет, аргументира се министър Вълчев. Предвидено е и разширяване на правомощията на ректорите, които често пъти биват блокирани от Академичните съвети. Едната от идеите например е те да могат да променят щатните разписания във вуза и без одобрението на Академичния съвет. Също така се обсъжда и въвеждането на право на съвещателен глас при вземането на решения във вузовете на външни заинтересовани страни. Такива например могат да бъдат общините, които са най-заинтересувани от развитието на техния вуз в региона. Промени предстоят и в акредитацията на университетите – поставяне на акцент върху програмната акредитация, която да се прави по едно и също време във всеки вуз в дадено професионално направление, включване на професионални одитори в Националната агенция по оценяване и акредитация и т.н.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1540 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

838 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

557 12

Коментари

Здравка
снимка на Здравка

И като регулира приема в частните ВУЗ какво. Само умни и хубави ще се зписват в държавните ли? Не е смешник, друга е думата, но не ми се иска пожизнен бан.

Гандaлф

***

buratinob

"регулира"

15-20% ръст.

Те така работи биузнеса, 20% ръст е добър показател.

?

Министъро е поредното недоразумения.

За министър би трябвало да може да смята при 20% на четвъртата приемът се е удвоил, ма кой да смята.

 

Ние "регулираме".

vvatkov

Как му беше абревиатурата на тоя пернишки университет?

Влез или се регистрирай за да коментираш