Quantcast
"Дюн" изстреля в космоса продажбите на "Пинк Флойд" | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Дюн" изстреля в космоса продажбите на "Пинк Флойд"

"Тъмната страна на Луната" - шедьовърът на "Пинк Флойд" от 1973 г. и до днес е един от най-продаваните албуми в света, с общ тираж от над 45 милиона копия, без да броим пиратските. Трейлърът на дългоочаквания фантастичен епос "Дюн" обаче изстреля в небесата продажбите на "Eclipse" - десетата и последна композиция от Dark Side of The Moon, преаранжирана от Ханс Цимер за филма на Дани Вилньов. В последната седмица те са се покачили с 1750 процента, или почти 18 пъти, съобщава Indiewire.

Любопитен е фактът, че когато преди близо половин век Алехандро Ходоровски развива идеята си за "най-великия филм, който никога не е бил заснет" - неговата неосъществена адаптация по класическия фантастичен роман на Франк Хърбърт, той кани именно "Пинк Флойд" да запишат музиката към нея. В актьорския състав чилиецът мечтае да види Орсън Уелс, Салвадор Дали, Мик Джагър и Аманда Лиър заедно с актьори като Дейвид Карадайн и Удо Кир. Подкрепян от френски продуцент, в продължение на няколко години Ходоровски създава сторибордовете за филма заедно с неизвестния тогава художник Ханс Руди Гигер, по-късно създател на „Пришълеца“. Неговият "Дюн" обаче никога не вижда екран - единствената осъществена пълнометражна екранизация по романа-лауреат на първата награда "Небюла" (1966 г.) до днес е тази на Дейвид Линч от 1984-а. Между „Човекът слон“ и „Синьо кадифе“ той снима младия Кайл Маклоклан, Шон Йънг, Стинг и Силвана Мангано във филм, който във финансово отношение е абсолютен крах, а мнозина го смятат и за естетически такъв. През 2000 г. се появи и сериал по "Дюн".

Ако не ни мине коронавирус път обаче, през декември ще видим чисто новата и дългоочаквана адаптация на канадския режисьор Дени Вилньов ("Блейд рънър 2049", "Първи контакт"). Тя бе успешно заснета през 2019 г. сред сюрреалистични пустинни пейзажи в Йордания и ОАЕ и в момента е на етап постпродукция, а преди дни излезе и първият трейлър.

В главната роля на Пол Атреидски е прелестният Тимъти Шаламе (“Призови ме с твоето име“, „Един дъждовен ден в Ню Йорк), а в космическото приключение му партнират Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая, Джейсън Момоа, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард, Шарлот Рамплинг и т.н. Изобщо – говорим за продукция от първа звездна величина.

В епичния 3-минутен рекламен откъс виждаме изпитанието на Пол, пристигането на пустинната планета Аракис, схватките на Гърни Халик и Дънкан Айдахо, появата на свободните и - разбира се - внушителните пясъчни червеи. Що се отнася до музиката - саундтракът е дело на един от най-великите филмови композитори Ханс Цимер, а за трейлъра той преаранжира и записва Eclipse на "Пинк Флойд", работейки дистанционно през карантината с 32-членен хор от Лос Анджелис. 

Историята от романа на Франк Хърбърт (първи от едноименната сексталогия с променливо по-нататък качество) ще бъде разказана от "Уорнър" и Вилньов в два филма, а надеждите са, че "Дюн" ще се превърне в огромен франчайз – НВО Мах вече работи по предистория с работно заглавие „Дюн: Сестринството“, чието действие ще се развива около женското тайно общество Бин Джезърит.

Премиерната дата на "Дюн" в кината засега е 18 декември.

Към статията във в. СЕГА
wreckage
снимка на wreckage

Спорет Оранжевата Католическа Библия*, Дейв Батиста играе  ролята на Рабан Звяра, а Стелан Скарсгард - чичо му барон Владимир Харконен.

 

 

 

----------------

*името на таа свещена книга е ена од многобройните религиозни ебафки на Франк Хърбърт, фслучая адресираща зблъсъците между католици и протестанти ф Ълстър.

 

On parole

"....естетически крах..."  Майтап. Дейвид Линч няма зад гърба си такива. За финасовите - да му берат гайлето лапачите по веригата. Съмнявам се, че новата екранизация, дори леко ще успее да се отърка в неговия прочит на "Дюн".  Що се отнася до  Тимъти Шаламе, много по-уместно беше, вместо двете му копчелъшки превъплащения, които е споменала Анита Д., да се отбележи страхотната му игра в "Кралят" , като младия Хенри V.

Памфуций
снимка на Памфуций

НВО Мах вече работи по предистория с работно заглавие „Дюн: Сестринството“, чието действие ще се развива около женското тайно общество Бин Джезърит.

Което е само по себе си тъпня. По-добре да бяха се опитали да екранизират "Еретиците на Дюн" или "Дома на Ордена", съответно 5тата и 6тата книга от поредицата, които са пребогати на " Female Perspective". Но пък (особено "Домът на Ордена") са доста труднички за екранизация. 

wreckage
снимка на wreckage

не фсички канонични Дюнове подлежат на екранизиране, одчасти заради огромния обем на вътрешните монолози, но най-вече заради детерминизма на целата Дюн-фселена, чиито източник са титулярните протагонисти и ф чиито съзнания се разиграват главните конфликти. Реално Пол, сестра му, синът му, дъщеря му и разните бинджезъритки са ходещи спойлери, а синът му става гигантски пълзящ спойлер.

 

Ще бъда крайно фпечатлен, ако некой успее да екранизира успешно God-Emperor of Dune, която спорет мен се явява най-дълбоката и същевременно най-лиричната книга од поредицата.

Памфуций
снимка на Памфуций

Най-лирична - безспорно. За най-дълбока - не бих казал. 

wreckage
снимка на wreckage

ена успешна екранизация:

👇

https://www.dailymotion.com/video/x6sxv03

Flamand

Айде ся, не можело да се направи екранизация на God Emperor. Може да се направи холивудска - едни бунтовници търчат по Аракис да гонят Лето, турга се романтична линия между Лето и посланичката-как-и-беше-името, плюс бунтовничката и Дънкан, малко катастрофични сцени как Лето се търкаля и мачка врагове както Баце мачка, малко видения на Лето с екшън и катастрофи, голям финал 15-20 минути как Лето пада у реката и епилог бунтовничката с Дънкан и няколко дребни дечица се покланят умилени на нещо Летовско.

Може и руска версия - Лето си седи/лежи/търкаля и си приказва философски сам със себе си или с другите. 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Хм, явно ще трябва да се гледат (няколко пъти) и двата филма -- стария и новия.

 

А Pink Floyd си остават Pink Floyd, тях няма какво да коментираме. Но ще остана фен на предхождащата Eclipse композиция, макар че целият албум е на много високо ниво.

 

А това „Ханс Цимер съживи тяхна песен за трейлъра на дългоочаквания фантастичен епос“ е такава глупост на авторката, че не няма какво повече да се коментира. Целия албум все още е  толкова популярен, че няма нужда от съживяване (imho).

Бира
снимка на Бира

всяко напомняне за пинк и тъмната страна е по определение нещо добро.
хорова версия, записана в пандемия е велико отвсякъде.
така си заврете оригинала някъде дълбоко и щастливо, след като натиснете "плей".
 

ако има къде да съберете цел LP на винил, ще ви призная.