facebook
twitter

Горещи новини

Конфискацията срещу Христо Бисеров и още 300 души се прекратява

От тълкувателно решение на ВКС следва, че около 300 дела по стария закон за отнемане пропадат
7819
Снимка: Архив

Прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение, съобщи lex.bg.

То се отнася само за делата по отменения тази година Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от 2012 г. - около 300 на брой, образувани от 2012 г. до 2018 г. Например срещу Христо Бисеров и семейството му, които бяха оправдани. Това означава, че делата за конфискация срещу тях трябва да бъдат прекратени.

Тълкуването, направено от върховните съдии, не се отнася до изрично записаните в закона изключения, които предвиждат, че проверката на имуществото продължава и след като наказателното производство е прекратено поради последвала амнистия, изтекла давност, невменяемост и смърт на дееца, или когато е допуснат трансфер на делото в друга държава.

Решението не може да бъде приложено и по аналогия към делата, образувани по новия закон. В него съществува разпоредба (чл. 108, ал. 4), която изрично регламентира: „Проверката по тази глава започва и продължава независимо от спирането или прекратяването на наказателното производство“. Тълкуването на ВКС не се отнася и до най-стария закон за конфискацията, който беше отменен през 2012 г. и изискваше влязла в сила осъдителна присъда, за да се пристъпи към отнемане на имуществото. 

Решението е подписано с особено мнение от 11 от 41 съдии в Гражданската колегия на ВКС. Върховните съдии, които не са съгласни с позицията на мнозинството са Марио Първанов, Маргарита Георгиева, Светла Бояджиева, Веска Райчева, Ерик Василев, Бранислава Павлова, Теодора Гроздева, Златка Русева, Здравка Първанова, Емануела Балевска и Пламен Стоев.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

281 2
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

937 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

181

Коментари

JR

Ашколсун! Честито на печелвшите! Кака я ожениха...

inventus

Така ще стане и със тез дето сега ги докараха със самолета от Франция. Ще ги помоткат малко със съдебни чалъми ...те ще ръсят наред ...и когато се прецени че достатъчно са наръсили ще ги оправдаят и ще ги пуснат. Пак да кълват...пак да се угояват...и да снасят яйцата на правилното място. И едно возене със самолет ще им остане на аванта ако няма друго.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Правдата възтържествува!Защо трябва да бъде отнемано имущество от тези невинни люде в полза на някаква си държава,след като същите биха могли да споделят част от скромните си спестявания с някой симпатичен им служител на Темида.Едно твърде богоугодно начинание.Кесаревото кесарю.....

торбаЛан

Аз не помня, на какво беше осъден Бисеров, че да му се отнема имущество?

JR

Не беше, за което трябва да пали свещи на швейцарските банкери, както и на туземната прокуратура.

Доси

Борбата с корупцията достигна нови висоти... брао! 

ГЕРБ - видими резултати! 

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Абе тази съдийка Златка Русева, да ли същатата Златка, от зората на демокрацията. Близка приятелка на покойния Стефан Савов. Че тя беше близка с Хр. Бисеров! 😉

EleonoraBG

Доси, ами Бисеров е от вашите хора, не се поддавай на самоизмами...

"8.11.2013 г Натискът от европейските служби по случая с Христо Бисеров е бил порадикорупционните схеми по времето на тройната коалиция."

JR

Нале! Беше “сив кардинал“, ама не си спомням на коя партия...

mitkomm

Отдавна се изгубиха следите на първата му партия!Неговата партия е там където има власт и пари, впрочем тия показатели не се отнасят само за него...

paragraph39

От мен да го знаете:

И Демокрацията е ДИКТАТУРА- Диктатура на Закона е! Диктатура ЧРЕЗ Закона!

Важното е кой, под чия диктовка и в чий интерес пише и приема законите- дали в интерес на Мнозинството или в интерес на Малцинството, дали в интерес на Богатите 5-10% или в интерес на бедните и небогатите 90-95%!

Държавата е инструмент за реализиране и защита на интересите на "силните на деня"! Нищо повече или по-малко!

