facebook
twitter

Наблюдател

Властта, която яде бой в гетото

Интеграцията на ромите е възможна само през образованието, но времето може да се окаже изключително недостатъчно, преди цялата страна да се превърне в едно крещящо гето
7887
Снимка: Архив
С призиви нищо не се решава. Нито държавата, нито ЕС може да построи жилища за ромското население, чийто относителен дял расте.

Неолибералният начин на водене на дебат по важни за обществото проблеми - онова перфидно омъглено прикриване на факти около теми, свързани с пол, вяра, етнос - на практика стопира всяко движение напред. 

От години си говорим например за интеграция на малцинства, донори дават щедри пари за проекти, свързани с темата, множат се неправителствени организации, но видимо подобрение няма и няма как да има.

Провалът на това "дебатиране с табута" бе предизвестен още когато стана ясно, че ще се стимулира говоренето за "интеграция на ромите", но ще се избягва всяка конкретика за етническия състав на областите, за демографската картина, за специфичните културни особености, за специфичния тип престъпност дори.

 

Как да интегрираш етнос, като избягваш етноса?

 

На практика в страната няма някаква забележима интеграционна политика - днес в България има 347 ромски гета, като преобладаващата част от тях са територии, в които държавата, меко казано, трудно оперира. Примери за добре устроен ромски квартал има, но те са приятни изключения, които подкрепят тенденцията. Напротив - ако случайно следите новините, няма как да не сте забелязали зачестилите информации за влошаване на ситуацията - примерно за чести сблъсъци на ромски групи с органите на реда. 

Преди дни петима полицаи бяха ранени в ромската махала на Мъглиж, след като пристигнали там по сигнал за незаконни кушии. Ромите ги нападнали с камъни. По-късно дошло подкрепление, имало изстрели във въздуха и доста роми отнесли бой. 

Седмица по-рано имаше подобен случай - четирима полицаи бяха ранени, след като пристигнали по сигнал за силна музика в сливенския ромски квартал "Надежда". Полицаите били замеряни с камъни, бутилки, тухли и чинии. Повикано било подкрепление, което възстановило силово реда. Пак в рамките на последните 30 дни имаше подобен случай и в Гълъбово. Отново сигнал за силна музика, отново патрул се опитва да реагира, отново ромите нападат - този път с брадви и мотики. Имаше пак ранени полицаи и потрошен полицейски автомобил. В случая в Гълъбово имаше и още нещо впечатляващо - ромите обградиха полицейското управлението и полицаите успяха да го напуснат едва след като пристигна подкрепление. 

По-рано през тази година полицейски коли бяха разбити в Ботевград и пловдивското село Шишманци. Имаше бити полицаи в хасковския квартал "Република".

 

Какво е общото в тези случаи

 

като че ли е ясно. Първо, всички тези конфликти се подценяват. Ако преди 20 г. такива ситуации се приемаха като непоказателни изключения, то сега абсурдните ситуации се приемат вече като влязла в сила норма. Полицията не е възприемана в гетото като "орган на реда", тя не може да окаже възпиращ ефект върху нарушителите на обществения ред. Всъщност "обществен ред" в гетото е много условно понятие, със сигурност то се различава от това, което пише в закона и общинските наредби. И още нещо показателно в изброените случаи - колкото повече пада респектът към МВР, толкова повече пострадали полицаи и унищожено държавно имущество има.

На този етап посегателствата се упражняват с подръчни средства - камъни и бутилки, а умиротворяването не е възможно без подкрепления, т.е. - наличната МВР структура не може да се оправи с проблем от типа "силна музика". Омиротворяването често е възможно само със сила, дали тя е адекватна или предозирана е друг важен въпрос. 

Честно казано, не съм сигурен дали тук и сега има актуална статистика за броя на ромите в България. Според последното голямо преброяване - онова през 2011 г., ромите са 280 979, което няма как да е истина, при положение че 10 г. по-рано, на 01.03.2001 г., те са били с 50 хиляди повече - 370 908 души. На друго място в резултатите от същото преброяване пише, че ромският е майчин език за 281 217 души, или 4.2% от населението, което също няма как да е истина към този момент. В извадките се цитира и друго число - 325 343 роми (т.е. 4.9% от населението), подозирам, че и то не кореспондира с реалността днес. Според "Отворено общество" броят на ромите е между 641 xил. и 831 xил. още през 2014 г.

Знае се, че

 

най-ромският град в България е Връбница, Шуменско,

 

като по петите му са Антоново, Перущица, Ихтиман и Мъглиж. Следват Стралджа, Ракитово, Септември, Берковица и Белоградчик. Най-голямата концентрация на роми е в община Котел. Най-голям дял ромско население има в областите Монтана, Сливен и Добрич, най-голямото гето е Столипиново. Почти чисто ромски села са с. Дряновец (община Добрич), с. Долни Цибър (община Монтана), с. Алцек (община Добрич), с. Беломорци (община Омуртаг), с. Градец (общ. Котел) и т.н.

Все по-голяма част от ромите живеят в градовете - условно казано, по-скоро в периферията на градовете, където все пак има достъп до някаква работа, прехрана, образование и медицински услуги. По-лесен е и достъпът до социални помощи. Успоредно с обезлюдяването на цели области (примерно в СЗ България), расте относителната тежест на ромското население, което се превръща в основна работна ръка в селскостопанските райони. По-скоро вярно е твърдението на един от шефовете на Асоциацията на земеделските производители в България, който откри, че: "На практика няма български плод, който да не е минал през ръцете на роми. Или е откраднат от ром, или е откъснат легално от дървото". И пак уточнение - по-скоро става дума за временна или случайна работна дейност, все пак двама от трима млади роми не работят. 

В градове като Сливен, Пазарджик и Самоков ромската общност е тази, която определя посоката на изборите. 

Успоредно на това движение от селата към периферията на градовете, ромите все по-отчетливо търсят пътя на миграцията. Ромският прираст в България е най-висок и увеличава относителния дял на тази етническа група сред цялото население на страната, но именно заради миграцията този прираст

 

не води до бърза промяна на демографската картина

 

Тя е неизбежна, но не е толкова бърза. И въпреки това 81% от мигрантите са българи, 13% са турци и само 2% са роми. 

Накратко - видими усилия на държавата в някакви интеграционни процеси няма. Ситуацията е оставена на самотек. Констатира се слабият достъп на ромите до образователната система (а едва 5% от децата ходят на детска градина), проблемите, които имат със здравеопазването, ръстът на престъпността в гетото и промяната на демографската картина - все факти, които са видими за обществото, но са извън т.нар. обществен дебат. Както е видимо, че всеки втори ром живее в дом без канализация. 

Едва ли има друг път за интеграция на ромите освен премахването на символа на сепарирането - гетата. Няма как да си затваряш очите за незаконно свързани незаконни постройки; бордеи, в които всички белези на цивилизацията категорично отсъстват. 

От друга страна, не е възможно хората да излязат от гетата в градовете, ако нямат алтернативен подслон и работа. Статистиката крещи, че безработицата в страната е ниска, но безработицата сред ромското население е отчайващо висока - а без средства няма нормален дом, освен набързо сглобена ламаринена конструкция. Наличните работни места едва ли ще станат повече за ромите, дори и МВР да започне да наема роми за полицаи, тъй като търсене в момента има само на квалифицирана работна ръка. А за да има такива работници, трябва образование. Така нещата се свеждат до ясната връзка - интеграцията е възможна само през образованието. То трябва не само да е задължително, трябва и да се осмисли конституционният текст, според който изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.  

Лошото е, че времето за образование може да се окаже изключително недостатъчно, преди цялата страна да се превърне в едно крещящо гето. 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Време е да заслужим свободата си
По морето кокаин плава, или голямото нашабляне
Където стъпи Данаил Кирилов, правото капитулира

24.04.2019

Людмил Илиев

1164 1

Коментари

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Без бой нема да стане, но първо трябва да се приключи с неолибералната демокрация и след това с циганите. 

wreckage
снимка на wreckage

Неолибералният начин на водене на дебат по важни за обществото проблеми

неолибералите нямат одношение към опществото или одричат съществуването му. Както каза навремето The Milk Snatcher*:

 

And, you know, there's no such thing as society.

 

 

 

 

 

-----------------------------------------

*"Фсъщност нема такова нещо като "общество" - М.Тачър ф интервю за  Women's Own през 1987г.

inventus

Дали със или без образование тия не могат да бъдат накарани да работят по никакъв друг начин освен принудително.Цялата на глед логическа постройка на автора е изградена върху неправилни основи. Вече расте трето или четвърто поколение от цигани които никога не са работили каквото и да било.Нито те нито бащите им нито дядовците им.Дори и не помнят че някога  когато България беше народна република прадядовците им работеха.И защо сега да работят когато ако работят ще им спрат помощите а помощите са в пъти по големи от една гола заплата? Без дори да споменаваме многобройните бонуси със които ги отрупват разните неправителствени /и правителствени/ организации. На всички е ясно защо го правят.Това положение на нещата напълно ги устройва а освен това разполагат със всичкото си време през което си докарват и по още нещо странично било чрез кражби било чрез измами или просия и събирачество. Нямат задръжки за каквото и да било престъпление защото и затвора не ги плаши.Защото в затвора също лежат и никой не ги кара да работят. В същото време храната и спането са осигурени а усъвършенстването на занаята чрез обмяна на опит е безценно за тях и такава атестация ги издига на ново равнище в обществото им след като излязат.Само и ако държавата събере решителност да им отреже тези така изброени потоци които им осигуряват начина на живот може да ги принуди да започнат да се образоват и да работят.

Амира

?

Solace

И колко да ги чакаме да се образоват, бре, Цеков? Да е хой да им го набиеш, ама то - акъл. Коефициент на интелигентност под критичния минимум не може да еволюира за петилетка...

 

Нали образованието е задължително до 16-годишна възраст? Аз ли съм виновен, че не ходят на училище, или пък на 16 са втори клас?

маргаритка2

Логично би трябвало най-високата помощ да е по-малка или равна на минималната работна заплата.

 

Когато стане това, ако изобщо, ще се оправят нещата.

Утринен зов

Е не са 2 % от емигрантите ни цигани, както се твърди. Друг е въпросът, че активно се пречи да узнаем колко точно са. Поне всеки шести  емигрант според мен  с тенденция за нарастване

pbdan

Без да съм юрист бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с откраднати 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 200лв. сумата е по-малко от 510лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега - излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора, а не да го търсят после. 7. Социалните помощи да се спират до изплащане на наложена глоба, а не да са неприкосновенни както е сега. 8. Майчинство за жени над 18г.

хлопатар

Това за маловажния случай е една легенда, която трябва да бъде опровергана;

1. Нито прокуратурата, нито съдът, нито полицията спират работа по някакво престъпление, защото било маловажно. Изразът "прекратява се" в този случай се отнася за наказателното производство, което завършва с административна глоба.

2. Ако някой извърши втора кражба в размер на "маловажен случай", вече му се лепи като рецидив и си отнася присъдата.

Е, преди това трябва да бъде задържан, естествено, и за първата, и за втората кражба.

Според проучване затворниците в нашите затвори са извършили средно по осем престъпления, преди да попаднат зад решетките. Смятайте оттук нататък разкриваемостта каква е.

Invisible

Последните 6 месеца от военната служба изкарах като трудовак на каскадата Белмекен-Сестримо.

Тогава за първи път видях цигани отблизо.

На десетина циганчета имаше по един младши сержант българин.

Той явно имаше неограничени права над тях.

Отговаряше за работата и бита им.

Всеки ден някой от тях ядеше бой.

