Quantcast
България влезе в евродебат за корупцията с еврофондове | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България влезе в евродебат за корупцията с еврофондове

Конфликтът на интереси и корупцията с еврофондове предизвика единодушно осъждане в Eвропейския парламент вчера. Депутати от всички парламентарни групи поискаха да се засили ролята на изгражданата в момента Служба на европейския прокурор, за да разследва високопоставени функционери и приближени до тях олигарси, които злоупотребяват с еврофондове. Сред държавите, които бяха споменати, фигурираха България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. Особено остро бе порицан начинът, по който се харчат средствата за Общата земеделска политика, като най-споменаваното име бе на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от ЕС, заяви еврокомисарят Йоханес Хан, който отговаря за бюджета. По неговите думи комисията е взела мерки по случаите, при които високопоставени европейски политици са били уличени в злоупотреба с европейски средства, но не назова имена. Той каза, че всички сигнали са препратени към Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Групата на Европейската народна партия отбеляза, че участници във взимането на решенията за бюджета на ЕС имат пряк интерес от разпределението на средствата, защото имат фирми, обвързани с европейски програми. Подобни проблеми са забелязани не само в Чехия, но и в Словакия, Румъния, България и Малта - политиката е тясно свързана с корупция и европейски средства.

Групата на социалистите и демократите упрекна ЕК, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства. ЕК трябва да направи невъзможен конфликтът на интереси и да се намесва, когато националните власти са неспособни да разследват, призоваха социалистите. Либералната група "Обнови Европа" призова да се изчакат заключенията от проверките срещу Бабиш. Зелените заявиха, че европейският бюджет финансира олигарси. Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим разследванията и да спрем плащанията от общия бюджет. Олигарсите се самообслужват в определени области на ЕС и успяват да избегнат правосъдието, допълниха от тази парламентарна група.

От групата "Идентичност и демокрация" изразиха мнение, че милиарди евро се раздават само с очакването, че основната част ще бъде изхарчена правилно. Опасността от финансови злоупотреби в областта на земеделието и кохезионната политика е очевидна. Европейската обединена левица заяви, че парите на гражданите отиват там, където не им е мястото, и това не е случайност, а целенасочен резултат.

Към статията във в. СЕГА
Magi

Думи, думи , думи  и никакъв резултат. То не беше ОЛАФ, сега европейски прокурор и нищо , но от сърце!

esperkt

Списък с къщите на тъщите беше публикуван през май 2017 г. За незаконните обществени поръчки по евро програмите се знае от 2015 г. Да сте видели някакви реакции на ЕК? Габриел от Луната ли е паднала или е назначение на ГЕРБ? Така са назначени и всички останали евро комисари и депутати.

 

Няма как корупцията да се бори сама срещу себе си.

Любопитkо

Правилното заглавие е "Евробългария влезе в евродебат за еврокорупцията с еврофондовете"