facebook
twitter

Наблюдател

Защо пенсионната система е обречена?

Срещу милиардите, които сме принудени да наливаме в нея ежегодно, получаваме единствено едно празно политическо обещание
4273
Илияна Кирилова
Ако все още не ви е ясно – държавната пенсионна система унищожава пари. Реалната осигурителна тежест върху работещите е много по-висока от това, което пише на фиша на заплатата.

В тази статия имам намерение да ви шокирам. Това се надявам да постигна, като ви кажа в прав текст, че пенсионната ни система е на практика фалирала. И ще го повторя няколко пъти, за да ви се набие в главата. Фалирала и затова нуждаеща се от спешна реформа – преминаване от настоящата система, базирана основно на държавен социален пенсионен стълб, към напълно частна пазарна система. Защото, както сме обяснили в нашия доклад по темата, подобна реформа е единственият начин да оздравим пенсионното осигуряване в България и да избегнем колапс на пенсионната система в дългосрочен план.

Ето каква е ситуацията в момента. В държавния фонд „Пенсии“ има огромен годишен дефицит от над 3.9 млрд. лв. Това се равнява на около половината разходи на фонда за пенсии (които общо са над 8.3 млрд. лв.). Осигуровките, които се събират от работещите, достигат, за да покрият едва около 52-3% от необходимите пари за изплащане на обещаните от държавата пенсии. Откъде идват останалите пари, необходими за покриването на дефицита? От републиканския бюджет, разбира се. По всяка конвенционална дефиниция институция, която е способна да покрие едва 50% от текущите си разходи без външни трансфери е… де факто фалирала.

Дългосрочната тенденция въобще не е приятна – от 1.5 млрд. лв. дефицит през 2007 г. дефицитът се утроява в рамките на 8 години до 4.5 млрд. лв. през 2015-а. Да, през следващите три години наблюдаваме известно понижение, но то се дължи на: 1) сериозния подем в икономическия растеж (който няма да продължи вечно) и, още по-съществено, 2) постоянното увеличение в осигурителната тежест през тези години.

Повечето от вас вероятно не осъзнават какви са последствията на тази продънена пенсионна система за личните ви финанси. Нека обясня. Понастоящем 14.8% от брутната заплата на работещите трета и 17.8% от заплатата на работещите втора и първа категория труд биват иззети под формата на „осигуровки“ и вкарани в държавния фонд „Пенсии“. Всъщност тези пари, на стриктен финансов език, не могат по никакъв начин да бъдат категоризирани като „осигуровки“.

Те нито се спестяват в индивидуална „ваша“ сметка, където се натрупват, нито се инвестират. Те биват похарчени за текущи разходи – изплащането на пенсиите на настоящите пенсионери. Вие нямате спестявания във фонд „Пенсии“ и никога няма да имате. За да получавате държавна пенсия на старини, трябва да се надявате, че ще има достатъчно работещи, които да ви издържат, както вие в момента издържате настоящите пенсионери.

Реалната „осигурителна“ тежест е по-голяма, отколкото си мислите

Доста неприятен факт, но за съжаление, неприятностите не свършват дотук. Помните ли дефицита, който споменах горе, и как се покрива от републиканския бюджет? Знаете ли кой пълни този бюджет? Точно така – отново вие. Тоест реалната тежест на държавната пенсионна система за вашия джоб не са само тези 14.8% или 17.8%, които ви се взимат всеки месец. Предвид, че почти 50% от разходите на фонд „Пенсии“ трябва да се покрият с пари от републиканския бюджет, по груби сметки реалната (но скрита) финансова тежест на системата средностатистически е около два пъти по-висока за всеки данъкоплатец. Съответно, реално близо 30% от брутния доход за работещите в трета и над 35% за работещите втора и първа категория труд.

