facebook
twitter

Наблюдател

САЩ върнаха България на поправителен

Американците зарязаха дипломатичния тон и отново пратиха надзорник по корупцията у нас
29 618
 Министерски съвет
За премиера Бойко Борисов все още е най-важно кой кого извикал и кой на кого първи е казал. Е, ясно е, че на него му казват.

В България скандалите са толкова много и толкова често, че понякога съществените новини минават почти незабелязано. Преди две седмици американският посланик Ерик Рубин направи многозначителен рейд в няколко знакови български институции, които управляващите се опитаха да омаловажат, преиначат и премълчат. В рамките само на няколко дни той отиде в кабинета на премиера Бойко Борисов, посети ръководството на БНБ и накрая даде интервю във възстановената поради недостиг на демокрация "Свободна Европа", където обяви, че заради проблемите с върховенството на закона и заради корупцията в посолството в София отново пристига специалист по въпросите на правосъдието. 

Именно последната новина е от съществено значение за България - това е ясен сигнал, че

 

положението в страната драматично се е влошило

 

Американската страна изтегли от България съветниците си по правните въпроси, които бяха служители от американското Министерство на правосъдието, в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. 11 години по-късно обаче България е върната в изходно положение и е очевидно, че САЩ нямат кой знае какво доверие, че управляващите ще се справят - дали поради нежелание или некадърност, в случая няма особено значение.

Определено се връщаме и към времена, в които вече американските посланици говорят без заобиколки за върховенството на закона и борбата с корупцията. Да си припомним как посланик Джеймс Пардю казваше: "Голямата опасност за България е патронажът, който упражнява организираната престъпност над легални структури, организации и политици. Организираната престъпност е основен въпрос за страната ви, тя е видима за всички, видима е, за съжаление, и за външните инвеститори. Тя създава неверни представи у младите хора за това кой е най-добър в обществото". И цитатът е от времето, когато сегашният премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

Пак Пардю отбелязваше: "Кой може днес да отрече, че организираната престъпност доминира в определени отрасли на българската икономика?" Или че "липсва политическа воля за справяне с проблема с организираната престъпност в България".

Неговият приемник Джон Байърли също не действаше много дипломатично, като казваше, че "българите са възмутени и отвратени от провала на борбата с организираната престъпност и с корупцията в страната... Зная, че говоря и от името на колегите ми в ЕС, когато казвам, че сме готови да ви предложим всички инструменти и да ви помогнем, за да изкорените раковото образование на престъпността и корупцията. Но не можем да ви дадем политическа воля. Това трябва да очакваме от вашето правителство и парламент...". Той разказваше, че при срещите си с обикновени българи чул възмущението и отвращението от провала с престъпността и че това подкопава доверието между хората и правителството. 

Може ли някой да каже, че 

 

тези думи на американски посланици не звучат актуално и сега? 

 

Сигурно мнозина биха отбелязали, че САЩ, а и повечето европейски държави имат не по-малки проблеми от България, включително и с престъпност, и с корупция, и с наказването им. Или че българската мафия нерядко инвестира плодовете от своята престъпност точно на тяхна територия - купува там имоти, прави фирми, открива банкови сметки. И така се сдобива с достатъчно финанси, за да влияе върху родния политически живот. В същото време обаче не може да се отрече, че ако е имало големи операции срещу силни фигури от подземния свят у нас, то те са започвали от други държави и

 

са приключвали успешно само под силен международен натиск

 

Защото в България всички гласове срещу корупцията, престъпността и мафията бързо се заглушават, а правораздавателната система абдикира с най-разнообразни аргументи.

Последният тур на американския посланик само потвърждава това. Действията на САЩ тотално опровергаха Бойко Борисов, който яростно се обясняваше, че не западните посланици са го привикали, за да му разкрият информация, а той тях. Премиерът уверяваше, че така се било случило и по случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, и по казуса с милионите, получени от венецуелската държавна петролна компания в българска банка. "Аз извиках американския посланик, за да информирам САЩ какво правят нашите служби. А не той мен“, каза Борисов. Пред "Свободна Европа" посланик Рубин съобщи, че по венецуелския случай САЩ са споделили информацията си с българските власти веднага след като са я получили. Тоест САЩ са дали данните на България, а не обратното.

Ръководството на БНБ беше също толкова трогателно - то пък се похвали, че посланикът го посетил, за да "изрази признателност" за това как Централната банка действа спрямо мръсните пари. Малко по-късно шефът на "Банков надзор" в БНБ Димитър Костов подаде изненадващо оставка.

 

Дали съвпадението е случайно, няма особено значение

 

То е показателно.

Долу-горе по същото време излезе и поредният доклад на ЕК, в който директно се казва, че ДАНС и прокуратурата не разследват сигналите срещу политици за пране на пари.

И за да е картинката още по-пълна, това съвпадна с новината, че по искане на Австрия в България е задържан израелски гражданин, известен като Вълкът от София. Обвинението срещу него е за пране на пари и измами за стотици милиони евро. Част от дейността му се е осъществявала от българска територия, но кой знае защо за нашите власти престъпление няма. Има обаче снимки на въпросния Вълк с премиера. И това май не учудва никого.

