Quantcast
Самуел Финци: Не съм български актьор | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

32 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Самуел Финци: Не съм български актьор

Самуел Финци - актьорът, който бе избран да води откриващата церемония и награждаването на предстоящия 70-и фестивал "Берлинале", заяви в интервю пред "Дойче веле": "Аз не съм български актьор. Нямам основание да се чувствам горд като българин, не и при това политическо развитие."

Синът на Ицхак Финци е роден през 1966 г. в Пловдив и е завършил образованието си в НГДЕК и ВИТИЗ, но в последните 30 години живее в Германия и работи главно в немскоезична среда. В публикациите по повод избора му за водещ на престижното събитие се казва, че той е един от най-търсените актьори на Германия. 

"С основание не ме водят като български актьор - защото аз не съм български актьор. Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми, както сам казахте, премина тук, в немскоезичния свят. Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България. Така че, ако трябва изобщо да се дават такива определения (които аз по принцип не обичам), ако трябва един актьор да се определя според националността си или според етническата си принадлежност, бих казал, че по-скоро съм немски актьор. Да, аз идвам от България, но гледам на себе си като на човек от Европа, като на европеец. Светът се развива по този начин. И аз смятам, че вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход. Така че бих се определил като европеец, макар това да звучи може би леко патетично, ако не и съмнително в контекста на сегашната пропаганда." 

В интервюто пред Александър Андреев Финци припомня, че на сцената у нас е играл само в едно представление. Той обаче има участия в доста български филми ("Хълмът на боровинките", "Рапсодия в бяло", "Цветът на хамелеона", предстоящия "18% сиво").

"На снимачната площадка е както навсякъде другаде: когато финансовите възможности са по-големи, всичко изглежда по един начин, когато са по-малки - по друг. Всички филми, в които съм участвал в България, съм ги правил винаги с желание и с удоволствие, като не съм се интересувал от нищо друго... Когато един проект ме интересува, аз го правя, независимо от обстоятелствата".

Запитан за смесеното отношение на българското общество към "експортните продукти" на страната ни в областта на културата и спорта - като Кристо, Григор Димитров, а и самия него, той отговаря:

"Амбивалентно в смисъл, че хората от една страна се гордеят, но от друга критикуват, така ли? Това може би е някакъв синдром на по-малката държава и на по-малочисления народ, да го наречем така. Че трябва да се гордее непрекъснато, че има нужда да се гордее. Аз се отнасям по-спокойно към тези неща. В момента нямам особено основание да се чувствам горд като българин, като наблюдавам политическото развитие в страната. Иначе се радвам да се срещам с хората, с близките и приятелите си, когато съм в България. А ако става дума за Кристо - той най-вече принадлежи на света, не принадлежи на една страна. Просто кариерата на определени хора се състоява не там, откъдето са тръгнали. В един друг мащаб това важи примерно и за един човек, тръгнал от някое малко селце, а после осъществил се в големия град. Той, разбира се, носи нещо от там, от първите години на своето израстване, но после се развива в съвсем други измерения. Не обичам да ме вкарват в определени рамки като националност, принадлежност..."

Към статията във в. СЕГА

Страници

ловkия

Не си български актьор, разбира се, добре че поне баща ти е.

wreckage
снимка на wreckage

Санчо е приятел на приятели. "Познавам" го още од ученик ф класическата, което значи точно нищо, засичали сме се по купони, нищо повече. Забавен човек.

Последно го гледах ф "Представление и наказание"...май.

Мошеник

Т'ва Самуел и Финцли български имена ли са? Щото мисля, че е много прав човека не е българин, просто по некое време е минал през България!

dobadoba

То и аз нищо Българско не виждам в него.

Джендър.

⚓️

За протокола: баща му беше по-свестен.

HBK

Това, което казва г-н Самуил Финци не е етично, но е практично – „Аз съм гражданин на Света, роден в България. За пристан приемам мястото, в което се чувствам най-добре”.

 

Всички ние бихме искали (много бихме искали) да намерим пристан в България.

Но по ред причини (известни на всички нас) повечето Българи не се чувстват добре в Родината си и търсят пристан другаде. Около 2 милиона Българи вече са го намерели. Те са космполити.

inventus

Много на сериозно се изживява тоя! Казано е в Библията. "Който сам себе си въздига Господ го смирява. Който сам себе си смирява Господ го въздига."