Стана ли ви лошо? Има и още. Поради факта, че системата е „социална“ (т.е. разходопокривна) и отрицателните демографски тенденции в страната, дефицитът в нея ще става все по-голям с течение на времето. Защото населението на страната застарява и съотношението на пенсионери (тези, които взимат) към работещи (тези, които плащат) устойчиво се увеличава в дългосрочен план. Поради този факт данъчната тежест за издръжка на фонд „Пенсии“, която пада върху всеки един от нас, ще трябва да става все по-висока и по-висока… и то просто, за да може стойността на пенсиите (особено реалната стойност след инфлация) да се запази на настоящите си нива.

Накратко, ако все още не ви е ясно – държавната пенсионна система унищожава пари. Срещу милиардите, които сме принудени да наливаме в нея ежегодно, получаваме единствено едно празно политическо обещание. Това е. Обещание, че един ден и за нас ще има пари. И то повече, защото всички сме на едно мнение – настоящите пенсии въобще не са впечатляващи (и ниските им нива са именно вследствие от порочната структура на системата). Това обаче е обещание, което най-вероятно няма да бъде изпълнено. Не просто защото политиците са лъжци (това си е така по принцип), но поради обективни икономически причини.

Защо не се прави нищо по въпроса?

Вече сигурно се питате щом ситуацията е толкова зле, защо никой не говори за това? Защото, първо, никой политик няма интерес да се отърве от най-голямото разходно перо в държавния бюджет. Това представлява огромен ресурс за упражняване и разширяване на власт. Социалната система формира най-фундаменталната част от целия държавен апарат. Това много ясно си личи от факта, че от всички сектори социалната сфера винаги поглъща най-много държавни разходи. Щом политиците, както знаем много добре, не обичат да се разделят дори с малка част от своята власт, какво остава за социалната система?

На второ място, решаването на проблемите на пенсионното осигуряване в България изисква дългосрочна и сложна реформа. Подобна фундаментална реформа със сигурност би отнела повече от един правителствен мандат и изисква внимателно дългосрочно планиране за десетилетия напред. И, както всяка подобна реформа, точно защото е дългосрочна и засяга огромна част от държавния финансов ресурс, винаги съществува рискът да доведе до обществено напрежение, ако не се проведе качествено и внимателно.

В крайна сметка от каква реформа има нужда системата?

От ЕКИП вече сме писали за това. Очевидно България се нуждае от пенсионна система, която е финансово стабилна в дългосрочен план и не е податлива на отрицателни демографски тенденции. Само такава система може да подсигури достойни старини на осигуряващите се българи. Настоящата публична система, както видяхме горе, е точно обратното – де факто вече фалирала и напълно обречена в дългосрочен план с оглед на демографските тенденции.

Алтернатива обаче има. В частния сектор. Разковничето е самият механизъм на осигуряването – при държавната система той е разходопокривен – настоящите работещи плащат със своите осигуровки пенсиите на настоящите пенсионери. Видяхме защо това не работи. Ако обаче механизмът вместо това е капиталопокривен, тоест такъв, при който всеки работещ трупа осигуровки в индивидуална партида, които се инвестират по време на трудовия му живот – системата би била далеч по-стабилна и със сигурност неподатлива на отрицателни демографски тенденции. Защото при такъв механизъм всеки се осигурява индивидуално, пари не се прехвърлят от една социална група към друга (работещи към пенсионери) и съответно каквито и изменения да настъпят в демографската картина, те нямат отношение към финансовата стабилност на пенсионната система.

Това е механизмът на частните пенсионни фондове. Именно затова от ЕКИП по-рано тази година предложихме премахване на държавния пенсионен стълб и преминаване към напълно частно-пазарна система на пенсионно осигуряване в дългосрочен план. Подобна реформа може да се осъществи плавно, чрез поетапно съкращаване на осигуровките към държавния фонд и освобождаването им за инвестиция в индивидуални партиди в частния сектор. Разбира се, самите частни пенсионни фондове, които формират втория стълб на настоящия пенсионен модел, не са перфектни и системата и там има много трески за дялане. Необходима е и регулаторна реформа, която да подобри качеството на услугите, предлагани от тези фондове, или поне като минимум – да създаде реална пазарна конкуренция в сектора, вместо чрез регулаторни бариери да поддържа де факто картел на една шепа финансови институции.

