facebook
twitter

България

Контролният орган на подслушването ще се избира на фона на тежки съмнения

Справка, изпратена на депутатите, вади на светло драстични нарушения на досегашния състав на Бюрото за СРС
647
Снимка: Архив
Съмненията за незаконно подслушване неведнъж са предизвиквали протести.

Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще премине в сянката на съмнения за тежки нарушения. Депутатите ще изберат петима души, които в следващите години трябва да контролират подслушването и следенето да се извършва законно. Информацията за досегашните практики в бюрото обаче предвещава много неприятен за гражданите сценарий. 

За петте вакантни места има шестима кандидати. Сред тях са сегашните членове на бюрото – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, както и председателят му Бойко Рашков. Той е и единственият, който преди няколко месеца открито заяви, че при подслушването и следенето се вършат нарушения. Тогава срещу Рашков се обявиха и прокуратурата, и МВР, и ДАНС.

Справка, предоставена на депутатите и огласена от "Медиапул", огласи фрапантни нарушения на членове на бюрото - те често са отсъствали от работа - общо 800 дни през последните пет години, тоест почти половината от мандата. Освен това са отказвали да извършват проверки, каквото е основното им задължение. Един от номинираните членове е отсъствал от работа 373 дни. Едновременно с това настоявал да има шофьор и секретарка, както и да не му се възлагат проверки, тъй като нямал юридическо образование. „Заслужава да се отбележи следният куриозен случай: при проверка в една от окръжните прокуратури г-н Г. е изпратил подпомагащия го експерт да я извърши сам, а той е останал в служебния автомобил, като е мотивирал отказа си да ръководи проверката с това, че е облечен с анцуг, с който му било по-удобно да пътува“, пише в справката.

Членовете на бюрото дори са излъгали гражданин, че не е бил незаконно подслушван, а той е бил. Лъжливото съобщение е гласувано тази година, съобщи „Капитал“, който цитира адвокат Емилия Недева. Истината е излязла наяве в мотивите към присъдата на Хасковския окръжен съд. В тях пише точно обратното – че СРС-тата са събрани незаконно, тъй като са разрешени не от компетентния съд в Хасково, а от Софийски градски съд. Подсъдимият, който е шофьор на камион, е бил подслушван след опит да пренесе наркотици през ГКПП Капитан Андреево. Освен това следенето е поискано от ДАНС, при условие че вече е имало образувано прокурорско разследване, т.е. компетентен да го поиска е прокурорът.

Въпреки тези нарушения тримата членове на бюрото са гласували да се отговори, че незаконни действия няма. Против е бил само Рашков, който обаче подписал неверния отговор. Пред „Капитал“ той заявява, че не е можел да се противопостави. „Бюрото е колективен орган и аз като председател съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност“, обясни той и пред "Сега" и прехвърли отговорността на депутатите, които не са предвидили санкции при заблуждаване на незаконно подслушваните.  

 

КОНТРА

„Сега“ се опита да се свърже с Огнян Стоичков, но той заяви, че не може да отговаря на въпроси, защото кара, и предложи среща. Илия Ганев категорично отказа да коментира, преди да завърши процедурата по избор. „Няма да давам изявления на никакви журналисти. Ние сме в процес на процедура и няма да давам изявления, защото са свързани със служебна информация“, заяви той. Огнян Атанасов обясни, че не е взимал решение на гражданин да се изпрати лъжлива информация за подслушването. Според него бюрото е гласувало на база на проверка в Софийски градски съд, извършена от Стоичков, която не показала нарушения. След това обаче Рашков правил проверка в Хасково и изкривил информацията. „Ние сме се произнесли тримата членове, но ние коментирахме доклада на колегата Стоичков, който беше от проверката в София. И точно за тези неща ние гласувахме единодушно да бъде уведомен, че няма неправомерност“, заяви Атанасов. Той отказа подробности с обяснението, че не може да издава секретна информация. Според него бюрото няма регламентирано работно време.

 

КАНДИДАТИТЕ

Досегашният член на бюрото Огнян Стоичков е предложен за негов председател от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Огнян Атанасов, също настоящ член, е издигнат от ГЕРБ за пореден мандат. ДПС лансира за зам.-председател Илко Желязков, висш чиновник от агенция „Държавен резерв“. Фаворитът на „Воля“ е Пламен Иванов, шеф на отдел в ДАНС. БСП разполага с двама кандидати. Соцдепутатите Филип Попов и Славчо Велков предлагат досегашния председател на бюрото Бойко Рашков да го оглави повторно. В същото време Попов самостоятелно дава рамо на досегашния член Илия Ганев да остане и в бъдещия състав на органа. Разстановката на силите в парламента подсказва, че най-вероятният отпаднал ще е един от кандидатите на БСП. Изслушването на кандидатите е в петък в комисията за контрол над спецслужбите и СРС, а депутатите дори не били чели справката за нарушенията им, установи "Сега".  След това комисията разполага със 7 дни, за да изготви доклад за изслушването и да го внесе в зала. Изборът е с обикновено мнозинство и може да остане за след Нова година.

Все още няма коментари

Още

Няма окончателно решение дали ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите

22.03.2019

143 4
200 души останаха без ток в Русе заради чужди задължения

22.03.2019

136
"Артекс" разпространи позиция по скандала с апартаментите

21.03.2019

3166 37

Влез или се регистрирай за да коментираш

×