facebook
twitter

България

"Джи Пи Груп" се "жертва" да строи тунела "Железница"

АПИ даде апетитния договор на компанията, която премиерът бе наредил да бъде отстранена заради витаещи съмнения
597
АПИ

Няколко месеца след като "Джи Пи Груп" бе замесена в  разследване на злоупотреби с европари и обяви, че се отказва от участие в конкурса за най-дългия тунел у нас - "Железница", Агенция "Пътна инфраструктура" обяви същата тази компания за победител.  Поръчката е спечена от консорциума "АМ Струма тунел 2018", в който участват "Джи Пи Груп", "Глобал кънстръкшън" и "Виа план". Стойността на договора е над 185 млн. лв.  без ДДС. 

След като разкрития на "БиволЪ" доведоха до разследвания в България и от ОЛАФ, премиерът Бойко Борисов разпореди на пътната агенция „Джи Пи Груп” да бъде извадена от всички поръчки с европейско финасиране. От самата фирма през октомври заявиха, че се отказват от строежа на тунела на "Струма", защото не искат да пречат на хода на обществената поръчка и заради забавяне България да загуби евросредства.

„Джи Пи Груп“ коментираха вчера, че първо са смятали да се оттеглят поради "обществения интерес и манипулативната обстановка", но после размислили и решили да продължат участието си - отново в името на обществения интерес. Още повече че и Комисията за защита на конкуренцията, и съдът отхвърлили жалбите срещу процедурата.

Също вчера регионалният министър Петя Аврамова поясни, че "Джи Пи Груп" са обявили само пред медиите, че се отказват от тунела, но не са депозирали нищо писмено в Пътната агенция и АПИ не е имала причина да я отстрани от конкурса за "Железница". Аврамова посочи още, че АПИ е поканила кандидатите - „Джи Пи Груп“ и „Главболгарстрой“ да подновят офертите си, тъй като срокът на валидността им е изтекъл. И тъй като ГБС не реагирали, останала само Джи Пи Груп, която пътната агенция обявила за победител, следвайки закона.

 Участъците преди и след тунела също ще се правят от известни фирми. Трасето от 720 метра преди "Железница" в посока София - Кулата ще бъде изградено от консорциума "Железница - север", в който участват "ГБС Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл". Стойността е близо 36 млн. лв. с ДДС. ПСТ груп пък ще прави 1.4-километровия участък след тунела. 

Прави впечатление, че бъдещите строители на участъци от "Струма" са и партньори на държавното предприятие "Автомагистрали", което ще строи 134 км от магистрала "Струма" за 1.35 млрд. лева.

Съвсем скоро "извадената" от обществените поръчки с евросредства "Джи Пи Груп" спечели и друг апетитен конкурс за сигнализация и телекомуникация на жп линията Пловдив – Бургас с цена от близо 185 млн. лв. без ДДС. Това стана ясно в края на януари тази година. Поръчката бе пусната от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и се финансира с средства от програма  "Транспорт" 2014 – 2020 г.,4 км, селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обществената поръчка на Черните ангели

21.04.2019

Миряна Башева

1902 2
Почина голямата българска актриса Виолета Гиндева

21.04.2019

3408 20
Съдът остави в ареста командоса, задържан заради крадена кола

21.04.2019

342 3

Коментари

редник

Трасето от 720 метра преди "Железница" в посока София - Кулата ще бъде изградено от консорциума "Железница - север", в който участват "ГБС Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънъл". Стойността е близо 36 млн. лв. с ДДС.

 

Хм, 720 м за 36 млн - да не слагат златни мантинели за украса?...

Paco Pacov

В името на България, тсази фирма се жертва. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×