Но проблемите на втория стълб са тема за отделен материал (която засягаме и малко по-конкретно в доклада, споменат горе). Дори с настоящите си недостатъци вторият (частен) стълб на системата пак е по-стабилен и в по-добро финансово състояние от първия (държавен). В момента може да ви се струва, че спешен проблем няма, но, както е ясно от гореизложеното, в дългосрочен план настоящата държавна пенсионна система е обречена. Фундаментална реформа е необходима, и то възможно най-скоро, ако искаме да подсигурим достойни старини за настоящите и бъдещите работещи. А колкото повече я отлагаме, толкова по-трудно ще е нейното осъществяване.

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партокрацията изправи рамене

18.02.2019

Людмил Илиев

466 3
Деструктивен егоизъм
Конфликтите в съдебната власт са заложени в конституцията

Коментари

Страници

Архангел

Добре, и как ще стане прехода между двете системи?

Ако Иван е плащал по досегашната система 20 години как ще се формира неговата пенсия след още 20 години?

mick

Нали имаме втори стълб който е капиталово натрупващ. Имаме цели 5 хиляди лева събрани.. от 1997ма година мисля досега. И ако малко сме внасяли.. ок, но я ми кажете каква е общата възвръщаемост на тези пари?  В момента пенсионните фондове много повече консумират отколкото увеличават събраните пари.

 

А колко от тях ще фалират?

 

 

Според мен разходопокривната пенсионна система е добра, но трябва да има ограничения - за да получава един пенсионер пенсия, то неговите деца трябва да работят в България и образно казано да му изкарват пенсията. Щото ахилесовата пета на тази система е  когато има отрицателен прираст. А той е такъв защото имаме много емигранти които помагат на чуждите държави, а техните пенсиите на техните родители  се изплащат от малкото останали работещи. Ако има такова едно ограничение.. пенсионната система ще е балансирана.  Да не говорим за тия дето гледат кучета вместо деца щото е по-лесно.

 

В развитите държави е много лесно - взимат заеми на корем които никога не връщат. И раздават огромни пенсии/според нашите стандарти/ ей така, щото парите при тях валят като изведро. Трилиони се раздават ей така и не се търсят.

 

Traktor1

От постинга ти лъха на тежка форма на кретенизъм,но това не е нещо ново,ти си патологичен случай :) Особено бълнуванията ти за развитите държави намекват за редовна употреба на бояришник или някаква подобна напитка....

Meto_ot_Interneto

"Алтернатива обаче има. В частния сектор. Разковничето е самият механизъм на осигуряването – при държавната система той е разходопокривен – настоящите работещи плащат със своите осигуровки пенсиите на настоящите пенсионери. Видяхме защо това не работи. Ако обаче механизмът вместо това е капиталопокривен, тоест такъв, при който всеки работещ трупа осигуровки в индивидуална партида, които се инвестират по време на трудовия му живот – системата би била далеч по-стабилна и със сигурност неподатлива на отрицателни демографски тенденции"


Но със сигурност податлива на отрицателни тенденции на финасовите пазари. Следователно, алтернативата е чисто идеологическа. Частните пенсионни фондове не са гаранция за стабилност.

mr_self_destruct

Либертарианците са интересен вид идиоти...

Гл.ас. Духчев

Много хубава статия. Има само един малък, незначителен недостатък. Авторът е пропуснал да изчисли по колко пенсионери трябва да избиваме дневно, за да осъществим "фундаменталната реформа".

Доц.Трътлев

Ами колкото може повече. 

Думи думи

На тази статия само заглавието и е добро.

 

„Защо пенсионната  система е обречена?“

 

Отговор може да се даде веднага.

Защото няма вече СССР.

СССР въвежда за пръв път в историята на човечеството това животно, наречено „пенсия„

В западният свят капиталистите са били принудени, да отстъпят пред исканията на работниците за пенсионно и здравно осигуряване, от страх, пред евентуални революции в техните страни.

Така че, лаконично - Няма СССР, няма и пенсии.

Пенсионните фондове били празни.