При Капитализма/частния!/, "силните на деня" са капиталистите-работодатели, рентиерите и богатите- и частнокапиталистическата Държава реализира и защитава техните интереси! НЕбогатите и бедните "духат супата..." при частния Капитализъм и Демокрацията! ТЧК

На спечелилите/КЪСМЕТЛИИ, бе!/  от "Прехода" към частен/НЕ честен!/ Капитализъм и Демокрация- ЧЕСТИТО!

Тъй, де, вече частен Капитализъм и Демокрация Е, БЕ!👀

volog2

Не виждам нищо скандално. Като не си осъден - от де накъде ще ти отнемат имуществото. Още повече че тази гражданска конфискация се превърна в инструмент за натиск над гражданите. Бисеров - симпатичен или не - прокуратурата не успя да го осъди, повдигна му някакво мижаво обвинение по закон борещ чейнчаджиите по Магурата от бай Тошево време. Кой е виновен е ясно...

Тодор1

Да здрвствует болгарский суд самьи справедлив ей в мире .... Пфу 

Johnny2965

... самый гуманный суд в мире!

Джиджи

Кой е виновен е ясно...

А КОЙ е виновен, като толкова е ясно? 😍

 

paragraph39

VOLOG 2,

/:/Не виждам нищо скандално. Като не си осъден - от де накъде ще ти отнемат имуществото

........................................................................................................................

Има само два начина за реализиране на доходи, с които да бъде придобито имущество: законен и НЕзаконен/противозаконен/!

За доходи, за които НЯМА установен законен произход, презумпцията е, че са с НЕзаконен/ НЕ непремено престъпен!!!/ произход- освен ако титулярът на доходите докаже, че са със законен произход! Държавата НЯМА задължение да доказва законен/!/ произход на доходи на Граждани и фирми!

Отделно, че НЕ става въпрос за наказателен процес/по НК и НПК/ и наказателна присъда срещу ЛИЧНОСТТА на обвиняемия, а става въпрос за разминаване между размер на данъчно обявените от титуляра им доходи и реален размер на имуществото му! В такъв случай задължение на Държавата е само да докаже тази разлика/ с данъчните му декларации и оценка на имуществото/, а НЕ да доказва, че доходите на титуляра са от НЕзаконна или престъпна негова дейност!!!

Но пък право на титуляра/т.е., ако желае това!/ е да обясни, изясни и докаже законността на доходите му! А ако той НЕ иска- или НЕ може!- да докаже това, счита се/по презумпция/, че доходите му са от НЕзаконна дейност- защото НЕ става въпрос за Обвинение по смисъла на НК и НПК, когато Държавата/Прокуратурата/ е длъжна да доказва виновността на Обвиняемия/Подсъдимия/!

Апропо, наказанието "Конфискация на налично имущество"/ по чл. 37 ал. 1 т.3 от НК/ почти никога НЕ е самостоятелно!

А идеята на "гражданската", НЕнаказателната/ НЕ по чл. 37 от НК/ конфискация е ЛИШАВАНЕ от Мотив на реални и потенциални извършители на закононарушения, чрез които противозаконно/НЕ непременно престъпно по НК!/ се придобиват доходи и имущество! Защото никой няма да тръгне да придобива противозаконно доходи и имущество, ако е НЕизбежно и той е 100% сигурен, че тези доходи и имущество ще му бъдат отнети/конфискувани/! Нали?!

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Съдии и крадци съединявайте се !

VBA

Да целува и мие краката на Доганя всяка вечер.

 

 Ако, го бяха заприщели по-сериозно, на снимката щяхме да видим омешинени глави

 като Йордан Цонев, Ив.Коств и доста други, които си мислят, че са забравени.

New Vance

      Конфискацията се прекратявя, ама плащанията - не .. В асково, как Мара Бисерна , рев рева, че ги одрънкали  съдии адвокати 'полювин мильон'.. Гадна българсака съдебна система.. тя мислела,  че  50  000 стигат.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×