Quantcast
Кошмар за САЩ: Русия и Китай започнали лов за падналия в Япония F-35 | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Кошмар за САЩ: Русия и Китай започнали лов за падналия в Япония F-35

И Пекин, и Русия имали отлични умения за реконструкция, обратен инженеринг и копиране
6788
БГНЕС архив

Във вторник японските военни заявиха, че са загубили изтребител F-35 на 84 мили от източното крайбрежие на префектура Аомори в Тихия океан, съобщават Business Insider и украинското електронно издание „Страна“, цитирани от Агенция Фокус.

„Американците считат, че Русия и Китай ще направят всичко възможно, за да намерят разбилия се самолет. Ако го намерят и успеят да го реанимират, това може сериозно да подкопае превъзходството на американската авиация, което САЩ се надяваха да запазят през следващите няколко десетилетия“.

Русия и Китай вероятно не биха могли да възстановят всички функции на F-35, но всяка от неговите технологии, оказала се в ръцете на други страни, ще бъде удар в самото сърце на американските военни.

Генералът-лейтенант в оставка от военновъздушните сили (ВВС) на САЩ Дейвид Дептул заявил пред Business Insider: „Същината е, че ако Япония и Америка не успеят бързо да си върнат самолета, това ще бъде нежелателно за бъдещето на ВВС на САЩ“.

„Китай и Русия са готови да платят скъпо, за да получат загубения от Япония F-35 и това е проблем“, пише в своя блог в „Туитър“ Том Муур, експерт по Русия и разпространението на оръжие.

Реално, ако Русия или Китай, използвайки своите модерни и невидими подводници за проучване на океанското дъно, първи открият реактивният самолет, те ще получат цяла редица тайни за най-скъпата оръжейна система в историята на света.

Според мнението на американските военни, падането на F-35 в Тихия океан представлява първата в историята възможност за Русия и Китай да проведат търсене на един от тези самолети в естествени условия, защото по-рано такава авария се е случвала само веднъж, и то на територията на САЩ.

Чрез обратно проектиране на технологията, Москва и Пекин могат да построят свои собствени версии на самолета.
 „За Русия и Китай полезността от възстановяването на някои или всички останки ще зависи от това, колко повреди е получил самолетът при удара във водата“, заяви пред BI Джъстин Бронк, експерт по бойна авиация от Кралския Обединен изследователски институт.

„Общата форма на реактивния самолет е добре известна, също, както и неговите експлоатационни характеристики и затова в тази област няма да разберат много нови неща. Но части от радара и други датчици биха били желана находка, с която може да се проведе работа по възстановяването и тестването и дори да се направи опит за обратно проектиране“, добави той.

Преди всичко, Русия има на въоръжение подводници, предназначени за потапяне и изследване на голяма дълбочина. САЩ и Япония имат съвременни възможности за търсене на падналия самолет в морето, но те използват основно два остарели спасителни кораба на САЩ и големи атомни подводници, които не са много подходящи за спасителни мисии.

Към момента всички страни знаят къде е забелязан за последен път F-35. Той може да е пролетял много мили, а теченията може да са го завлекли още по-далеч. С други думи, във всяка част на региона може да бъде намерена част от него.

Русия и Китай знаят как изглежда F-35. Дори има някои предположения, че Китай е успял да получи плановете на самолета. Но американските военни твърдят, че дори и да ги имат, Пекин и Русия не получават съвременен производствен ноу-хау, който се пази в САЩ.

Само наличието на композитен материал, използван за реактивните двигатели на F-35, не задължително ще позволи на Китай да създава такива материали по свое желание. Знанието за характеристиките на фюзелажа не задължително ще позволи на Русия да произвежда самостоятелно точно такива самолети, като F-35.

Ниската забележимост на F-35 и неговото представяне са малка част от реалното значение на самолета за американските военни. Останалото е свързано с технологиите за мрежово взаимодействие, сливането на сензорите и обезпечаването на сигурност на комуникацията.

В тази връзка, според Бронк, самолетът няма да разкрие веднага тайните си. „Те ще получат проби или покрития за маскиране на влакнести материали“, казва Бронк. „Но всички важни програми и програмиране на самолета вероятно ще бъдат трудни за възстановяване, като се имат предвид не само потенциалните щети от инцидента и солената вода в Тихия океан, но и това, че чувствителните системи на самолета са проектирани по такъв начин, че е много трудно да се дешифрират и препроектират, за да го направят по-подходящ за износ“.