За неоправено легло, лоша хигиена, или за скатавка от работа.

 

 

 

Domi

Без бой няма развитие , боя да се приема като фигурата на бащата която по принцип е липсваща при циганите и оформя характери

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ромале са само едно от средствата. Инструмент са те за блокиране на евентуални опити за нормалзация (таз думичка избирам да очовечаването, с което успешно се разминаваме като общество).

 

Добре подреденият, безстрастен анализ на Автора трудно може да бъде оборен: в този театрален живот, или в живота-театър, на ромале беше отредена ролята на пушката, дето виси на стената още от първата сцена. И ромале вече СА пушка, а образованието, сиреч репетиции, са вече безвъзвратно закъснели. Защото представлението се играе.

 

Но ние много добре знаем, че изход винаги има.

Едно на ръка, че на театралната зала вече има светещ надпис EXIT.

Освен това,  публиката може да се качи на сцената. От това нищо смислено няма да произлезе, но ще имаме една нощ на пиянството на един народ.

 

Ако обаче публиката откаже изобщо да гледа тази пиеса и отиде там, където правят от хората пушки? Това вече не е театър, това е играта на живота. Там можем да се сдружим, та с по една своя заплата да построим в гетото нови къщи на най-бедните циганКи, да отървем децата им от проституция, да им направим празник с певци и музики, каквито не са и сънували, да им нарисуваме графити по тяхна поръчка върху зидовете, да им ушием красиви дрехи по мярка, да им подарим част от бижутата си, да ги заведем на екскурзия, да отидем с тях на море.

 

И така да развалим магията, която ги е сторила пушки.

 

А можем и да останем в залата. Въпрос на избор.

 

(Знам какво говоря. От Америка идват българи, които евангелизират ромале с голям успех. И с жива музика. Но са малко. Ние сме много. Засега.)

 

 

 

eric marsai
снимка на eric marsai

Дори и не помнят че някога  когато България беше народна република прадядовците им работеха.

това не е верно, никога не са работили, стига лъжи.

по време на "народната" република просто наричаха помощите за безработни (т.е. некадърни, неграмотни, безотговорни, крадливи, пияндури и пр. - вкл. 100% от циганите, водещи се официално на работа) "работна заплата"

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Гето? Лесото? Социалните животни са склонни към самоорганизация. Когато Държавата създава оградена територия на която я няма племената създават собствен език, носител на собствената им култура, собствен източник на право-някой Баро, след туй и Мешере, а скоро след това нововъзникналата Нация приема за агресия рейдовете на чуждата за нея Държава...след което американците правят база Бондстийл

wreckage
снимка на wreckage

гетата са минни полета, маркиращи инхерентната суцидност на националната държава.

 

ей, как го накъдрих тва...

Шако

Ами тя сегашната власт тепърва май ще има да яде бой.

Почват я от гетото, щото на наште хора, хеле по-младите, не им пука.

Ама хич!

За коя власт говори Автора?

За тази ли дето оня ден нареди схемата в която участваха прокурори, два съдебни състава двете кметици (виновни или не - не знам) от Софето да останат в паделата, а оня дето е искал, носил кинтите и си щипал от тях да го пуснат дома за да могат да си подредят що годе тъпоумната схема и мине в съд?

Алооу, гражданята, българе и всякакви за ква власт си говориме тука та искате от братчедите от махалата да са респектирани?

Мое ли ми кажете коя ще е тая власт да сложи белезниците на схемаджиите съдии, прокурори и полицаи, че да я уважаваме малко от малко?

Като не можете - така ще е.

 

pirx71

Естествено, тази власт не буди и не заслужава уважение, а че работата с тъмнозелените  е изпусната е отделен въпрос. Там ще трябва да се поограничат морковчетата, малце кьотек и да се отсвират кърлежите нпошници.