Колко пъти се пълниха и изпразваха тези фондове?

Когато нямаш държава, която да гарантира неприкосновеността на фондовете, те се превръщат в каца без дъно. Касичка за глупаци.

„Давайте да пълним!„ А кой разиграва парите на Фондовата борса на тези фондове? Кой ги източва.

Държавата лош стопанин.

А частникът? Каква е гаранцията, че няма да обяви фалит и да изчезне с парите, както се случи с изкуствените фалити на много частни пенсионни фондове в САЩ след 2008г

В капитализма пенсии не е имало, и няма да има.

VIVA!

Traktor1

Още един дето почва с бояришника от сутринта - пенсии се въвеждат още по времето на Бисмарк,тролче,много преди да се чуе за СеСеСеРе-то :) В капитализма пенсии има и то такива,за които такива като теб могат само да мечтаят :) 

Begemot
снимка на Begemot

Моето разбиране е, че нашата пенсионна система е основно солидарна, т.е.сега работещите плащат пенсиите на сега пенсионираните, а сега пенсионираните, когато са работели, са плащали пенсиите на предишните, тогава пенсионирани и т.н. Сега системата не работи, описва се защо, застаряващо население, миграция, бих добавил и роми . Не се разбират поне четири неща: 1.А защо застаряващо население, миграция ? 2.Какво са виновни сегашните пенсионери, които редовно са плащали в пенсионнитв фондове? 3.Защо , като стане системата частна, всичко ще се оправи? Защото такава е мантрата от 30 годин и всичко е в батака? 4. Как целокупното население, 80% от които са под средните доходи,  в 5 те долни децила, а 20% са и под чертата на бедността, ще спестяват за пенсии?

Penchobre

И зле да живееш, все някога ще го докараш до пенсия! ?

Redneg

Начи, аз предлагам, за да се облекчи пенсионната система, всеки да умира точно в деня, в който трябва да се пенсионира.

Така ще се спестяват маса административни разходи и планирането ще е много по лесно.

Rasmussen

Това момченце отдавна рие в тая посока. Не ме интересува защо. Това е важно за възложителите му. Някои от числата са му верни, като например за дефицита в НОИ. Да, разходопокривната система не може към днешна дата, а със сигурност и към утрешната и т.н., да покрива разходите за пенсии.  А сега към един форумец по-горе - пенсията като такава за пръв път е въведена от Бисмарк. Преди това хората са се "пенсионирали" като са имали повече деца. А сега да попитам момченцето - и какво лошо "дупката" в бюджета на ДОО да се покрива чрез инжекции от държавния бюджет? Знае ли авторчето, че има страни, в които почти няма осигурителни вноски и дънък общ доход, както го наричахме до неотдавна? Всички държавни разходи, не само тези за пенсии, се финансират от ДДС и акцизите. Да, те ще пораснат с някакъв процент, но този начин, макар и като много дясна икономическа мярка, е и най-социално справедлив. Защото тези, които не само повече потребяват, но също така и стоки и услуги от по-високия ценови сегмент, ще участват съответно и повече в издръжката на държавните разходи. За държава като нашата това е единствено правилният и СПРАВЕДЛИВ път. Но се съмнявам, че на територията има политици с топки, които да го внедрят и наложат.

pirx71

Пръкна се една ососбена порода търтеи, които не искат да бачкат, ръсят акъл и мислят другите за будали.

 

Този явно му се е приискало да ръси акъл + мазен офис и секретарка ,  а другите да ручат жабета т.е. да внасят в частен фонд (виждаме ги какви ги творят),  който ако види дебелия може и да отлети в небитието и зяпачите да останат с пръст в устата.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Вторият стълб-частните пенсионни, е тотално пробит след десетилетие евтини пари. Да не говорим че са куче-касичка на спекуланти. Изборът е да "влагат" в книжата на Горанов-като такива финансират "усвояването"
или Прокопиев-кво стана с едни двеста милиона на Доверие?

mick

А сега да попитам момченцето - и какво лошо "дупката" в бюджета на ДОО да се покрива чрез инжекции от държавния бюджет? Знае ли авторчето, че има страни, в които почти няма осигурителни вноски и дънък общ доход, както го наричахме до неотдавна? Всички държавни разходи, не само тези за пенсии, се финансират от ДДС и акцизите.