Въпреки всички усилия на САЩ, ако Русия или Китай получат част от F-35, събитието ще се превърне в кошмар за сигурността на САЩ.

„И Китай, и Русия имат отлични умения за реконструкция / обратен инженеринг / копиране, особено китайците, тъй като те са майстори в това“, обяснява Дептула.

Бронк и Дептула се съгласиха, че сега в много страни има състезание за падналия F-35. Резултатите ще изяснят бъдещето на самолета, който американците считат за ключ към успеха на американската авиация и техните съюзници.
 

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

16299 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2046 13
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

907

Коментари

Страници

Ruja

Е па сега! Защо им падат самолетите?

PlaNed
снимка на PlaNed

Ако го намерят и успеят да го реанимират, това може сериозно да подкопае превъзходството на американската авиация

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Едва ли някой в Китай и Русия ще се занимава сериозно да търси "игла в купа сено". Тихия океан е огромен и изключително дълбок.

 

Тази "притеснения" на реднеците по-скоро приличат на опит от ктастрофата да си направят реклама. Видите ли сега ще почне едно големо търсене на туй "технологично чудо"...

 

:)

 

Само дето Китай вече има два модела изтребители от пето поколоние а Русия един.

 

Вече усилено се говори, че Турция най-вероятно ще бъде първия чужд клиент на Су-57. Там реално ги стяга чепика реднеците....

 

:)

Kahless

Само дето Китай вече има два модела изтребители от пето поколоние а Русия един.

Абе не модела, ами бройки, изпитателни. Ама да не се хващаме за на ЗИПа думата, че ни един кат нови дрехи няма да ни остане...

ак1

 "" Само дето Китай вече има два модела изтребители от пето поколоние а Русия един.""

  Само дето -Китайците нямат двигател , ползват руски 4 то поколение

bilbotorbins

Ако го намерят може и доста да се посмеят. 

Evasion

За Китай не знам, но съм почти сигурен, че руснаците вече имат всичко, каквото са искали да знаят за новия Ф 35. Най-забавно ще е кимчетата първи да открият самолета и да го разиграят на търг.

Дзопино

никъде не пише да са започнали. Заглавието е чиста лъжа ако се гледа статията. 

 

"„Американците считат, че Русия и Китай ще направят всичко възможно, за да намерят разбилия се самолет." 

 

какво те смятат е едно, какво става е друго...

Душко

Пфшик. Най - много ако го намерят да се предпазят от недостатъците му.

inventus

Недостатъците му вече лъснаха при съвместната експлоатация със С400. Но по отношение на технологията на материалите американците са прави да се притесняват. Там сигурно има какво да се научи щото кой знае...може и някакъв пробив в технологията да са направили?

БатВаню

За какво им е този таралясник, нали си имат су-57 и даже су-58

пощаджията

Бате, чети с разбиране, де!

Руснаци и китайци не са гъкнали. Тия лабави моабети са си реднешки ?

Zmeja

Към момента всички страни знаят къде е забелязан за последен път F-35. Той може да е пролетял много мили, а теченията може да са го завлекли още по-далеч.

И хоп на варненския плаж изплува сак с 25 пакета наркотик чиста проба.

christo

Нещо жълто ли усещам по американските гащи?

Може и да хвърлят по едно око китайци и руснаци, но чак да се напъват да вадят желязото от кой знае каква дълбочина - едва ли!

Параноята яко тресе краварите.

ЗИП
снимка на ЗИП

Специално Китай вече си произведе 30 бройки J-20 и 20 от тях вече са официално на въоръжение. Със собствени двигатели WS-10.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tNss2y__xGE

mi6osp.

Ф-35 са кошмар за САЩ.

Самолетът засега  е най-големият провал на американската оръжейна индустрия.

Сега се чудят каква причина да измислят, за да прекратят окончателно програмата и да го заменят c F-15x- обновен и модернизиран до 4++, който да може да излезе срещу Су 35.

