facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Нова "експертна група" ще смята тол таксите

Нова "експертна група" ще смята какви да бъдат таксите за тежкия трафик. Това стана ясно във вторник след второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата. Съветът бе създаден специално за подготовката й от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Очакваше се вчера да бъдат обявени както таксите, така и обхвата на готвената от години система за плащане според изминатото разстояние. Засега остава срокът 16 август, в който трябва да започнат тестовете на тол системата.

В новата група, която реално ще припокрива функциите на съвета, ще участват представители на превозвачите, на тол управлението и на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). До началото на т. нар. техническа експлоатация на системата идния месец тя трябва да разработи вариант на тарифите. Парадоксът е, че те отново няма да са окончателни, а ще има още "сметки". 

Според заместник регионалния министър Николай Нанков вече се говорело за реални цени в рамките на 12 - 14 ст. за километър за камионите с 3 оси над 12 т. и с екостандарт Евро 6. "След 16 август "поне един месец трябва да работим с тези тарифи, за да установим кой е прав, кой е крив. Ако нашите изчисления са по-верни, може да достигнем и до 20 ст. за най-тежките камиони", каза зам.-министърът.

Тол системата трябваше да заработи в средата на август, но спешни законови промени дават възможност това да стане няколко месеца по-късно - до началото на март, ако не се появи нужда от ново отлагане. Засега въпреки забавянето остава намерението тестовете в реално време и очевидно с условни тарифи да започнат от 16 август. 

Превозвачите от своя страна продължават да настояват таксите за най-тежките камиони да не са повече от 12 ст. на километър, а обхватът да бъде върху магистрали, първокласни пътища и някои от втори клас, по които минава транзитен трафик. "Очакваме до края на годината да сме изчислили и обхвата, и тарифите, с възможности за преференции за тези, които карат повече. Предлагаме тези, които оперират повече на българска територия, да получават отстъпки независимо дали са чужденци или не" заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

За вариант за отстъпки  заговори и Николай Нанков. Той даде пример с броя навъртяни километри за един календарен месец. Ако са над 5 хил. км, отстъпката ще е 10%, при над 7.5 хил. км -  20% и над 10 хил. км ще е 30%. "Не противоречим на логиката на тол системата, който ползва повече, да плаща повече" каза Нанков. Това противоречи напълно на широко прокламираната цел на тол системата - онзи, който ползва най-много пътищата и ги руши най-много, да плаща повече.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи обвързаха тол таксата с поддържането на опасните участъци. "За да има по-малко жертви, трябва да инвестираме. Пътищата са скъпо удоволствие", заяви шефът на асоциацията Владимир Тодоров. Според него дори и да има "някакво увеличение на цените на стоките, трябва да го приемем и то няма да е толкова драстично".

БЪРЗАМЕ БАВНО

Тепърва започват да се изграждат т. нар. кантари или сензори, които ще измерват тонажа и осите в реално време в движение. 80% от новите рамки са поставени, но само пет от тях са напълно оборудвани. Едва 23 от близо 200 от вече съществуващите рамки са преоборудвани, стана ясно във вторник.

 

 

Към статията във в. СЕГА
дъртреалист

Пътищата са скъпо удоволствие"

Дълбоко погрешно съждение.

НЕ са удоволствие, а необходимост.

А за необходимите  неща няма скъпо евтино, това е мизерно мислене.