facebook
twitter

Вие сте тук

108 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Случаите на коронавирус у нас са вече 201

Общият брой на заразените у нас с коронавирус вече са 201 души, а днес са установени са 11 нови случая. Това съобщи на следобедния брифинг проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с болестта.

Мутафчийски обясни, че вече има един случай и в Дупница, двама са от Пазарджик, един контактен от Добрич и останалите седем са в София. Той допълни, че двама от пациентите, които се намират в "Пирогов", се подобряват. По думите му обаче има и двама критично болни, които са в "Пирогов". 36 са хоспитализираните до момента българи.

Началникът на щаба съобщи още, че се изчерпва капацитетът на Военно-медицинска академия и "Пирогов" и затова се предлага на здравния министър да издаде заповед всяка една болница в страната, независимо от собствеността й, да приемат заболели. Това означава, че и частните здравни заведения ще хоспитализират, като за целта ще трябва да обособят отделения в срок от 3 дни, които да имат специално оборудване и реанимационни легла.

"Случаите настъпват", аргументира предложението си Мутафчийски. Относно бързите тестове за установяване на вируса, той повтори тезата си, че те не са особено надеждни. От 10 сигурни заразени в разгара на болестта, само 4 се доказаха, даде пример той.

Сутринта случаите у нас бяха 190. От тях трима пациенти са починали и трима са оздравели и вече изписани от болница. Повечето от новите случаи са в София, има един и в Плевен, чийто контакти се изясняват.

Във ВМА има двама души с дихатателна недостатъчност, но в момента те са добре. В "Пирогов" остава критично състоянието на 2-ма пациенти, един от които бе приет вчера и веднага се наложи да го интубират. "Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхопневмония. Приет е със симптоми за бронхопневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", обясни още Мутафчийски.

По информация на БНТ Пета градска болница в София временно е била под карантина, докато се дезинфекцира. Причината е, че в събота е приета жена с пневмония, която е дала положителна проба за коронавирус. Случаите на пациенти с коронавирус в Пета градска са два.

Стана ясно и че с коронавирус е заразен и един от общинските съветници в София. "Постоянните комисии към Столичния общински съвет и СОС няма да заседават до 29-и март. Има общински съветник с коронавирус".  Това съобщи на председателят на СОС Елен Герджиков във Фейсук. По думите му, ако възникне неотложност от взимане на решения, свързани с мерки, които са в компетентността на СОС, той ще свика председателски съвет, на който да се обсъдят възможностите съветниците да заседават, при спазване на изискванията за безопасно събиране на повече хора. "Колегата се лекува се във ВМА, пожелавам бързо възстановяване. За пореден път призовавам да не използваме тази ситуация за политически дивиденти или партиен маркетинг", пише още Елен Герджиков. 

ЗАВРЪЩАЩИТЕ СЕ

Ген. Мутфачийски припомни как трябва да се действа при завръщане на наши сънародници от чужбина. Тези, които не са заразени, подлежат на 14 дневна карантина. Заразените трябва да си останат у дома 21 дни, след което 2 проби да покажат отрицателен резултат. Общо 200 000 български граждани са се върнали в страната ни последните дни, като броят им се увеличава, посочи той. По думите му само за последното денонощие броят им е 8 000 - със самолет, и 15 000 - със сухоземен транспорт. "Никой не е казал, че всеки, който се завръща от чужбина, трябва да влезе в болница", коментира той по повод поста на журналистка, завърнала се от Белгия, на която е отказано да бъде изследвана. "Над 10 хиляди души тези, които пристигат ежедневно от чужбина, така че това е невъзможно. Ако имат задух и тежка клинична картина, трябва да се обадят на личния си лекар и да се извика бърза помощ, която да ги докара в лечебното заведение", посочи той. На фона на обявения брой завръщащи се българи у нас прави впечатление ниският брой карантинирани в момента - около 7000 души.