 

 

 

 

 

navara

Оригинален начин за реклама на един продукт със съмнителни качества. Целите са евентуално няколко. Да се убедят клиентите каква изключителна стока им се предлага, та видите ли руснаците и китайците ще се потрошат да намерят някое парченце в Тихия океан ( езерото не е малко за изследване?). Ако не стане, да има добра причина за закриване на проекта и прехвърляне на парите за разработки към друг, по переспективен който естествено ще бъде още по и най технология. Васалите да разтварят кесиите, иде нов още по невидим самолет. Дааа.
 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

сливането на сензорите

 

Господи, какви глупости се пишат с най-голяма безгрижност! 

ablepsia

сливането на сензорите

Господи, какви глупости се пишат с най-голяма безгрижност! 

 

Вероятно така гуглата им е превела sensor fusion, пък де рефлекси у днешните дописникари да проверят и да се допитат!

seyko

Интересно ми става, че японците изгубили самолета. Ама това да не е връзка с ключове

 или метална монета?

 Сигурно извънземните си правят майтап.

ЗИП
снимка на ЗИП

Китайския J-20 отдавна не е "изпитателен" ами е третия самолет пето поколение в света въведен на въоръжение след Ф-22 и Ф-35.

 

Некои хора още са застинали някъде в началото на 21 век. А вече сме 2019г и Индия сваля спътници....

 

:)

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ся, Русия и Китай със сигурност ще се постараят да намерят самолета. 

В началото на 80-те години е имало подобна надпревара между американци и руснаци кой пръв ще стигне до останките на БОР-4 (Лапоть), който се беше пльоснал в Индийския океан. Тогава военните кораби на двете страни са си правели едва ли не океански регати. 

БОР-4 е модификация на космоплан с въздушен старт от програмата "Спираль", разработван още от края на 60-те години. Сега прекопираната му версия Dream Chaser е почти готова за полети до МКС. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Турция сравнява защото вече се готви сделката за Су-57.

 

Чавушоглу вече даде първи "нишан"....

 

Реднеците си мислеха, че могат да изнудват Турция ама се опитаха да продават краставици на краставичар.

 

Ако Турция замени Ф-35 на СУ-57 това ще бъде монументален шок за американската военна индустрия. Турците добре знаят това и на свой ред почнаха да изнудват реднеците.....

 

:))

Хулиган

...те ще получат цяла редица тайни за най-скъпата оръжейна система в историята на света.

Например тайната, как успяхме да забаламосаме данъкоплатците да ни я купят, без много да се замислят...

http://www.drago.info/

SSlavov

Хамериканците публикуват фалшиви съобщения ,за да плъзнат руснаци и китайци .След като имат ония щъркели ще е загуба на ресурс търсенето на пингвина . На дневен ред е кръстоска м/у ония щъркели и пекинска патица.Включат ли Турция ,Венецуела и Куба положението е катастрофално .

ЗИП
снимка на ЗИП

В случая "topwar.ru" не е първоизточника.

 

Нали нашите евроатлантици са "Тома неверни".

 

Затова ето го първоизточника. "Анадолската агенция". Тя първа заговори за смяна на Ф-35 със Су-57....

 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/rusyanin-5-nesil-savas-ucagi-su-57/1448109

сталкер пустиняк

Само наличието на композитен материал, използван за реактивните двигатели на F-35, не задължително ще позволи на Китай да създава такива материали по свое желание. Знанието за характеристиките на фюзелажа не задължително ще позволи на Русия да произвежда самостоятелно точно такива самолети, като F-35.

 

Май е по-добре да се ползва гугъл транслейт, че ако това е творение на преводачите в редакцията...

Желязко Желев

Невидимия вече е ням.
Спомням си за едни дрони дето нямало как да бъдат прихванати.Докато иранците не показаха клипа с приземяването му.

Китай и Русия а най вероятно Ким са се упражнявали в проследяването на Ф35..

Може и да знаят къде е.

А и самурая може да помни кой е бомбил Хирошима и да е взел правилното решение да няма друго бомбене.

Човекът е непредвидим

Джухар Дудаев е бил пилот на стратегически бомбардировач.Кой би допуснал че ще стане терорист

.

LAIO

Добре че е форума да научим официалната версия на Масива в стил " в Крим няма наши войници" или "в Чернобил всичко е наред". 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

"Анадолската агенция". Тя първа заговори за смяна на Ф-35 със Су-57....

 

Засега това са само вестникарски кьорфишеци. Никое отговорно лице нито в Турция, нито в Русия е споменавало подобно нещо. 

Но с напредването на раздора между Турция и реднеците подобна сделка става все по-вероятна. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш