Quantcast
Пожар изпепели "Нотр Дам" (видео+галерия) | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

170 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Пожар изпепели "Нотр Дам" (видео+галерия)

Голям пожар избухна и на практика унищожи парижката катедрала "Нотр Дам". Огромни пламъци и пушек се виждат вече часове наред във френската столица. Не се съобщава за жертви или ранени, но нанесените щети са за стотици милиони, а вероятно и над милиард евро.

Осем часа и половина и около 500 пожарникари бяха необходими, за да се овладее огнената стихия, унищожила две трети от покрива ѝ и емблематичната кула стрела. Властите съобщиха, че огънят вече е "напълно под контрол" и е "частично угасен". Френският президент Еманюел Макрон призова французите да допринесат разрушените части да бъдат изградени наново и обяви международна кампания за финансиране. "Ще я построим наново. Всички заедно. Тя е част от съдбата ни. Посвещавам се на това: от утре ще започне национална кампания, а и далеч отвъд границите ни," написа той в "Туитър". Сред първите, отзовали се на призивите, беше френският богаташ Франсоа-Анри Пино, който ще дари 100 млн. евро за възстановяването на щетите по катедралата "Нотр Дам".

Пожарът е избухнал в 18:50 ч. местно време (19:50 ч. българско време). Той най-вероятно е свързан с реставрационните дейности, които текат в момента на мястото, съобщиха от противопожарната служба в Париж. Голяма спасителна операция е в ход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на града е бил евакуиран, съобщиха местните власти.

В огнената стихия рухна една от кулите на емблематичната сграда. Към 21:00 ч. наше време "Франс Прес" съобщи, че целият покрив на катедралата се е срутил. Към 22:00 ч. пламъците са достигнали и една от предните правоъгълни кули на "Нотр Дам".

"Вероятно пожарникарите няма да успеят да спасят "Нотр Дам", заяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Говорител на "Нотр Дам" обяви, че целият ѝ дървен интериор гори. По думите му вътрешността на катедралата вероятно ще бъде унищожена изцяло.

Зам.-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в островърхата ѝ кула, която рухна под напора на пламъците, предаде Асошиейтед прес. Вижте картината, която вървеше на живо:

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като "ужасен пожар" и призова хората на мястото да спазват границите, определени от пожарникарите, за да се гарантира, че ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо". "Ужасно е да гледам в пламъци катедралата "Нотр Дам". Трябва да се действа бързо", написа стопанинът на Белия дом в "Туитър".

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163-1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

“Парижката Света Богородица” е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 м и е широка 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 т, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 м.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 ч. се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. В нея през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Гласът

Най-добре е идиоти да бъдат държани далеч при ремонта на подобни сгради. Един глупак поставен на погрешно място може да сътвори голяма поразия. 

sega_reader

Един си подпали сам Райхстага, друг си срути сам СТЦ, трети сам си пали Катедралата.

Нещо ново ?

Тъмно пиво

Aааа, има и нови неща. Пример: някой заключва вратите на киносалон по време на прожекжия и после подпалва киносалона.

Казуса
снимка на Казуса

Къде са им пожарните хеликоптери?

Гати изостаналата държава. А уж могжеха да правят тостери.

Johnny2965

Жалко. Макар че и през Втората световна война катедралата е понесла немалко поражения.

Гласът

Какви "немалко поражения". Няколко счупени прозореца? 

wreckage
снимка на wreckage

Ако Квазимодо е изгорел, Дисни ще скъса задниците на франсетата от съдебни дела.

JR

Много жалко!

Тодор1

Да викат Баце докато е време !

Johnny2965

Срутил се шпилът.

wreckage
снимка на wreckage

Кулата ѝ падна:
[media]https://twitter.com/patrickgaley/status/1117848909877895171?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117848909877895171&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.theroadend.co.uk%2Fforum%2Findex.php%3Fshowtopic%3D22961%26st%3D13020[/media]

ще пада също и голема реставрация.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Сигурно е пак старият Фламел.  ?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Баси! 

Нотр-Дам гори бетер нефтен кладенец. 

Какво има толкова запалително там? 

wreckage
снимка на wreckage

скеле.

покривна конструкция.

 

ThePal
снимка на ThePal

...и най-вече химия за ресраврацията - бои, химикали, лакове

Гласът

Покривът е дървен. Да си припомним Херострат.

ЗИП
снимка на ЗИП

Печално събитие.

 

Подозирам какви хора са правили ремонта и как са спазвали нормите за безопасност. При братчедите отвъд Ламанша това се случва също доста често. Там какво ли не горя. Галерии, замъци и так далее....

