facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Скопие вече крои планове за тока на АЕЦ "Белене"

Интересът на Северна Македония към участие в българската АЕЦ "Белене" се оказва съвсем сериозен. Правителството в Скопие вече прави анализ за включването като инвеститор в ядрения проект. 

Северна Македония разполага с въглища само за 15 години и дори след това те да бъдат заменени с природен газ, ще остане зависима от вноса. "Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ“, коментира председателят на тамошната Комисия за енергийно регулиране Марко Бислимовски. Според него е добре страната да си осигури 25% участие като инвеститор в АЕЦ "Белене", равняващи се на 500 мегавата мощност (централата е планирана да има два енергоблока по 1000 мегавата). Тези 500 мегавата хипотетично могат да заменят количествата ток, осигурявани от ТЕЦ-а край Битоля - най-големия производител на базова енергия в западната ни съседка.

„Вярвам, че инвестицията в АЕЦ „Белене“ в България“ е добър проект. Разбира се, правителството и други инвеститори трябва да преговарят за условията, при които трябва да се изгради. По принцип моето лично мнение е, че трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като страна", коментира шефът на Северномакедонската КЕВР.

Миналата година премиерът Бойко Борисов отправи покана към всички балканки страни да се включат в изграждането на злополучната АЕЦ "Белене", която все не може да случи на инвеститори.  В края на май българското правителство публикува в Официалния вестник на ЕС обява, че стартира процедура за търсене на всякакви инвеститори - големи и малки. Стана ясно, че София е отворена да обсъжда всякакви форми на участие. Преди дни руската "Росатом" обяви, че смята да подаде самостоятелно предложение. Френската "Фраматом" също твърди, че проявява интерес. Засега всичко е в сферата на намеренията. 

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
×