Медия без
политическа реклама

БФС подписва за тв правата без "Левски" и "ЦСКА-София"

Лятно настроеният Йордан Лечков се е запътил за заседанието на Изпълкома на БФС.
СПОРТАЛ
Лятно настроеният Йордан Лечков се е запътил за заседанието на Изпълкома на БФС.

БФС ще подпише новия договор за тв правата на българското футболно първенство с "Нова броудкастинг груп", засега без съгласието на "Левски" и "ЦСКА-София". Това обяви вицепрезидентът на БФС в оставка Емил Костадинов след днешното заседание на Изпълкома. Именно тези два клуба изразиха недоволството си от условията по споразумението - първо това стори собственикът на "Левски" Наско Сираков, а по-късно той бе подкрепен и от "ЦСКА-София".

Останалите 28 професионални клуба обаче приеха предложените условия. Днес Костадинов обори Наско Сираков и обяви, че футболният съюз има право да подписва договора. Той добави, че "Левски" и "ЦСКА-София" продължават преговорите с телевизията, но предупреди двата клуба, че са заплашени от сериозни санкции, ако откажат да подпишат. Новото споразумение е за срок от 5 години, до лятото на 2026, като по него "Нова броудкастинг груп" ще плаща по 6,5 млн. лв. (без ДДС) на сезон.

"Изпълкомът на БФС има правото да сключи този договор, а задачата на Професионалната футболна лига е да разпределя средствата. Клубовете трябва да се съобразят с договора, който им е предложен. Направихме среща, на която бяха поканени всички професионални клубове. 28 клуба гласуваха "за", два клуба бяха против. Има разговори между тях и телевизията. Скоро време всичко ще бъде ясно. Санкциите са строго описани в нашия правилник. Можете да влезете и да се запознаете с тях", заяви Емил Костадинов.

Иначе на днешното заседание бе потвърдено, че сезон 2020/21 в Ефбет и Втора лига стартира от 7 август. Последните мачове за годината трябва да приключат по програма на 15-16 декември, а целият сезон да завърши на 24 май, след което ще се играят плейофите. Финалът за Купата на България е планиран за 19 май.

"Проектът за футболен календар подлежи на промени в зависимост от развитието на епидемологичната обстановка на територията на Република България и решенията на държавните здравни власти", уточниха обаче от БФС.

След края членът на Изпълкома Йордан Лечков заяви, че не смята да се кандидатира за президент на предстоящия конгрес на 11 декември. "Лоялен съм с БФС. Но все така отстоявам мнението, че грешно беше поискана и грешно беше подадена оставката на Борислав Михайлов и Изпълкома", каза той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата