Медия без
политическа реклама

Критикуваният "Левски" се оказа с най-младия състав

Футболистите на "Ботев" (Вр) са с най-голяма средна възраст в Първа лига - 28.3 г.

Футболистите на врачанския "Ботев" (в зелено) се оказаха най-възрастните в Първа лига, докато тимът на "Левски" (в жълто) е с най-малка средна възраст.
СПОРТАЛ
Футболистите на врачанския "Ботев" (в зелено) се оказаха най-възрастните в Първа лига, докато тимът на "Левски" (в жълто) е с най-малка средна възраст.

"Левски" може все пак да има една основателна причина като извинение за колебливото си представяне през сезона - отборът е с най-малка средна възраст в Първа лига. Това показват данните на Международния център за спортни изследвания (CIES), които анализират възрастта на футболистите през настоящия сезон в европейските клубни първенства.

Средната възраст на играчите, участвали в официални мачове на "сините" през тази кампания, е 23.8 г. Това не само ги поставя на челно място по този показател в България, но и ги нарежда на 17-о място сред всички клубове на континента. С най-млад тим е беларуският "Минск" - средно 21.1 г.

Сред петте отбора у нас с най-млади състави са още "Берое" (24.5 г.), "Пирин" (25.6), и пловдивските "Ботев" и "Локомотив", които са с еднакви показатели - по 25.7 г.

Най-възрастен пък е тимът на "Ботев" (Вр) - 28.3 г. Следват "Черно море" (27.9 г.), "Етър" (27.6 г.), "Лудогорец" (27.4 г.), "Крумовград" (26.9 г.) и др. А най-старите футболисти на континента играят в сръбския "Младост" (32.1 г.).

В общата картина играчите в Първа лига са със средна възраст 26.4 г., което нарежда първенството ни на 15-о място в Европа по тоз ипоказател. Най-млади тимове има първенството на Словения - 24.8 г., а с най-възрастни - гръцката Суперлига (28.6).

Ключови думи:

Левски, Първа лига, CIES