 

Финансиране само чрез ДДС и Акзици е голяма кражба. Богатите така източват бедните.  После не е нормално пенсиите да се плащат и с големи вноски от бюджета. В тези страни където това се прави.. ами те са си абонирани за евтини заеми.  Бюджета трябва да се пълни на база собственост, а не на база ДДС и акцизи. Обаче богатите са го измислили хитро - ДДС, акцизи, доходи.

Sine_metu

"Момченцето" си измисля, колкото бега бързио влак.

 

При разходопокривната система придобиваме индивидуални права.

Записите по индивидуалните ни партиди не са празни обещания на политици, както се струва на невежите, а показатели - титули на индивидуални вещни права. Ще го повторя три пъти, за да стане ясно и на www. ekip, въпреки че се съмнявам като знам равнището на екипчето. Права, права, права.

Титули, на, индивидуални, вещни, права.

Отделен е въпросът, че правата ни и законите не значат нищо за Борисов и Горанов. Следователно, първата задължителна стъпка е разкарването на споменатите.

 

Колегата Rasmussen правилно отбелязва, че в много страни бюджетите покриват значително по- голям дял от пенсионните разходи, отколкото осигуровките. Бих уточнил, че бюджетите финансират пенсиите във всички държави. Басните за изцяло частно финансиране са приказчици от шипковия храст.

За да не ходим до девет дерета за водица, ще напомня, че в момента подоходното облагане у нас носи само 5,6% от бюджетните приходи. Преди замяната на съществувалото скромно пропорционално облагане - таванът бе 20% при 45% среден за ЕС - с престъплението "плосък данък", делът на подоходното облагане в бюджета бе 15,7%. Недовземаните след 2009 г. бюджетни приходи са повече от "дупката" в пенсиите. Следователно, втората задължителна стъпка е разкарването от властта на всички, натрапващи ни престъплението "плосък данък".

 

Това е. Другото е злоупотреба с думи.

 

Sine_metu

П.С.

За да не останете с впечатлението, че отнемането на пенсионни права е епизод само от играта на политиците срещу народа, ще добавя, че очаквам и дела, дела, дела. В нашите съдилища, в Европейския съд, в ЕСПЧ. Да видим първо дали парламентът ще промени Кодекса на труда със задна дата

kaily
снимка на kaily

Ай стига сте се вайкали с тия пенсии. Пенсионерите от татово време скоро ще оттекат, други няма и няма и да има, щото не са ги осигурявали и щото измират млади. За всеки случай полусоциалната пенсия сте я сложили 170 лв на 67 г, а социалната - 120 лв на 70 г. Така че всички пътечки за пенсия сте ги орязали. Потърпете още малко и ще си пълните търбусите на воля, ако останат млади да ви работят, щото те и младите, като гледат какво става с родителите им, не щат да се осигуряват тук.

То бива идиотия, бива...

Sine_metu

Пръстчетата, пръстчетата от контакта

bay Dragan

Гражданин на САЩ : Където и да работи и печели по широкия свят, той е длъжен да плаща данъците си не само в приемната държава , но и в САЩ .

Гражданин на РБългария: Чуди се каква акробатика да измисли , че да поне с малко да преметне държавата си.

wvw

Как не се свършиха тия наглеци, които да ми прповядват частната инициатива!?! Аз да не би да съм сляп и глух, да не виждам какви са последствията, където частната чума е плъзнала! Пази боже пенсионните фондове да станат изцяло частни! Нали виждаме каква доходност фабрикуват сега! Ужас!

homoludens

Аз само не разбрах а как ще се плащат сегашните пенсии. Придобити права не се отменят.

2.2 пенсионери нямащи какво да губят срещу 1 милион работещи в реалния сектор. 

Гилотината, Гилотината братя прави всички една глава по-малки.

