facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Водният регулатор потвърди, че "ВиК Перник" носи вина за кризата

 

Комисията за водно регулиране обяви, че ВиК дружеството има сериозна вина за водния режим в Пернишка област.  Предприятието изобщо не е изпълнило показателите, заложени в бизнес плана му, и допуснало основният водозточник - язовир "Студена" да бъде източен, става ясно от публикувано от КЕВР писмо. С него регулаторът отговора на въпросите, поставени от омбудсмана. Общественият защитник поиска  КЕВР да провери има ли нарушения, допуснати от пернишкия ВиК оператор.

Проверката е показала, че в началото на годината яз. "Студена" всъщност е бил по-пълен отколкото през януари 2017 и  2018. Следователно не сушата е виновна за тежкия режим сега, се разбира от писмото на КЕВР. Причината е в лошата експлоатация на водоема, тъй като в средата на годината той вече е бил на критично ниски нива. ВиК фирмата не е изпълнила нито един от основните критерии в бизнесплана си за 2017-2021 г.  Така загубите на вода по тръбите са надхвърлили 75% - при заложени в бизнесплана 68 на сто. Обяснението е очевидно - реално извършените инвестиции в мрежата са почти наполовина от заложните.

КЕВР посочва, че отговаря за одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите и за цените им, но контролът, вкл. и за ползването на язовирите, е споделен между две министерства - на регионалното развитие и на околната среда, и областния управител.

Междувременно прокуратурата започна досъдебно производство, за да установи има ли престъпление и кои са виновниците за водния режим да перничани. 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Hasta la vista

Не може да бъде! За водната криза у Перник най-много е виновна детска градина "Зайченцето бяло"...

Ravia

ВиК, областен управител и министърът на съд и в затвора! А боко тиквата  - оставка  и в забвение...

geo_19

Забрави го водния регулатор... Нали той трябва да регулира/контролира а не само да констатира/регистрира.... Или да го прекръсим на "воден регистратор"

скайспирит

Всеки един от деветте члена на КЕВР се разписва за 10 000+ лв. месечно с ДМС-тата. Заплатите на  чиновниците в тази комисия са х2, х3 над заплатите на папкаджиите в други агенции. В резултат - едно голямо НИЩО като ефективност.  

mick

КЕВР посочва, че отговаря за одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите и за цените им, но контролът, вкл. и за ползването на язовирите, е споделен между две министерства - на регионалното развитие и на околната среда, и областния управител.

Мила родна демократична картинка - един задава какво да се прави и после други трябва да ги проверяват.. така обаче се губи връзката и се размива отговорността. Който поставя задачите, той трябва и да ги проверява.

vvatkov

   Тия само констатират, а не регулират. Какъв регулатор са, ако не си понесат и те отговорността? Закривай!

Mavrodinov
А някой ще проверява ли горите по водосбора над язовир Студена? Ако има гола сеч, има да чакат за пълен язовир.
бавно загряващ

загубите на вода по тръбите са надхвърлили 75% - при заложени в бизнесплана 68 на сто

Много интересен бизнес план – запланувано е почти 3/4 от водата да се губи по пътя! Ако при това положение тя е щяла да бъде достатъчна, едва ли сегашното бедствие се дължи на това, че са се загубили малко над 3/4.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"А някой ще проверява ли горите по водосбора над язовир Студена? Ако има гола сеч, има да чакат за пълен язовир."

 

Няма "гола сеч" в района и въобще в последните години не се сече на голо, освен огнищата на корояда. Подозирам, че една от причините е да се отчита формално увеличаване на горския фонд (никой не проверява гъстотата на горите, а само площта им). Съвсем друг е въпросът, че масовото залесяване с иглолистни видове (основно бял бор) на западната и южната страна на Витоша доведе до безводие в този район. Сега се усетиха и вече залесяват с широколистни видове  (бук, дъб), но положението е "след дъжд качулка", както се казва.

аман бе

Не са направили молебен за дъжд, дагие....

×