Шефът на националния оперативен щаб заяви, че няма нищо против масовите тестове за коронавирус, стига да имаме възможност за тях. Той изрази опасение, че бързите тестове дават често фалшиви отрицателни резултат. "Никой не е забранил на българите да се тестуват", каза още той. По думите му в Русе, Варна и Пловдив се подготвят обучения във връзка с готовността за поемане на болни с коронавирус. "Във всички областни градове има зали, които могат да се оборудват", коментира той. Имаме и 15 хиляди резервни легла.

Относно Италия и намаляващият брой смъртни случаи, той заяви, че все още не може да се говори за тенденция. "Много ми се ще да е така, но 650 случая за 24 часа, не мисля, че е много окуражаваща тенденция, трябва да минат няколко дни", посочи той.

Общо събраните средства от дарения до момента в оперативния щаб са са 800 хил. лв., 300 хил. лв. от които са дарени за тестове от Делян Пеевски, каза още ген. Мутафчийски.

-----

Вчера ген. Мутафчийски разкри, че България разполага с полева "натовска" болница, която се съхранява в авиобазата в Граф Игнатиево. По думите му обаче засега няма необходимост от нея, тъй като имаме достатъчно места в болниците, а наскоро и "Арена Армеец" е показала, че може да бъде приспособена при нужда. Шефът на националния щаб коментира, че не са правени изчисления колко човека се подготвят да бъдат хоспитализирани, с което опроверга думите на премиера Бойко Борисов, че държавата се готви да има 4000 души в пика на заразата. По този повод той заяви, че пикът най-вероятно ще е след 2-3 седмици, но още сме на дъното на изкачването, а кога ще се изкачим и с каква скорост, не е ясно.

Представените данни за възрастовото разпределение на болните показва, че младите - до 50 г., боледуват по-често, но по-леко, като те разнасят коронавируса. Хората между 40 и 49 г. са най-засегнатата група. Носителите на вируса между 80 и 89 г. са само 3%, между 70 и 79 г. са 7%, а между 60 и 69 г. - 14 на сто. По-силно са засегнати хората между 50 и 59 г. - те са 16 на сто от случаите.

Към статията във в. СЕГА

Страници

ЕМОКОМ

Излиза, че Италия има да наваксва, защото през 2012, 2013 и 2014 

- Италия 1.00%/Смъртност или 1'666/Денонощие (600'000/Годишно) от 60'000'000/Население 

- България 1.43%/Смъртност или 278/Денонощие (100'100/Годишно) от 7'000'000/Население 

 

Коефициент на смъртността в страните по света по данни на CIA World Factbook (Книга с факти за света на ЦРУ) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D...

 

А колко ще луднат от тази КАРАНТИНА и задаващото се безпаричие, безработица и глад ?

Постоянно чувам, че основната причина за въвеждането на тази КАРАНТИНА

е за да се спаси от претоварване здравната система и болниците (малко болнични легла и лекари)...

Предлагам да се съкратят кабинетите на чиновниците (чиновници, секретарки и др. подобни), 

чиновническите кабинети да се преуборудват в болници, а чиновниците да се заменят с лекари, сестри и санитари... 

 

аиг3

Правилно! Как не сме се сетили досега. Решава се замяна на чиновници с медицински персонал и хоп за ден два ще решим проблема с недостигащите сестри и лекари. Направо да се създаде държавно предприятие, което да произвежда сестри лекари и санитари. На час по един медик

Дзопино

“All of humanity's problems stem from man's inability to sit quietly in a room alone.”
― Blaise Pascal, 

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Тц. Това не го е казал Блез Паскал. Той нямал навика да се изразява на английски.

momon

Статистикът пак ли е правил извънредна пресконференция?

PlaNed
снимка на PlaNed

Общо 190 са случаите на установени заразени с коронавирус в България

Новите случаи по думите му са 19.

Вчера бе съобщено за общо 187 случаи

190 - 19 = 171 

187 + 19 = 206

И ще се борят с фалшивите НЕвини?

Su38

Не знам, дали го правят умишлено или е от некадърност. Проблемът е, че никога не ни казват времевият интервал, в който са отчетени тези положителни проби.

Примерно до 17 часа са били 100 проби. От 17 до 12 са получени, да речем, още 5, които се съобщават в 12 през нощта.