Тази задача решение няма! Просто когато ни дойде времето да ни храни обществото а то ни остави гладни, взимаме -АР, САР, СЛР или каквото сме скрили от КОС-а на младини и в МОЛА да си вземем пенсията.

Така ги виждам аз нещата.

Думи думи

Пенсионният фонд затова е ФОНД, защото е инвестиционен.

Иначе щеше да бъде Взаимноразплащателна каса.

Парите, които всеки заделя и внася в този фонд, се инвестират от същият. Инвестират се в недвижима собственост - сгради, които се отдават под наем, или в дългосрочни бизнес проекти.. От приходите на тези инвестиции се изплащат  пенсиите на осигурявалите се. Т.е. те се явяват инвеститори, които след време ще получават дивиденти от вложените от тях средства, под форма на пенсионни осигуровки.

Така че, никой никого не храни.

С отчисленията на сегашните пенсионери беше изграден богат пенсионен фонд, собственик на почивни станции, хотели, болници, административни сгради и някои производства. Един от най-богатите фондове в Европа. Това, че Пенсионният фонд 97г. беше ограбен, недвижимата собственос беше подарена, или разпродадена на безценица, а парите - проиграни на фондовата борса, е престъплението на века. Заедно с другото престъпление - да се изплащат пенсиите от събираните отчисления, вместо същите да се инвестират, за да се усигурят бъдещите пенсионери.

Твърдението, че  със събираните  пенсионни отчисления се изплащат пенсиите на днешните пенсионери, е чиста инсинуация и прикриване на това  престъпление. И всеки, който повтаря, или защитава тази лъжа, означава, че или е участвал, или прикрива това престъпление.

Къде и в какво е инвестирал държавният фонд „Пенсии„?

В цял свят пенсионните фондове инвестират в дългосрочни проекти с висок коефицент на печалба.

Къде и в какво е инвестирал парите на осигуряващите се държавният фонд „Пенсии„?

Или може би плаща пенсиите на френските пенсионери?

Butch
снимка на Butch

👍

Памфуций
снимка на Памфуций

Пенсионният фонд затова е ФОНД, защото е инвестиционен.

Иначе щеше да бъде Взаимноразплащателна каса.

Парите, които всеки заделя и внася в този фонд, се инвестират от същият. Инвестират се в недвижима собственост - сгради, които се отдават под наем, или в дългосрочни бизнес проекти.. От приходите на тези инвестиции се изплащат  пенсиите на осигурявалите се. Т.е. те се явяват инвеститори, които след време ще получават дивиденти от вложените от тях средства, под форма на пенсионни осигуровки.

Така че, никой никого не храни.

С отчисленията на сегашните пенсионери беше изграден богат пенсионен фонд, собственик на почивни станции, хотели, болници, административни сгради и някои производства. Един от най-богатите фондове в Европа. Това, че Пенсионният фонд 97г. беше ограбен, недвижимата собственос беше подарена, или разпродадена на безценица, а парите - проиграни на фондовата борса, е престъплението на века.

🐏💨

Думи думи

Хм!

Пърдиш, но мълчиш.

Памфуций
снимка на Памфуций

СССР въвежда за пръв път в историята на човечеството това животно, наречено „пенсия„

 

🐏💨

Думи думи

Так пише в брошурите на западните профсъюзи.

Но ние сме над тези неща..

Памфуций
снимка на Памфуций

Не знам какво в какви брошури пише, но се поинтересувай за историята на пенсиите в Германия , па тогава пиши глупости, че СССР пръв в света ги бил въвел.

Нямам намерение да изнасям просвета, както и да обяснявам за великото "имущество" събрано от Фонд Обществено осигуряване в периода от 28. ноември 1995 , когато е приет закона за него в условията галопираща инфлация , както и какво е натрупано в него за цветущата 1996 г. преди да "бъде разграбен през 1997" г.

Само за справка Учителският пенсионен фонд, който беше образуван тогава и започна да действа от 01.01.1997 г., миналата година изплащаше около 16 лв. добавки за пенсиите на пресно пенсионираните учители. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш