facebook
twitter

Вие сте тук

74 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Отложиха полета на SpaceX заради лошо време

Първият полет на американски астронавти от американска земя след 9-годишна пауза бе отложен за 30 май заради лошо време. Втората резервна дата е 31 май.

Код "червено" бе обявен от метеоролозите за района на Кейп Канаверал, където в 23:33 трябваше да бъде изстреляна ракетата на SpaceX с двама астронавти. До последно не беше ясно дали ракетата ще излети. Проблемът е, че при авария астронавтите Боб Бенкeн и Дъг Хърли трябва да напуснат ракетата и да се приводнят в Атлантическия океан. Времето трябва да бъде стабилно, за да може тази операция да завърши без заплаха за живота на двамата. 

Всички действия до този момент вървяха по план. Повече от 1 милион паунда гориво бяха прехвърлени в ракетата Falcon 9. Астронавтите бяха в капсулата Crew Dragon.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп кацна в космическия център „Кенеди“ на борда на Air Force One. Самолетът прелетя край пусковата площадка, за да получи Тръмп добър поглед върху ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon. Самолетът кацна на пистата, на която се приземяваха совалките, когато са се връщали от космоса.

---

САЩ рестартират космическата си програма днес с първия пилотиран полет, който американски астронавти ще извършат с американска ракета от американска земя. Тази вечер в 23:33 ч от платформа 39А в космическия център "Джон Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида ще излети ракетата Falcon 9, която ще изведе капсулата "Crew Dragon" в космоса, където утре в 18:29 българско време тя ще се скачи с модула "Harmony" на Международната космическа станция. Това е мисия Demo-2, която ще извършат двама астронавти - Дъглас Г. Хърли и Робърт Л. Бенкен. Мисията е дело на SpaceX на Илон Мъск и НАСА. Стартът може да бъде гледан тук

След като достигнат МКС, Боб Бенкeн и Дъг Хърли ще работят заедно с екипажа на "Експедиция 63" - американския командир Крис Касиди, както и руските летателни инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април т.г. със "Союз МС-15". Скачването с МКС може да проследите тук.

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно - между 30 и 119 дни. Което означава, че Хърли и Бенкен ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 г. Те трябва да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът Go Navigator

 

Още по темата: 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Талибан

Това е мисия Demo-2

Ако бях на мястото на астронавтите, щеше да ми е леко притеснено да летя в мисия с подобно име. 😁

 

Успех!

geo_19

Дано да се завърнат живи (и разбира се - дано не донесат коронавирус на станцията).

ivo kunchev

   

"Дано да се завърнат живи (и разбира се - дано не донесат коронавирус на станцията)."

 

Ще се върнат живи и здрави, не се притеснявай... А, това за вируса -  да се чуди човек до какво ниво може да стигне хорската  глупост...

 

ДpaгaнOxpидcки

Занесат

Zahary Petrov

Ако ракетата носител е с руски двигатели ще стане, хамериканците доказаха че техните не стават.

Защото въпреки ембаргото и т.н. продължават да копуват руски ракетни двигатели ....

paragraph39

/:/ ...Мисията е дело на SpaceX на Елън Мъск и НАСА.

.........................................................................................................................

"Публично-частно партньорство"!

УСПЕХ!

аиг3

Най-вероятно няма да летят днес.От седмица се дават прогнозите на синоптиците за лошо време и близо 50% вероятност поради тези причини да отложат изстрелването 

paragraph39

Der Spiegel: Лунният блян на САЩ

...Но само 18 държави са ратифицирали текста, така че много от тях смятат договора за провал. На първо място, защото САЩ активно се противопоставиха на споразумението. „Струва ми се недостойно и лицемерно, когато някой първо торпилира всички международни усилия за постигане на споразумение“, възмущава се Хобе, „а след това той казва, че няма правила и сега трябва да направи всичко сам... “По принцип точно това правят Съединените щати с „Артемида“...

"Принципът на инвазия е един и същ, дали става дума за Луната или Ирак", написа в туитър Дмитрий Рогозин, бивш вицепремиер и настоящ шеф на „Роскосмос“. Според него този, който събере коалиция от международни сили, ще постигне нещо като Ирак или Афганистан...-
 https://www.actualno.com/cosmos/der-spiegel-lunnijat-bljan-na-sasht-news_1465237.html

Чичо Гошо

Успех!

