Медия без
политическа реклама

Медицинските сестри подновяват протеста след уволнението на лидера им

Мая Илиева е без работа, защото е снимала в реанимация

Снимка: Фейсбук
"Тук е и моята престилка! Не съм я захвърлила в калта, за да се откажа от борбата 3 месеца по-късно само защото се опитват да ни сплашат чрез показното дисциплинарно уволнение на Мая Илиева! Хайде, колеги, да защитим колежката си и да им покажем, че не ни е страх!", написа сестра във Фейсбук.

Дисциплинарното уволнение от "Токуда" на организатора на протестите на медицинските сестри Мая Илиева през уикенда доведе до сериозно напрежение сред колегите й в цялата страна. В социалните мрежи те вече се организират за протест в нейна подкрепа на 8 август - както пред "Токуда", така и в страната, на който да кажат "Не на страха и беззаконието". 

Още в понеделник сестри се появиха на работа с бели ленти на престилките в знак на подкрепа на Илиева. Отделно за 10 септември е насрочен нов голям протест на медицинските сестри, каквито имаше и през пролетта, когато сестрите поискаха ръст на заплатите и по-добри условия на труд. Протестът не беше подкрепен от официалната им съсловна организация, нито от синдикатите. От МЗ пък им обещаха ръст на възнагражденията, но самата Илиева твърди, че такъв почти няма. 

Илиева беше уволнена дисциплинарно. "От години се опитват да ме уволнят от тази болница. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и срещу предишния директор - за дискриминация, точно по същата причина", обясни тя пред БНР и уточни, че сигналите и проверките са били от НАП и от Инспекцията по труда за нарушаване на трудовото законодателство.

Доскоро Илиева е била лидер на медицинския синдикат на КНСБ в болницата и така е имала имунитет срещу уволнение. Тя обвинява председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов, че е свалил защитата й като синдикален лидер и така уволнението й е станало възможно.

"Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания", обявиха от "Токуда" официалната си позиция. Поводът са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени доказателства и свидетелски данни, а "опитите наложеното дисциплинарно наказание да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната й дейност са несъстоятелни", обявиха от лечебното заведение.

Илиева ще обжалва в съда уволнението и смята да прави синдикат на медицинските специалисти.

 

СИНДИКАЛЕН ЖИВОТ

От ръководството на болницата са изпратили искане до председателя на медицинския синдикат на КНСБ д-р Иван Кокалов, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева. Отбелязани били и много сериозни нарушения на трудовата дисциплина, заради които се иска нейното уволнение, обясни самият Кокалов пред "Медиапул". Самото разрешение било дадено от членовете на Изпълнителния комитет на синдиката, без остро възражение на нито един от тях. Според Кокалов подобни мерки за снемане на защита на синдикален лидер били взимани само няколко пъти в историята на синдиката и при груби дисциплинарни нарушения, което било показателно. Става дума за реанимация на влошил се пациент, а Илиева не е участвала, извадила телефона си и започнала да снима. Самата тя обясни, че помощта й не е била нужна, а снимала, за да документира условията на труд.