facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
София догонва Букурещ по доходност от бизнес имоти

Пазарът на бизнес имоти в София се развива с бързи темпове и догонва този в столицата на съседката ни Румъния. Макар разликата в големината на двата пазара да е в полза на Букурещ, доходността в София от наеми на офиси е около 8% при 7.4% в Румъния. Това сочат данните на инвестиционната компания Lion's Head Investments. Разликата в цените също не е голяма, но отново е в полза на Букурещ. Причината е, че в Румъния има значително повече международни компании, инвеститори, както и по-големи наематели.

В София наемите за първокласни офис площи са около 14 евро на кв. м - при 18 евро кв. м в Букурещ. Друга разлика между двата пазара е срокът на договорите - около 5 години у нас, а в Букурещ между 5 и 10 години.

И в двете столици зачестяват споразуменията със срок от 10 години, особено при по-голям обем наети площи. Ако допреди години дългосрочните наеми бяха желания и цел на собствениците на сградите, днес те са по-скоро едно от задължителните изисквания на големите наематели.

Наемателите с офиси над 1500 кв. м преобладават в столицата в големите бизнес сгради, показват данните на компанията. "Големите фирми се интересуват от сгради с по-голяма площ на етажите, за да могат да разположат всичките си служители заедно вместо в много помещения на няколко етажа", споделя Сергей Койнов, изпълнителен директор на компанията. 

Стандартите в обзавеждането и оборудването на офисите стават все по-високи. Бизнес сградите, които предлагат възможности за храна, спорт, почивка, са все по-често срещани. 

Към статията във в. СЕГА
×