Фандъков

Прощай Григорий, прощай Союз......

Жозефа
снимка на Жозефа

където ще ги чака кораба Go Navigator. 

 

Ще ги чака корабът, редакцията. 

 

 

Testament
снимка на Testament

ко?

Не.

 

 

Lucius Fer St. Ana

Добра стъпка за човечеството.  

KTP

Крайно време беше. Заради нефелната програма на НАСА и Русия изгуби стимул да се развива... космическите технологии от десетки години тъпчат на едно място, а това не е добре за никой. 

Успех! 

Sergey Dimitrov

Дано да имат късмет. И да не им се налага да използват спасителната система, че тогава може да има фоерверк.

 

Johnny2965

В тези неща няма място за късмет.

Има добри или лоши решения.

Sergey Dimitrov

За съжаление добрите и лошите решения се доказват с живота на космонавтите които ги използват.

Системата за спасяване на Драгон показа възможността от фоерверк.

Сократя

На 16

Хайде да не задълбаваме до маршал Неделин.

Sergey Dimitrov

Какво общо има маршалът тук?

Ако човекът има късмет, това може да го покрие при част от лошите решения. Това казах, а не че в СССР всичко е било на 6. И го пожелах на двамата смелчаци, които първи ще стартират с този кораб.

аман бе

към 18

В такъв случай може и до Гас Грисъм и колегите му да стигнем. Мир на праха им.

nottheone

предполага се, че всичко е изчислено.

и да не се заблуждаваме - то е съгласувано.

няма място за филии и фобии.

panteraivan

То овен да се качиш трябва и да слезеш.

Сократя

Уффффф!

Налазиха ни хибридници по-зле от кърлежи.

ПГеоргиев

Ами наистина "знаменателно" събитие, но за американците.

Девет годИн вече как не са пращали "американски астронавт, с американска ракета от американска земя".

Сега що тонове мастило ще се изпише по нета, що похвали ще бъдат изказани, що километри филмова лента ще се заснеме, за да остане за идните поколения тоз чутовен подвиг на американската мисъл и технологии.

Национал джеографик канал няма да закъснее да пусне филмче за смелите покорители на Космоса. На тях им е навик да възхваляват американските успехи и да омаловажават съветските и руски такива или да наблягат най вече на това колко неуспехи и жертви е имала съветската космическа програма.

Онзи ден пак направиха грандиозен скок, като дадоха първите теоретици на полетите в Космоса и отидоха чак на програмата "Аполо".

Средния статистически реднек не ще научи за първия изкуствен спътник на Земята, за първия човек в Космоса.

Ма за какви средни статистически пиша! Говорил съм си с американски авиатори, дето има една дума, най-близо до тези теми, те гледаха като телета като им говорих за Гагарин. Не бяха го чували, защото това не се споменава никъде из науките им.

Ама айде, да не сме лоши. 

Дано всичко мине добре и да се качат и слязат живи и здрави. 

Stоrmbringer

Партайгеносе ПГеоргиев, към края на войната германската инженерна мисъл и технологични постижения са поне с десетилетие преди всички останали. Ме-262 е с осеви реактивни двигатели, докато британците все още тепърва откриват центробежния компресор. V-1 е крилата ракета с пулсационен реактивен двигател. Балистичната ракета V-2 е с течногоривен ракетен двигател, докато съюзниците са стигнали единствено до ракетния снаряд с твърдо гориво. Ядрените изследвания не довеждат до създаване на атомна бомба само заради умишления саботаж на Вернер Хайзенбрег...

 

Но тези достижения не са много популярни. Защо? Защото нацисткия режим е една от най-големите злини, които са се случвали на човечеството.

 

Първият изкуствен спътник на Земята и полетът на Гагарин са велики постижения, но също не са много популярни. Защо? Защото СССР беше империя на злото, избила повече хора от нацистите и потопила в робство половин Европа.

 

Постсъветска Русия няма никакви забележими научни и технически постижения. Космическата и програма тъпче на едно място от половин век. Не е никакво постижение, че руските "Союз"-и изпълняват таксиметрови превози до МКС, използващи допотопни технологии. Фактът, че са изстрелвани от единствената действаща ракета-реликва, която все още използва двигатели с газова турбина на водороден прекис - технология от епохата на V-2, е достатъчно показателен. Нормално е никой да не им обръща внимание.