Памфуций
снимка на Памфуций

Един от най-големите проблеми на днешна България е, че няма успешен и привлекателен модел, който да мотивира интеграция. Ние бистрим циганските гета при условие, че в страната върви социална дезинтеграция, че все повече приоритет придобиват самоорганизиращи се общности, които изземат социалните функции на държавата.  В тоя план дали динковци с въоръжени чети налагат  обществен ред по техен тертип по границата; самоназначили се за инспектори депутати изнудват лавки и нахлуват в учебни заведения; животновъди отказват ветеринарна инспекция; касиерки и счетоводителки обясняват по форумите, че не трябва да се плащат осигуровки; тълпи по улиците оправдават убийци , че и популистки депутати настояват за промени в законодателството в тоя дух; смехотворни обвинения и присъди и в резултат - институционалното доверие - към изъпълнителна власт, съдебна власт и полиция достига нови дъна всяка година; и всичко това се е наложило върху един традиционен скептицизъм на населението към държавата.

duzov

Има ли закони в България? Има! Наказуем ли е секса с малолетни? Наказуем е. Задължително ли е средното образование? Задължително е! Е къф е проблема тогава?! Нека се прилагат законите!

И както съм писал в стария форум - основаването на ТОЛ /Трудово-обучителни лагери/ е наложително. 

"Учение и труд, труд и учение". Към този лозУнг бих добавил и много, ама много бой! Само така мангасариата ще се социализира! За 20-25, което при тях е три поколения, ще се социализират! Същата мярка трябва да се приложи и срещу циганизиралите се българи.

Vinkel

Аха... през образование викаш, Авторе....А как се образова тяа сган, дето в знак на протест си спира децата от училище?? А тая власт, дето я таковат разни там безсловесни каруцари, да и сер@ у устата...Айде, бе, редакцията, нема ли да ме спирете, вече не занм колко пъти се изказвам с откровен сексуален подтекст към и по отношение на ВЛАСТТА??!

Стоф

"Интеграцията на ромите може да се осъществи само чрез образование" , ако те изобщо подлежат на образоване в болшинството си... 

Domi

Циганите са вредители и държавата трябва да ги третира като такива, вредителите се третират с намаляване на популацията т.е. частично унищожение и държавата трябва да предприеме мерки за това. Спиране на помощите и налагане на строги наказания на не спазващине закона ... както вече съм посочвал те не са етнос, а социална категория... в западна Европа няма цигани .... като нашите .

 

rurade
снимка на rurade

Единственото,което обединява българите на територията  е отношението към циганите...

 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Петьо,

тоя път не съм съглсен с написаното.Никакво образование няма да помогне в случая.Въпросният етнос никога,ама никога не се е отнасял към знанието като към някаква ценност.Така е било десетилетия,столетия назад.Сега се говори много какво е било по времето на Бай Тошо.Да,чрез трудовата повинност в казармата доста роми получаваха занаят.Но....само толкова!Да си спомняш да сме имали такива събратя състуденти?Не само в "Българска филология".В групата,в потока,в целия факултет "Славянски филологии" дори?Аз поне не си спомням,поправи ме ако греша.А и откровено казано,не мога да си представя и за миг дори,как примерно Хера(проф.Людмила Стефанова),лека и пръст,обяснява на такъв екземпляр какво означава,да речем "деус екс махина".Ами ромът тутакси ще е избягал.Най-малкото защото няма да му е интересно.Ще си мисли,че е попаднал сред луди.В главата са му съвсем други мисли,идеи,приоритети.В повечето случаи,престъпващи закона.И най-важното-ВЕЧЕ ОФОРМЕНИ!За да успее идеята за интеграция,чрез образование,начинът е само един,но неосъществим в демократичните общества.Да се изолира ромчето още в ранна детска възраст от семейство,роднини и цялата им общност.От последните то възприема и формира тоталния си мироглед.Не от  училището и класния.Така,че-при настоящия обществено-политически строй и образованието няма да свърши работа.Виж,ако бяхме някаква диктатура тип Северна Корея,тогава съм съгласен.Остани си със здраве.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×