На следващия ден сутринта обявяват 15 нови, но не казват, дали в тези 15 нови са включени онези 5 между 17 и 24 часа.  И така се получава една каша.

Най-простото е да се обобщават данните за деня, да речем в 17:00. Т. е. колко са от 17:00 предния ден до 17:00 на настоящия.

Но, макар и очевидно просто и логично, това не прави. Явно за да можеш да отчетеш, какъвто искаш резултат. Освен това никак не съм сигурен, дали И ТЕЗИ числа са верни поради обяснението на Мутафчийски, че били направили грешка, защото две проби били отчитани като различни, щото дошли от две лаборатории. Добре де, а кой тогава гарантира, че всички предишни данни са коректни??? И това чисто аритметично. От гледна точка на достоверност на резултата от тестовете да не говорим, там пък нищо не знаем. Още повече, че от репортажите по Нова видях, че част от тях се извършват от една голяма частна лаборатория... Нещо ми подсказва, че можем да получим винаги желаните резултати.

Няма да се учудя, ако от днес-утре започнат да намаляват новорегистрираните случаи. Не защото короната си отишла, а защото няма да дойдат очакваните от ЕС средства за "борба"...

Желязко Желев

***

 

ЕМОКОМ

България и Латвия са страните с най-ниска средна продължителност на живота (74.9 г.) на населението в Европейския съюз. С най-висока са Испания (83.4) и Италия (83.1), съобщава НСИ.

https://www.segabg.com/hot/bulgarite-i-latviycite-zhiveyat-nay-malko-zhitelite-na-es

ЕМОКОМ

През 2014 година в България всеки ден са умирали 274 човека

по данни на CIA World Factbook (Книга с факти за света на ЦРУ)

 

България е на 6 място от 224 държави в света с 1.43%

(100'100 починали от 7'000'000 население)

или 274 починали на ден (100'100 / 365 = 274)

 

1 ЮАР 1.75%

2 Украйна 1.57%

3 Лесото 1.49%

4 Чад 1.46%

5 Гвинея-Бисау 1.45%

6 България 1.43%

7 Афганистан 1.41%

8 Централноафриканска република 1.41%

9 Сомалия 1.39%

10 Русия 1.38%

 

Коефициент на смъртността през 2014 година в страните по света

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D...

KTP

ЕМОКОМ, постоянно я препостваш тая статистика, какво искаш да кажеш с нея? Тя сама по себе си не е във връзка със ситуацията... кажи с думи прости - "Аз мисля че..." и си развий тезата!  Мислиш че няма проблем? Добре, кажи го, обоснови се... или обратното, пак така. Иначе просто спамиш. 

ЕМОКОМ

Точно така, излиза че проблема е малък, защото статистиката го доказва.... и предприетите мерки (КАРАНТИНАТА) не решава "малкия поблем", но ще създаде по-големи проблеми......

KTP

Не разбирам с какво нормалните нива на смъртност намаляват опасността от ковид-19 ? 

В смисъл че не е едно и също дали умират нормално премерни 300 човека на ден или умират 300 + 10 или 300 + 100 или 300 + 1000... нещо повече, напълно възможно е ако болниците са претрупани по естествени причини да умрат повече от нормалното, само защото не са успели да им окажат медицинска помощ... 

ЕМОКОМ

Средната смъртност в Италия не се е увеличила (факт),

освен това 99% от починалите в Италия са на възраст над 75 години,

те са щели да си умрат от болестите и по възраст и без вируса...

 

Проф. Костов: Италия винаги дава най-много жертви при грип

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/prof-kostov-italiya-vinagi-dava-nay-mnogo-zhertvi-pri-grip

 

ЕМОКОМ

КТР,

Аз не казвам, че КОВИД-19 не е проблем и зло (максимална смъртност до 5% от населението в държавата),

но тази КАРАНТИНА  е по-голям проблем и зло (минимално ще полудеят 20% от населението в държавата),

а от две злини, ние трябва да изберем по-малкото зло (мъртвите не са страшни, но полуделите са много опасни)...

Това е положението...

 

Предлагам да се съкратят кабинетите на чиновниците (чиновници, секретарки и др. подобни), 

освободените кабинети да се преуборудват в болници, а чиновниците да се заменят с лекари, сестри и санитари...

 

Например - всички областни управления моментално да бъдат превърнати в болници....

 

 

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

А що не национализиране на частни болници? Те взеха пари но НЕ лекуват болни  нямат инфекциозни, нямат реанимации? Ще смее ли някой да им врътне кранчето?А и продължават да титуловат турския бардак  болница  Токуда..дали случайно?

kaily
снимка на kaily

Ако си беше дал труда да я разгледаш тая статистика, нямаше да питаш какво иска да каже с нея.

Иска да каже, че нищо не се случва сега по-различно от предишните години. Не умират повече хора, не се разборяват повече хора.

Винаги са си умирали и винаги са се разболявали толкова хора, колкото и сега.

Иска да ти каже, че някой ти мъти главата по неизвестни причини.

PlaNed
снимка на PlaNed

От друг сайт:

Вчера е пристигнало много голямо количество тестове. Те са дарение от народния представител Дилян Пеевски и стойността им е близо 300 000 лева.

Шиши може да е всякакъв! Четейки данните за влизащите в страната, поне с неговите тестове могат да бъдат проверявани, пък било то и срещу заплащане.

Това "Стойте си в къщи" е бягство от отговорност! Казано разговорно "Мрете си в къщи" 

Така няма да претоварвате НЗОК и да трябва да дизенфекцираме по 24 часа след вас!

ЕМОКОМ

Българската здравна система от години оре дъното на всякакви класации.

https://www.segabg.com/category-observer/loshi-rezultati-i-obhvat-zdravnata-ni-sistema-pak-e-na-dunoto-evropa

 

пърпъл

този щаб продължава да всява паника с оскъдната информация, която дава. колко теста са направени от началото? колко теста са направени за последните 24 часа? колко са общият брой заразени? колко са заразените в последните 24 часа? колко човека са хоспитализирани? колко човека са в интензивното? 

първо, второ, трето... по военно му! знае как се докладва, ама нарочно създава неясна картина. разберете бе, като криете унформация, няма да накарате хората да ви повярват. истината не създава паника. стига сте си крили главите в пясъка! 

Сгугню
снимка на Сгугню

този щаб продължава да всява паника с оскъдната информация, която дава. колко теста са направени от началото? колко теста са направени за последните 24 часа? колко са общият брой заразени? колко са заразените в последните 24 часа? колко човека са хоспитализирани? колко човека са в интензивното? 

По-печалното е, че приссътващите на пресконференциите мисирки ...... упс ....... журналистки и през ум не им минава да зададат тия въпроси.

KTP

Съгласен. Журналистиката ни е под вяскаква критика. Нито компетентност, нито дори усет за проблемите... 

Талибан

По думите му новите случаи от цялото изминало денонощие по думите му са 19. Болните са в подобряващо се състояние. Във ВМА има двама души с дихатателна недостатъчност, но в момента те са добре. В "Пирогов" остава критично състоянието на 2-ма пациенти, един от които бе приет вчера и веднага се наложи да го интубират. "Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхопневмония. Приет е със симптоми за бронхопневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", обясни още Мутафчийски.  Той припомни как трябва да се действа при завръщане на наши сънародници от чужбина. Тези, които не са заразени, подлежат на 14 дневна карантина. Заразените трябва да си останат у дома 21 дни, след което 2 проби да покажат отрицателен резултат. Общо 200 000 български граждани са се върнали в страната ни последните дни, като броят им се увеличава, посочи той. По думите му само за последното денонощие броят им е 8 000 - със самолет, и 15 000 - със сухоземен транспорт. "Никой не е казал, че всеки, който се завръща от чужбина, трябва да влезе в болница", коментира той по повод поста на журналистка, завърнала се от Белгия, на която е отказано да бъде изследвана. "Над 10 хиляди души тези, които пристигат ежедневно от чужбина, така че това е невъзможно. Ако имат задух и тежка клинична картина, трябва да се обадят на личния си лекар и да се извика бърза помощ, която да ги докара в лечебното заведение", посочи той.