В случая имаме една хубава и една лоша новина. Хубавата е, че за пореден път управляващите паднаха в капана, който сами си заложиха, и че времената на лицемерната дипломатичност отминават. Лошата е, че очевидно демокрацията у нас е в пълно отстъпление и надежда се не вижда отникъде. 

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рисуването излиза на двора, а учителят по музика няма да пее
На Борисов му ги пускат, но на Гешев ще ги спрат
Шпиони срещу шпиони в надпреварата за ваксина срещу коронавирус

19.09.2020

Ню Йорк Таймс

1145 5

Коментари

сталкер пустиняк

Има обаче снимки на въпросния Вълк с премиера. И това май не учудва никого.

 

Редно е премиерът сега да ревне, че няма да допусне ужасите, които са били по времето на Хитлер и че ако трябва пак ще спасяваме евреите. 

Рефренът е отигран с опрощаването на дълговете на мюфтийството. 

bay Dragan

Кръвното ще извезе извън контрол.

Ерик Рубин ?

Meto_ot_Interneto

Както се оказа, във венецуелския случай, българските банки не са извършили нищо незаконно. Защо тогава да дават данни на когото и да било?
Авторът радва ли се на поредната груба намеса на Щатите в българските работи?

mr_self_destruct (непроверено)

цветанът ще спрат ли да го канят на закуски?

mr_self_destruct (непроверено)

или дават знак за тръбата?

cymen

Пълни глупости. Дреме им на Щатите за корупцията по принцип. Интересува ги единствено ако корумпират "неправилните".

NATURAL

амен, амен да заръкопляскат демократофобите а.к.а. русофили на американския посланик. Особено неусетилите се, че американците искат да ни спрат да я караме по руски.

dobadoba

'Румяна Бъчварова: Хората си мислят, че има корупция' - 30 Ян. 2019

https://www.segabg.com/node/48023

Уникално!

⚓️

buratinob

А кривнем в посока Турски поток, атомна централа или Грипени и ще "осветят" куруцията в целият Му блясък.

Поредният пълномощен губернатор пристигна, а ние не го посрешнахме с червен килим.

 

Phoenix59

Очевадно е,че сами не можем да се изтеглим за косите си от това блато . Дано Господ и Ерик Рубин помагат ! И изобщо не е вярно,че липсва "политическа воля" . Те много искат,но "такива са правилата" .ДЕПМ.Вярно е ,че много хора днес са обезверени и ... безсилни. Вина за това имат и " менторите ". За статията ?

letec55

Авторът е позабравил някои съществени подробности. Байърли, например, в публикуваната от Уикилийкс телеграма (парафирана от началниците на всички служби в посолството) написа за ББ, че не бива да забравят с кого си имат работа, но е от техен интерес да работят с него.

Корупцията, вихреща се у нас в редиците най-вече на управляващите ГЕРБ, е награда за послушанието им. Тъй като са най-големите коруптори, те се вживяват и в ролята да посочват кои са корумпираните. Избирателно, естествено. За нормални преводи от държавна компания се сетиха, че са може би са незаконни (без да са налице предпоставките за "пране на пари") месеци след това. Но след като задействаха плана по смяна на властта във Венецуела. А представянето на цялата история именно като "проспана" от нашите власти си е направо унизителна! Премиер, няколко министри, цяла една институция като БНБ бяха публично унизени, а един подуправител на БНБ бе накаран да си подаде оставката заради мръсните игри срещу Венецуела. Та щели били да възстановяват там нещо си... Подлудиха с болните си амбиции и алчност целия свят и го изправят на ръба на война, у нас щели с корупцията да се барят... Айде холан не на нас. Вие си ги отгледахте от улицата, сега били не знам какви си. Знаем ги, ама вие им плащате пропагандните кампании и медии, получаващи щедри парици от ваша държавна агенция, работят активно и нагло за медийния им образ.

Тодор1

?

Костадин Николов

И откъде накъде САЩ ще се месят в нашата корупция? Хайде да беше ЕС, разбирам. Но корупцията в България не е работа на САЩ и дейността им по тази тема не може да се квалифицира по никакъв друг начин, освен като намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

 

Още повече, че подозирам, че тяхната цел е корупцията да работи в техен интерес, а съвсем не да се борят с корупцията като такава!

Анонимен3

възстановената поради недостиг на демокрация "Свободна Европа"

Че какво общо има "Свободна Европа" с демокрацията?

vvatkov

  Борят неправилната корупция. Правилната си върви.

Mrx

Абе тези рейдове няма да са за корупцията. Тревожи ги тръбата дето ще минава през България. И пращат специалисти по корупцията, за да сплашат ГЕРБерите, щото знаят, че нагазят ли там има бая голяма яма. Сигурно са сплашили и бат ви Бойко, напомнили са му някои неща.

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Aмериканците да кажат защо спряха тока и водата в Каракас.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Присмял се хъърбел на щъърбел!

Влез или се регистрирай за да коментираш