Медия без
политическа реклама

Декларацията на Порожанов се оказа редактирана по негово желание

Министърът е вписал данните на съпругата в частта, в която се обявяват лица във фактическо съжителство

10 Май 2019Обновена
Илияна Кирилова

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество призна, че има разминаване между публикуваната на сайта й информация за имуществото на земеделския министър Румен Порожанов, и копието, предоставено от самия него. КПКОНПИ обаче хвърли вината върху Порожанов, като обяви, че декларацията е била редактирана по изрично негово искане.

Според прессъобщението министърът е поискал от комисията да заличи данни за декларирани от него обстоятелства относно лице, с което живее във фактическо съжителство на съпружески начала. От декларацията на Порожанов липсват данните на съпругата му Веска Порожанова. Не се разбира защо съпругата е обявена за живееща във фактическо съжителство с Румен Порожанов, като вероятно става дума за техническа грешка при работата с декларацията. Двамата имат брак. В крайна сметка стана ясно, че Порожанов е вписал неточно данните на съпругата в част, в която се обявява фактическо съжителство. Не е ясно защо пропускът не е засечен по-рано, след като съпругата Веска е с неговата фамилия.

Законът за противодействие на корупцията допуска декларирана пред комисията информация за лица, живеещи без брак с декларатора, да не бъде обявявана публично. И в този случай обаче е предвидена проверка на данните. От публикуваната от КПКОНПИ позиция става ясно, че данните на лицето във фактическо съжителство са били проверени и е установено несъответствие. Не се казва от какво естество е несъответствието. Междувременно Нова тв обяви, че министърът е поискал от комисията да публикува декларацията му в пълен вариант. БНТ пък съобщи, че откритото несъответствие е фактът, че съпругата е представена като лице във фактическо съжителство. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?