facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
И китайски гигант подаде жалба срещу порочния търг на БДЖ

И китайската CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) обжалва условията на обществената поръчка на БДЖ за доставка на 42 мотриси с бюджет от 675 милиона лева. Компанията е поискала Комисията за защита на конкуренцията да прекрати конкурса, съобщи offnews.

Още в началото на септември гигантите "Сименс" и "Шкода" възразиха срещу условията на обществената поръчка. Оказа се, че въпреки похарчените през годините пари за консултанти в крайна сметка БДЖ се кани да купи бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове, коментира offnews. Но въпреки реакциите на най-големите производители на влакове в света държавните железници не смятат да ревизират процедурата. 

Едно от най-смущаващите условия в поръчката е за скоростта на новия състав. Заложено е той да се движи максимум със 160 км в час, при положение че мрежата се модернизира, за да може влаковете да развиват 200 км в час. От БДЖ коментираха само, че всеки потенциален участник има право да пише жалби, щом не харесва изискванията. "Към настоящия момент БДЖ "Пътнически превози" няма основание за предприемане на действия по прекратяване на процедурата", заявиха за в. "Сега" от БДЖ.

 

Към статията във в. СЕГА