Медия без
политическа реклама

3700 първокласници по-малко ще получат еднократна помощ

12 Ноем. 2019ЙОАНА ПЕТРОВА
Снимка: Архив

3706 първокласници по-малко получават еднократна помощ за началото на учебната година, става ясно от справка на сайта на агенцията за социално подпомагане. Тази година 250 лв. ще получат 31 844 деца, докато преди година броят на подпомогнатите бе 35 550, а двата випуска са приблизително еднакви според данните на просветното министерство. Миналата година кандидатствалите са повече - 36 100, докато сега са 33 122.

Една възможна причина за това намаление може да се търси в решението на държавата да не актуализира условията за достъп до подпомагане въпреки ежегодното увеличение на минималната заплата. Така на практика се ограничава кръгът на хората, които получават помощ. Право на еднократна помощ за първи клас имат семейства с доход на човек до 450 лв. през последните 12 месеца. Децата трябва да са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. От тази година изплащането на помощта ще става на два пъти - половината в началото на годината, а другата половина - в началото на втория срок, ако детето продължава да ходи на училище. Целта е да се предотврати записването на деца в първи клас само заради парите, след което те да спрат да влизат в час.

АРГУМЕНТИ

Преди няколко дни на въпрос защо не се дават помощи на повече семейства, финансовият министър Владислав Горанов обясни: "Дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари, защото концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули. Предоставянето на социални помощи за отглеждане на дете без преценка за качеството на живот, който се предлага от неговото семейство, съчетано с необходимостта от мерки, свързани с даването на равен шанс на всички деца за достъп до образование, изискват много по-сериозен дебат от това просто да раздаваме едни пари на семейства, някои от които не са достатъчно добросъвестни дори да осигурят достъп на децата си до образователната система”.

    Ключови думи:

    първокласници, помощи

    Още по темата