facebook
twitter

България

67% от ромите отпадат преждевременно от училище

Едва 54% от българите между 16 и 24 г. имат основни цифрови умения, показва изследване на ЕК
1020
Илияна Кирилова
Ромските ученици са в най-голям риск от ранно отпадане от училище.

Над 2/3 от учениците роми в България отпадат преждевременно от училище. Това показва мониторингът на образованието и обучението на Европейската комисия за 2018 г. Докладът на ЕК все пак регистрира за първи път от 2011 г. насам намаление на процента на ранно отпадащите от образованието у нас на възраст между 16 и 24 г. През 2017 г. той е 12.7%, което е с 1.1% по-малко спрямо 2016 г. Преждевременното напускане на училище обаче се наблюдава особено много в селските райони - 27.9%, и сред ромите - цели 67%, показва изследването на ЕК, базирано на проучване от 2016 г. на Агенцията на ЕС за основните права.

Според проучването приобщаването на ромите в образованието продължава да бъде сериозно предизвикателство за страната ни. "Сред ромите се наблюдава по-висок риск от отпадане от училище, а също и по-малък брой деца от ромски произход ходят на детска градина. Сегрегацията в образованието продължава да бъде проблем, като приблизително 60% от учениците от ромски произход се обучават в образователни среди, в които всички или повечето ученици са роми", отбелязват европейските анализатори. Според тях в много от случаите в селските райони това се дължи на демографското развитие - има много малко или въобще няма деца от български етнически произход, а повечето училища в селските райони се посещават единствено от български деца от етнически ромски, турски или българомохамедански произход. В градските райони пък това е свързано с жилищната сегрегация или със сегрегацията в средните училища - т.нар. феномен "прелитане". "Сегрегацията в отделните класове или сгради e забранена по закон, но органите, отговорни за надзора и прилагането на правилата, са изправени пред предизвикателства. Освен това почти всички училища, в които преобладават учениците от ромски произход, са определени като "най-проблемните училища", пишат още експертите. 

Сред негативните резултати от доклада на ЕК са и тези, свързани с образователните резултати на младежите ни. Проучването на PISA от 2015 г. вече показа, че около 40% от 15-годишните ни ученици, което е 2 пъти повече от средното за ЕС, не разполагат с минимални основни умения в областта на науката, четенето или математиката. Новите данни гласят, че едва 54% от българите между 16 и 24 г. разполагат с основни или над основните цифрови умения - отново значително под средната стойност за ЕС от 81.9%. Освен това социално-икономическата среда оказва сериозно влияние върху постиженията на учениците. "В България социалната сегрегация, изразяваща се в групирането на учениците в неравностойно положение в училищата с по-ниско качество, е засилена, и се оказва, че тя е основна движеща сила на разделението на уменията", посочват експертите. Те отбелязват, че у нас се изпълнява нова учебна програма, подкрепяща иновативното преподаване, както и че е увеличен броят на часовете по информационни и комуникационни технологии. "Въпреки че са приветствани, наскоро взетите мерки все още не отговарят на мащаба на предизвикателствата и на необходимостта да се гарантира, че образованието ще се превърне в двигател за високи умения и приобщаващ растеж", е изводът на специалистите.

Участието на възрастните българи в ученето през целия живот също продължава да бъде твърде ниско. У нас този процент е едва 2.3 на сто през 2017 г. при средна стойност за ЕС от 10.9%. Според проучването на образованието за възрастни участието на възрастните нашенци в обучение през 2016 г. е било 24.6%, което е значително под средното за ЕС от 45.1%. 

 

ВЪПРОС НА ПАРИ

Разходите за образование в България са ниски през 2016 г. и са повлияни от цикъла на усвояване на средствата от ЕС, гласи още докладът. През 2016 г. размерът на разходите на сектор "Държавно управление" за образование е намалял в реално изражение с 9.1%, което е най-рязкото процентно спадане в ЕС. В резултат на това разходите за образование са намалели до 3.4 на сто от БВП спрямо 4 на сто през 2015 г. - значително под средната стойност за ЕС от 4.7%. 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

1887 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1790 18
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1045 5

Коментари

Утринен зов

Важно за страната и демографията е колко от тия 67% са отпаднали защото са се изселили в странство.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

и неГърите и те така..🌑

пък един  му зели титлите щот  го признал  з а факт  тва с  расите де гени + бакър  равно на  благоденстви за чаветата

Begemot
снимка на Begemot

...български деца от етнически ромски, турски или българомохамедански поизход. ...

Брей, много политкоректно това, много. След като има  толкова много български деца от ромски, турски и българомохамедански произход, значи скоро ще има и българска нация от същите корени, от ромски, турски и българоохамедански произход и всичко ще е наред, българска нация има , българи в нея - няма и политкоректността побеждава.

дъртреалист

Преждевременно отпадане означава, че някой нарушава закона за задължителното образование, а някой наблюдава закононарушението безучастно.

Или има държава или няма.

JR

Разпад с дъх на бакър и алумин...

Интересно в какви “среди да се обучават“ ромеите, освен в собствени? Българчетата са в странство. Просто ромеите по-бавно се изнасят от кочината Му.

New Vance

  български деца от етнически ...българомохамедански произход

 

 

Обиден съм на Европейската комисия.

  Искам да броят и  български деца от етнически  българоатеистичен произход.. В нашия род, и в махалата ни са болшинство, даже и в селото.. Имаме и две от българобудистки произход.. Майка им е зъболекарка и обожава Калки.

FuFighter

За да сътвориш подобно обобщение, е добре да знаеш и някои характерни особености на етноса:

1. Не пускат момичетата над 15 години на училище, защото ще ги откраднат за булки или ще ги забременят без да са си платили.

2. Не пускаш и другите, защото: няма кой да ги води, трябва да помагат в къщи, това образование не им помага в краденето; санкциите са никакви;

Най-елементарното, което може да направи една Държава, е:

1. При нарушаване на закона (ако не пускаш детето на училище), освен глобата (ало къде са социалните в тая игра?), се лишаваш от всички общински и държавни облаги и административно обслужване.

2. Социалните да си влязат в ролята и да извършват проверки дали са налице необходимите условия за гледане на деца в колибите. И ако няма такива условия - санкции за родителите и отнемане на децата.

3. Наложените санкции, които не са заплатени, да се заплащат чрез полагане на труд, но не да подпират метлата цял ден...

anarhia

 Сутрин тръгвам за работа около 6 - 6,30h. Като изляза на улицата често виждам и по-ранобудни от мен. Циганчета на по 10 - 12 години. Зле облечени, мръсни, премръзнали, но не са тръгнали за училище. Мъкнат импровизирани шейни и ровят в кофите за боклук. Деца на България.

kempes

67% от ромите и 100% от циганите.

вила

А за коняците има ли данни?

Абе,в кой държавен документ е дефинирано що е ром?Преди бе в БДС при алкохолните напитки,а сега къде?Срещу какъв документ се давае  това това/онова на ромите?В Закона за българските лични документи не срещнах РОМ,А инструкциите на цвъки за печелене на избори не познавам.Ама тези,които използват несъществеващ в законите термин,цвъкови ли са,или аз подлежа на доограмотяване с непознат за мен закон?

Влез или се регистрирай за да коментираш