 

При добро желание и при "политическа воля" една такава църква може да бъде изградена на гола поляна  за "две години". 

 

Но това е в "авторитарна" Русия където Шойгу "нареди" такъв срок за грандиозния храм на армията....

 

Имам кофти чувство, че в "демократични държави" ще събират чрез "смс- и" помощи и всичко ще се точи с "десетилетия"....

 

:(

Гласът

При братчедите отвъд Ламанша това се случва също доста често. Там какво ли не горя. Галерии, замъци и так далее.

При братушките как е? Какво стана с Манежа в Москва? Библиотеката на ИНИОН РАН? Помним ли? Човешката глупост и нехайство предизвикват подобни трагедии навсякъде, за съжаление. 

SvSophia
снимка на SvSophia

 

It survived the Luftwaffe, but it couldn't survive the renovators

SvSophia
снимка на SvSophia

??

wreckage
снимка на wreckage

При добро желание и при "политическа воля" една такава църква може да бъде изградена нас гола поляна  за "две години". 

ъхъ, од бетон и гипсокартон.

Има и ноо качествени надуваеми църкви.

Предводител на ...

Това е ужасно.

Казуса
снимка на Казуса

Сърцето на западната цивилизация. В града на символите...

wreckage
снимка на wreckage

Символград.

Предводител на ...

Не е само оранжевият, и тука некви житени питки питат за хеликоптери.

Памфуций
снимка на Памфуций

Да се надяваме, че ще спасят възможно най-много и бързо ще я възстановят. Заедно с с тези в Шартр и Реймс  *също "Нотр Дам" и все в Сев. Франция), тя е една от един от най-добрите примери на готиката. Когато човек влезе , има чувството, че душата му се изстрелва в небесата, а тленната обвивка се свлича на пода. Прекрасен храм. Това за акустиката в статията е напълно верно - изключителна е.

ЗИП
снимка на ЗИП

Къф гипскартон ?

 

Ще я видиш на 09.05. 2020г. Ще бъде нещо монументално. Като храма "Христос Спасител", който също бе построен наново от Елцин за нула време. Масивен мрамор и гранит....

 

 А френците са си за бой. Как въобще са допуснали  тази най-известна френска църква да стигне до това състояние -кожа и кости ?

 

Тя бавно се е саморазрушавала десетки години.

 

То веерно, че французите недолюбват църквата още от времената на Робеспиер и Дантон ама това все пак е и културен обект от световно значение....

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

“Парижката света Богородица“ включва може би няколко правдиви описания на средновековното изкуство, това възхитително изкуство, непознато досега на едни и нещо по-лошо дори, непризнавано от други. Но авторът съвсем не смята, че е постигнал целта, която си е поставил доброволно. По най-различни поводи вече той е защитавал каузата на нашата стара архитектура, разобличавал е открито кощунствата, разрушенията, посегателствата. Ще продължава и занапред неуморно да прави същото. Решил е да се връща често на този въпрос и ще се връща. Ще брани неуморно историческите ни сгради, нападани така настървено от школските и академични иконоборци. Тъжно е да се види кой се разпорежда със средновековната ни архитектура и какво е отношението на днешните бъркачи на хоросан към развалините на това велико изкуство. Срамно е за нас, интелигентните хора, които виждаме какво правят те и се задоволяваме само да ги порицаваме. И аз имам предвид в случая не само това, което се върши в провинцията, но и това, което се върши в Париж, пред нашите врати, под нашите прозорци, в големия културен град, средище на печата, словото и мисълта. Приключвайки тези бележки, не можем да не споменем някои от тези вандалски начинания, които ежедневно се замислят, обсъждат, продължават и довършват преспокойно пред очите ни; пред очите на ценителите на изкуството в Париж, пред лицето на критиката, озадачена от толкова дързост“

Виктор Юго

Johnny2965

Няма вечни неща. Но французите (белите и християните) ще я възстановят. Може би ще отнеме десетилетие или две, но както немците (белите и християните) си възтановиха разрушените от войната градове, така и Нотърдам дьо Пари ще бъде възстановена.

wreckage
снимка на wreckage

Ф готиката фсичко е деликатно равновесие, граничещо с илюзионизъм и мошеничество.

 

Катедралата ф любимия на некои колеги град Солсбъри примерно има насред трансепта си кула/шпил/spire, която спорет науката не може да стои там и треа да е паднала отдавна. Обаче не пада.

 

Онеа каменоделци навремето са били некви свръхчовеци.

Страници