facebook
twitter

България

ГЕРБ безцеремонно гази гражданските права

Шефът на правната комисия се възмущава от конституцията и законите, които изискват обществено обсъждане
2113
Илияна Кирилова
Шефът на правната комисия няма да се спре нито пред конституцията, нито пред законите.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) демонстрира пълната мобилизация на управляващите срещу правата на гражданите. В интервю за bTV той защити с абсурдни аргументи поправките в Наказателния кодекс и в антикорупционния закон, прокарани светкавично миналата седмица. 

ГЕРБ е във война с Върховния касационен съд (ВКС), стана ясно от изказванията на юридическото острие от Димитровград, бивш управител на София-област. За да оправдае антидемократичните действия на депутатите, шефът на правната комисия използва абсурдни аргументи. Например на въпрос защо скандалните поправки в антикорупционния закон са прокарани точно за 4 дни, без изобщо да се направи обсъждане и да се даде възможност на юристи с опит да изкажат мнения, Кирилов отговори:

"А ВКС с кого обсъди тълкувателното си дело? За парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане”, възнегодува той срещу конституцията и законите. А като председател на правната комисия Кирилов би трябвало да е еталон за това как се уважават и спазват законите в страната. 

Той се оплака, че с обвързването с наказателното производство ВКС е обезсмислил цялата гражданска конфискация. Депутатът се нахвърли върху съда, че бил виновен и за поскъпването на „Гражданска отговорност”, защото се произнесе, че и други роднини, освен най-близките, имат право на обезщетение при катастрофа. Това е чиста манипулация, тъй като застраховката поскъпва заради това, че контролният орган си затваря очите за нарушенията на застрахователи, които не плащат на пострадали чужденци. 

Данаилов се подразни силно от критиките на адвокат Александър Кашъмов, който нарече антикорупционната поправка "битка срещу българския гражданин и неговите права”. Адвокатът беше категоричен, че „това е правено единствено от комунистическата власт през 40-те, когато са отнемали имуществото на хора, национализирали са имоти и са тормозили гражданите”.

"Възразявам срещу това да се създава предубеждение по тоя правно нелеп начин и да се плашат хората. Какво да правим - да чакаме да се прекратят всички висящи дела? Това ли да чакаме? Делото с Бисеров го прекратиха. Затова е спешно", оправда се Кирилов. Според него няма нищо нередно в това да тече процедура по отнемане на имуществото на невинни: „Това са два различни способа. В наказателното производство има наказание, но ако си останал ненаказан, но пак продължаваш да получаваш пари от проституция или от трафик на хора или оръжие и нямаш правно основание за това богатство, държавата има нужда да възстанови справедливостта. Съдът може да не се произнесе, обвиняемият може да почине - това няма нищо общо с имуществото, което е натрупано по незаконен начин." Правният шеф не можа да даде смислено обяснение защо виновните според него биват оправдани и каква е ролята на прокуратурата за това. 

На критика за това, че поправката за тайните арести е минала, а това не е отразено на сайта на парламента, той се оправда, че заседанието го били давали по телевизията.

 

КОНТРА

"Няма как да е за добро, смисълът е подсъдимите да разберат в какво се обвиняват, това се правеше дори по времето на тоталитарната държава. Не може законът да бъде стъкмяван, за да може една порочна практика да бъде стабилизирана. Това, че някой не си е свършил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници, не означава, че трябва да бъде ограничавано правото на защита", каза адвокат Кашъмов по повод отмяната на четенето на обвинителните актове в съдебната зала. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

338 2
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

940 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

181

Коментари

hamer

Съдът може да не се произнесе, обвиняемият може да почине - това няма нищо общо с имуществото, което е натрупано по незаконен начин." 

И как тогава се установява незаконния начин? И ще бъде ли нужно въобще наказателно преследване? То губи смисъл, защото по донос като погнат някого, той ако не може да си докаже доходите, ще се счита по презумпция, че е имал незаконни доходи от престъпна дейност. И тогава, ако няма наказателно преследване, конфискацията изземва функциите на съда.Но какво ли се чудя - под предлог национална сигурност, а всъщност разчистване на сметки между властта и частно търговско дружество, сега България ще плаща 77 млн.евро, въобще т.н.законодателна власт използва правото като тоалетна хартия.

ИлияНиколов

Hamer, 👍

генек

Ма вие от Барни акъл и морал ли сте очаквали?

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Памфуций
снимка на Памфуций

"А ВКС с кого обсъди тълкувателното си дело? За парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане”, възнегодува Кирилов срещу конституцията и законите.

 

Правните остриета на ГЕРБ се отличават със забележителна тъпота.

Асол
снимка на Асол

Правните остриета на ГЕРБ се отличават със забележителна тъпота.

Колкото, толкова - тва предлагат НБУ, ЮЗУ, Магнаурската, пък и други университети превърнали цедката за прием в решето😅

EleonoraBG

Христо Бисеров бе арестуван по сигнали от Европа за пране на пари в особено големи размери иначе тука и косъм нямаше да падне от безценната му глава. . Родният "съд" го оправда и попречи да му се конфискува незаконното имущество. У нас незаконното имущество е обща акционерна собственост на мафията на която никой няма право да посяга. Никой!  Отпада поредната възможност поне един бандит да влезе в затвора.

Голяма радост, голяма победа на демокрацията!

Христо Бисеров - президент!

Пеевски - шеф на ДАНС!

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Не случихме на гениални злодеи. Избират се банални тъпаци. Затуй и резултатът надминава предумишлената лошотия.

Не става дума за инструмент за конфискация-то и в момента НК и ЗС имат текстове, а за комисия по проскрибциите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×