facebook
twitter

България

Една трета от професионалните гимназии са сегрегирани

Въпрос на общинска политика е ромските ученици да се разпределят равномерно между всички школа, смятат от "Амалипе"
2111
Илияна Кирилова
Във всяко пето школо у нас 80% от учениците са от уязвими групи.

124 професионални училища у нас са сегрегирани - в тях преобладават ромските ученици, а родителите им са с по-ниско от средно образование. От 434-те професионални школа у нас това прави близо 30 на сто. Тези данни бяха изнесени от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе" по време на организираната от него двудневна среща на 200 директори на училища с концентрация на деца от малцинствата.

Политическото внимание към училищата, които обучават ромски ученици, е подобрено в последните години, проблемът с отпадането на роми в основната степен вече се премества към средната степен, отчитат от "Амалипе". Въпреки това обаче сегрегацията на много места остава. По данни на центъра в 20% от училищата у нас децата от уязвимите групи и с родители с по-ниско от средното образование са около 80%. В 26%, или 1/4, от школата в България уязвимите деца са под 2%, а родителите им са с висше или средно образование.

"Когато ромските ученици в едно училище минат 20%, родителите на останалите деца ги изтеглят оттам. Така се получават вторично сегрегирани училища, каквито има в цяла България", коментира за "Сега" председателят на "Амалипе" Деян Колев. За стопиране на порочната практика според него са нужни усилията на регионалните управления на образованието, но най-вече на общините. "Общините трябва да обезпечат записването на ромски ученици във всички училища на територията на даден град, а не само в 1-2 избрани учебни заведения. Не бива да има училища, които изобщо не записват роми, каквито обаче съществуват у нас", посочи той.

"Общините трябва да имат система за ранно предупреждение - веднага да светва червената лампа, когато броят на децата от малцинствата в едно училище се увеличи. Причината е, че се образуват нови сегрегирани учебни заведения извън етномахалите - професионални гимназии, в които почти всички ученици са от ромски или турски етнос", смята и просветният министър Красимир Вълчев. По думите му професионалните гимназии „обират” негативите в системата - намаляването на децата води до най-много нереализирани паралелки там. „Нямаме право на такава пасивна политика. Няма да забравя думите на едно момче, което ми каза: „Искам да уча в паралелка по транспорт, но имам предразсъдък спрямо другите ученици там”, сподели тези дни министърът. Акцентирайки на това, че над 2000 програми за професионално образование вече са актуализирани, Вълчев е призовал регионалните управления да провокират общините за повече дейности, свързани с посещения във фирми, местни значими обекти и институции, ранно кариерно ориентиране и др.

ВНИМАНИЕ

Тази година за първи път МОН пуска нова национална програма, посветена специално на процесите на десеграция в училищата. За подобни дейности на общините са предвидени 1 млн. лв. През март-април т.г. се очаква да стартира и проект „Подкрепа за успех” - продължение на „Твоят час”, в който е заложена разширена подкрепа на деца с обучителни затруднения.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зрелостници готвят протест пред МОН заради матурата по английски

25.05.2019

131 1
АПИ очаква тежък трафик и задръствания по магистралите в неделя

25.05.2019

79
ЦИК: Има проблеми с доставката на машини за гласуване

25.05.2019

781 6

Коментари

ablepsia

За стопиране на порочната практика 

 

нереализирани паралелки 

 

 да провокират общините за повече дейности

 

 

 

И т.н.

дъртреалист

Аз не разбирам нещо, защо като говорим за училища не се говори за учене,

 а за някаква сегрегация.

Що за политкоректни простотии?

Училищата да не са измислени за забавачница на циганчетата,

те не са ли децата да се образоват?

Щото ако равномерно разпределим по училищата лигавещите се с училището циганчета

ще имаме НЕРАБОТЕЩО ОБРАЗОВАНИЕ, равномерно.

Това ли се цели?

ВСИЧКИ деца да станат циганчета?

...

Я... първо направете образованието работещо.

Да не зависи от бройките ученици.

Shaaban_bin_Robert

Това ли се цели?

ВСИЧКИ деца да станат циганчета?

Именно.

САТЪР
снимка на САТЪР

а защо трбва да се харчат $ за мангали които не искат да се учат защо не се засилят $ з а онези,които Искат да учат но по една или друга причина са затруднени?

Сигурно така по лесно се крадат средства..

Здравка
снимка на Здравка

Младият човек на снимката защо не си мие зъбите?

Здравка
снимка на Здравка

Правилно ли разбрах - гимназиите с профили природни науки, математика, чуждоезиково обучение, икономика и финанси, трябва да приемат циганчета на квотен принцип, независимо от това, че въпросните кандидат гимназисти са завършили ( масово) основно образование с едни измъчени тройки и все така изпитват затруднения да разбират български език, за четене и писане да не говорим. Nice, a?

ONOGUNDUR

Вие май искате и българите да станат неграмотни! Аз съм учил в детските си години с 6 циганета в класа и знам за какво става въпрос. Те са контрапродуктивни като поведение. Ще тормозят и унижават всички които са "читанки" в класа и като резултат успеваемостта и на българчетата ще падне драстично. Но джендъри и идиоти в БГ какви ли не идиотщини могат да направят! В БГ трябва да останат само комунягите, техните деца и цигани и турци, другите няма какво да правим тук!

mehudi

че това е феномен, известен много отдавна - когато чернокожите станат 15% в един квартал, белите се изселват, идват още повече чернокожи, щото цените падат щото качеството на живот пада и накрая хубавия квартал става гнусен.

 

в сащ поне в последно време "чернокож" стана "китаец", но ефектът е същия

Памфуций
снимка на Памфуций

че това е феномен, известен много отдавна - когато чернокожите станат 15% в един квартал, белите се изселват, идват още повече чернокожи, щото цените падат щото качеството на живот пада и накрая хубавия квартал става гнусен.

Ако човек слуша Дончо, същото става, когато се заселят латиноси-емигранти; не съм чувал също така и китайските квартали да са любимо място за живеене на не-китайци.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×