facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Електротехниката и електрониката са №1 в българския износ

За трета поредна годината електротехниката и електрониката са първенци в българския износ. През 2018 г. стойността на изнесената от бранша продукция достига 7 млрд. лв., което е 12.6% от общия експорт на България. Това съобщиха от Българската асоциация по електротехника и електроника в края на миналата седмица.

През последните 10 години това е секторът с най-динамично развитие. В годината на влизането на България в ЕС - 2007 г., общата стойност на изнесената електротехническа продукция е малко над 1.5 млрд. лв. и всяка година расте със стабилен темп, което показва устойчивост на бизнес модела, коментират от браншовата асоциация.

Така за 12 години този високотехнологичен сектор постепенно успява да измести от експортната листа на страната минералните горива (4.963 млрд. лв.), мед и медни изделия (4.861 млрд. лв.), облекла (2.774 млрд. лв.) и от пето място се изкачва на първо.

Най-големият пазар на сектора е Германия. За там се изнасят 20% от електротехническата продукция на стойност 1.1 млрд. лв. От 2016 г. страната ни изнася за Германия повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. Основно за Германия изнасяме електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла.

От асоциацията посочват, че браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукция, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.

 
Към статията във в. СЕГА
ogopogo_x3

На снимката наивен уманитар ще си помисли че гледа хай-тек производство а реално това е забутано хале в покрайнините на София или Ботевград в което зле платени жени и студентки -стажантки като това моме на снимката ръчно тестват произведени в Азия електронни джаджи. После се ребрандират надписват и реекспортират към Германия. Хай-тек та дрънка....

Мицо

А туризмът - той на кое място е или него не го водим износ?

jovani
снимка на jovani

Типично за форума на вестника. Икономически новини или не се коментират, или само идиотски коментари.

 

Цехче в покрайнините...пфу

Mrx

 

 Това говиори само за малкият общ износ.