Стоф

  Това, което казва Самуел Финци, е онова което мисли всеки нормален човек. 

inventus

Читавият и умен човек си личи не по това което казва а по това което не казва.

Nickolas

Чудесен актьор. Наскоро бяхме на Peer Gynt. Той четеше текста на фона на музиката. Как веднъж не сбърка текста или как не се чу чужд акцент! А пък беше с едно развлечено пуловерче, едни сиви панталони и нелъснати от най-малко една седмица обувки! Но хората, обикновено, по дрехите приемат ...

Nickolas

Как да бъде български актьор като не е играл нищо в България. Той даже в Боровинките играеше германец. Или някой иска да се накичи с него като с другия "българин" - Канети.

Самуел Ф. е такъв, какъвто се чувства - казва, че е европеец и няма нищо лошо. Е, после вероятно няма да има площад на негово име, но пък ще има безброй незабравими представления, филми, сериали и събития. И то из цяла Европа.

mehudi

човекът НЕ ИСКА да е бг актьор. квото такова. насила хубост не става

 

Nickolas

Бай Ганьо какво разправя на Пиротската гара (по памет): Те всичките са българи тука, ама се сърбеят. Ей ти, към тоя с червената шапка и байрака, дето дава сигнал на машината - ти си българин, бе!

cymen

Ako щеш се чувствай. Само не се лигави, че "политическото развитие" определя какъв се чувстваш. Българщината да не е потник, че да си го сваляш и слагаш, според кой спечели изборите.

Verbis verbis

Българин не е. Български актьор не е.

Защо го обсъждаме?

Devil in Exile

Най-обикновен измекяр, забравил род и родина.

Воден прах

И онзи, от цех "Опаковки", и той така казва. Голям праз.

Сироко Леванти

Българщината да не е потник, че да си го сваляш и слагаш, според кой спечели изборите.

Ако стане така, че който и да спечели изборите, българската държава поставя живота ти в опасност (примерно чрез ЗАКОН ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ), тогава - да - налага се час по-скоро да свалиш потника на българщината.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Това, което казва г-н Самуил Финци не е етично, но е практично – „Аз съм гражданин на Света, роден в България. За пристан приемам мястото, в което се чувствам най-добре”.

Не е етично по нормите на малката затворена общност и догмата на примордиалния национализъм, който приравнява национална и родова ("кръвна") идентичност. Роден и израстнал в България, но активният му жизнен път бил в "немскоезичния свят" (т.е. не говори за друга страна). И съответно има транснационална (но не космополитична), европейска идентичност.

Пък и поставя един основен въпрос - поради что един човек (трябва) да се чувства горд , че е българин. Той казва, че няма как да чувства гордост от принадлежност към една маса, която не може да излъчи читаво политическо представителство, та да уреди държавата си. Че кой от вас се чувства горд от сегашното състояние на нещата, които показват народеца като - да цитирам твореца - малък, но в замяна на това изключително прост.

John Slow

Роден и израстнал в България, но активният му жизнен път бил в "немскоезичния свят" (т.е. не говори за друга страна).

В интерес на истината:

 

Така че, ако трябва изобщо да се дават такива определения (които аз по принцип не обичам), ако трябва един актьор да се определя според националността си или според етническата си принадлежност, бих казал, че по-скоро съм немски актьор.

Здравка
снимка на Здравка

Когато цигани с българско гражданство направят поредния тежък золум в чужбина и медиите там пишат за ''българи'', из все социални мрежи се надига ропот, аууу, какви българи са тия бе...Но, когато някой намери условия за развитие на дарбите си в чужбина, получи заслужено признание и на всичко отгоре е откровен, че не се чувства български еди какво си, то тогава той е, Най-обикновен измекяр, забравил род и родина.  На какво основание хорица, които никога няма да постигнат бог знае какво в живота си ни отсам, ни отвъд Калотина,  си позволяват да обиждат напосоки ?

von Müller
снимка на von Müller
Няма значение какво е името му - Стефан, Стоян, Серафим, Стилян, Сергей, Сорин, Стивън, Самуел,... Човекът не се чувства български актьор и толкоз.