Пълна бъркотия...

ИвКо

Шиши може да е всякакъв!

 Е, не е всякакъв, например не е престъпник и по сведения на прокуратурата се вписва в нормите за праведен гражданин на Републиката, за жалост на афторите на "Кой избра Пеевски". Сега с поведението си се вписва и в образа на християнин без оглед на вероизповеданието му.

 

ПП. Сега някои тук във форума си позволяват да имат претенции към Мутафчийски, че би трябвало да има качества на ниво божествените.  Бих си позволил да ги нарека болни мозъци, Мутафчийски е човек като нас с всичките преимущества и недостатъци и е добър избор за ситуацията. Комуникативен, обяснява  с малко думи, не се разсейва като  Барбра и да ни отнема времето за празни приказки и има качества за работа в екипност.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

"Успокояващ" към момента е факта, че починалите, все още, са само трима.

На фона на нарастващите, макар и не експоненциално, "диагностицирани".

Muktata
снимка на Muktata

И вчера ви написах , и днес повтарям. Не се успокоявайте с това. В България смъртността е малка , и дори нататък ще остане невисока. В сравнение със Западна Европа - незначителна. Обяснението е ясно. В България се живее средно 5-10 години по-малко от Европа. Т.е. рисковата група за умиране от Ковид 19 е в пъти по-малка от Испания , Италия , Франция и т.н... Тоя вирус цели най-възрастните > 80 г. Като няма  много такива в БГ , няма и висока смъртност. Това не е повод за хвалби.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Веднага поставям успокояващ в кавички.

☺️

Предполагам, ниската смъртност сред представителите на едно конкретно малцинство е свързана и с факта, че дядовците и бабите сред тях са в почти младежка възраст.

Satchi

В Германия процентът на смъртните случаи е нисък, защото се тестват много хора и се поставят под карантина заразените, а се следи и състоянието им.

В Китай вече ги тестват още при пристигане, на летището.

В България тестват 150 - 200 души на денонощие и няма как да открият хиляди заразени. Освен това се тества само в София и областните градове. Първите двама души, които починаха в Пирогов, бяха тествани само защото са дошли в София при сина си, а мъжът е бил закаран в Пирогов. Ако си бяха останали на село, никой нямаше да знае, че са имали корона-вирус. Щяха да бъдат в друга статистика на смъртните случаи.

Така че не е вярно, че в малките градове и селата няма заразени, а предимно в София и областните градове. Но пък ни "затвориха" планината ?!?! и може да се разхождат кучета, но за деца е забранено ...

В същото време в събота на пазара в Младост гъмжеше от народ. Абсурдни решения!

Muktata
снимка на Muktata

Германия за сега е на очакваното високо ниво ! Не само че тестват страшно много , не само че имат най-много реанимационни центрове , респиратори , организация , но даже и помагат на Франция ! Много заразени болни от граничните депертаменти Bas-Rhin и Haut-Rhin , тежко засегнати от вируса , вече се транспортират в германски болници и отделения , вкл. с хеликоптери.Това помага на нашата система 👍 Германия , vielen dank !

SvSophia
снимка на SvSophia

 "Над 10 хиляди души тези, които пристигат ежедневно от чужбина, така че това е невъзможно. Ако имат задух и тежка клинична картина, трябва да се обадят на личния си лекар и да се извика бърза помощ, която да ги докара в лечебното заведение", посочи той. На фона на обявения брой завръщащи се българи у нас прави впечатление ниският брой карантинирани в момента - около 7000 души.

И защо досега не сте набавили бързи тестове за филтриране поне?

Защо не сте оборудвали специални екипи и сгради, за да ги карантинирате?

Ако не сте в състояние, защо не затворихте границите, както други държави, освен за товари?

Какъв е смисълът втора седмица да си стоим по къщите, след като по 10 000 души на ден ще джиткат необезпокоявано?

 

Пълна НОЩ сте си наистина, няма да ви стигнат силиците дори да изключите осветлението след всички нас и държавата.

Страници