 

Колкото до американците, те отдавна решиха, че е по-добре да търсят нови пътища в космическите изследвания, отколкото да тъпчат на едно място. Дори с цената да нямат активна пилотирана космическа програма за известно време. Това не е нещо ново, от последния полет на "Аполо" до първият на совалката имаше 6-годишна пауза. Когато пенсионираха совалките, прецениха, че е по-добре междувременно да ползват руските "Союз"-и за таксиметров превоз до МКС. С това, както и с поръчката на произведени в Русия двигатели за американски ракети, американците се надяваха да вкарат свежи пари в руската космическа програма, за да се задържат руските ракетни инженери на работа в Русия, вместо да отидат да работят за разни терористични режими и държави. Руските ракетни технологии може и да са стари, но колкото да направят някоя голяма беля, стигат. 

 

Вече се видя, че политиката на финансова подкрепа за руската космическа програма е била погрешна. С анексирането на Крим Русия се превърна в презрян парий на международната арена, в див и варварски агресор, който гази международните закони и договори, напада съседите си и анексира териториите им. Превърна се в неофашистка терористична държава. И въпреки всичко, което НАСА и САЩ направиха за поддържането на руската космическа програма жива, Русия снабди с ракетни технологии севернокорейския режим на откачените кимчита. Оказа се, че руският неофашистки режим на Путин е като бясно куче, не можеш да го усмириш с добро.

 

Така че свиквай, партайгеносе ПГеоргиев! По-добре няма да става за матушката ти РоSSия, само по-зле...

Гласът

Национал джеографик канал няма да закъснее да пусне филмче за смелите покорители на Космоса. На тях им е навик да възхваляват американските успехи

Не знам дали е голям "успех", но ако полетът е успешен това ще бъде първият нов и изпитан пилотиран космически кораб от 1981 насам, когато САЩ изстреляха първата совалка. Китайските кораби не ги броя. Те са копия на Союз.  Някой да ме поправи ако греша. 

Индженеро

Полетите на първия спътник и на Гагарин не са популярни само в твоята глава. Гагарин е посрещнат подобаващо, като герой, в целия свят, вкл УСА. Сега не се споменава много , защото твоите хора управляват информацията. 

Колкото до научните и технически постижения на Добрите  и Лошите - фон Браун е от Лошите и не заслужава уважение при Хитлер, а после - при чичо Сам е велик.

 

Жозефа
снимка на Жозефа

предполага се, че всичко е изчислено.

и да не се заблуждаваме - то е съгласувано.

няма място за филии и фобии.

 

Не се предполага, а няма как да не е отработено съвместно. Близо до ума е. 

Дано и скачването, и връщането на екипажа минат благополучно. Тези двама мъже са куражлии. Успех!

 

 

Sevur

Stоrmbringer - страхотен анализ.  Място за спорове няма. По рано беше написано - немощта на САЩ отне стимула и на Русия да търсят нови решения. Вместо това разчитаха на надеждни но вече остаряващи такива. Сего доколко компанията на Мъск може да се нарече сигурен партньор е трудно да коментирам. Ясно е че закъсняха доста със сроковете но дано това да е за сметка на надежността. Глупостите за немските технологии и тяхното десетилетно надмощи няма да коментирам. Технологично в началото е ясно че нацистите са имали предимство /далеч не толкова голямо но достатъчно/ - нещо което САЩ умело използва при създаването на оръжие, което между другото руснаците не са използвали срещу цивилни градове, а именно атомната бомба. Такива са били времената, такава е оценката. Няма какво да търсим тук. Пристрастеността ти или  пък поради някаква друга причина ти налага да пишеш умозрителни заключения и да се опитваш да ги обвързваш с факти с които те често имат слаба или никаква връзка. А и да не забравяме: САЩ са най великите - при тях провали няма - само градивни грешки. Виж руснаците са друга работа - какъвто и успех да имат, той е плод на случайни събития и щастливо стечение на обстоятелствата. Направо маргинален и имагинерен - за разлика от 17 пъти хиперзвуковата ракета на Тръмп и 9 години собствени мисии до МКС.

Сталкер

За кораба/капсулата не знам, ама скафандрите много епълски. Дано само не са като при Епъл функционалността да е изцяло подчинена на дизайна, че тогава лошо...

 

Страници