Никъде обаче не заявява, че не е българин.

Нямам основание да се чувствам горд като българин, не и при това политическо развитие.

...

Така че бих се определил като европеец, макар това да звучи може би леко патетично, ако не и съмнително в контекста на сегашната пропаганда.

Освен това ясно е отсял генетичните табиети на всяка "дребна нация" с "дребни душици" и желанието да се самовъзвеличават.

Това може би е някакъв синдром на по-малката държава и на по-малочисления народ, да го наречем така. Че трябва да се гордее непрекъснато, че има нужда да се гордее. Аз се отнасям по-спокойно към тези неща.

В големите държави, в които съм живял, като САЩ, Канада, Русия, Великобритания, Белгия, Холандия, Дания, Швейцария - последните четири не особено големи по площ, има дефицит на подобен синдром.
Франция е голяма държава, но по тези табиети прилича много на България, въпреки че за разлика от нас франсетата имат безброй нобелови лауреати и много светила, както в науката и литературата, така и в социалната политика.

Французите са генетично обременени от курветизъм и ако днес са ти приятели, утре може да се извъртят на 180 градуса, да ти забият нож в гърба или да ръкопляскат на отрязаната от гилотината глава.

Те приличат на форумни чатари, за които всички сънародници в чужбина са прости дишуошъри, майцепродавци и родоотстъпници, въпреки че знаят, че това не е така.
Nickolas

Българщината има повече общо с простащината нежели с актьорското майсторство. Човекът има повече роли в германското кино от който и да е български актьор на негова възраст - в българското.

И не вярвам да не иска да е български актьор, а просто едва ли някой български режисьор го е поканил да му играе нещо след боровинките. Не е играл в България човекът. А сега вече е и късно - няма да могат да му платят.

Nickolas

А и той туй Берлинале Финци ще го води на истински немски. Кой друг български актьор го може? Кой български актьор въобще знае чужд език на ниво различно от потребното за покупка на гащи? И пак хубаво, че иначе и те щяха да се разпълзят по Европа.

Здравка
снимка на Здравка

Nickolas, споделям изцяло написаното от теб.

rorik

 

Ммм даа,

Добре , българин не е. Една дребничка държавица приютила баща му , защото му е харесало да е тук .

Български гражданин ли е или се е отказал?

Българският народ се справя както може . Не си длъжен да му помагаш, не се гордей с тоя народ . .  .

Български актьор не е?

Ми що не отиде да учи някъде ,  ми  учи тук?Дали щеше да е гууулем актьор ако не беше тая школа?

Някъде щеше да е десетата дупка на кавала. Н

ито уважение към баща си нито уважение към учителите си.Помня първата ми учителка как държеше ръката ми и ме учеше да пиша. 

Е учителите си оставят  със "знанието  на азбуката" и учениците ги  надминават , ама има едно понятие като благодарност .

Тоя не  уважава друго мнение .Не уважава  държавата която е приютила предците му .

Айде гражданино  на света , прав ти път.

Тоя не е човек . Навирил си носа .

 

По младите помнете ми думата  , тоя един ден ще дойде тук .

Не мога в момента да се сетя за бабините приказки.

 

 

 

 

 

Зарубежник
снимка на Зарубежник
А Жоро Пирински и СтаниШеф българи ли са?
Дъртак
снимка на Дъртак
Евреин не може да бъде българин.
Nickolas

Майка му е българка и по еврейските канони даже не е евреин. Това за разлика от Станишев, например.

Освен това той не казва, че не е българин, а че не е български актьор. Това явно е убягнало.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Арнолд Шварценегер австрийски актьор ли е?, А Долф Лундгрен?

И колко от вас се почувстваха горди, че са българи, когато БХ награби да целува Мустафата?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Освен това той не казва, че не е българин, а че не е български актьор. Това явно е убягнало.

 

След като изчерпва въпроса за това какъв актьор е, казва това за своята идентичност:

Да, аз идвам от България, но гледам на себе си като на човек от Европа, като на европеец. Светът се развива по този начин. И аз смятам, че вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход. Така че бих се определил като европеец, макар това да звучи може би леко патетично, ако не и съмнително в контекста на сегашната пропаганда.

Страници