facebook
twitter

Наблюдател

Морал "Стандарт", или как да разкараш апартаментчик за 7 дни

Групата на Цветанов страда, може да обяви вътрешнопартийна стачка
15792
 Снимка: Архив
За ГЕРБ е ясно, че живот без Борисов няма да има.

Вече се загубихте в “Апартаментгейт”, нали? Тераси, апартаменти, квадрати... Така е, ако консумирате историята на части. Уж във всяка новина действа принципът “всяко чудо за три дни”, а чудото не свършва - валят имената на нови и нови "апартаментчици", следва кратка партийна отбрана и бързо отстраняване на новодомеца. После има период на тв вайкане, партиен плач. Напоследък във водещите новини се появи дори и парламентарната опозиция, която се сети да полегна върху медийните публикации, но, наясно съм, какво мисли тя за скандала е важно само за активистите й. 

Напук на традициите, скандалът върви с пълна пара. Обикновено още на втората седмица всяка нормална управляваща партия щеше да намери своите съпротивителни сили, щеше да се опита да неглижира атаката, да потъне в обяснения за квадратите и терасите, щеше да държи на проверки и разследвания, щеше да разсее публиката със странични, уж важни картини. В ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да говорят подобни празни приказки по телевизора. 

 

ГЕРБ обаче реагира така, все едно иска тази атака 

 

И има официално обяснение защо постъпва така самоубийствено. Защото има висок "Морал", защото има "Стандарт" на поведение. По-логичното обяснение не е свързано с морала, а с това, че човекът с магнолията е отпочнал операция, която коси челните редици на собствената му партия. Съзнателно отстрелва своите предизборно. Кой лансира "майката на нацията" Цецка Цачева дори тогава, когато за всички бе ясно, че това е мисия на камикадзе? 

Ако се вгледате в жертвите на "Апартаментгейт", лесно може да видите, че те могат да бъдат разделени в три групи. В първата са Цветан Цветанов и неговото близко обкръжение - кумата му Ваня Колева, приятелят му Делян Добрев и т.н. Тази група е най-многобройната. Във втората са случайно паднали в строителен изкоп политици, които в момента нямат важно място в йерархията на Борисов - Цецка Цачева, Вежди Рашидов. Всички тези хора - и от двете групи, моментално биват призовани да си ходят вкъщи в името на морала и т.н. И те го правят, защото

 

са наясно, че без Борисов няма живот

 

Засега само Рашидов се инати, но ако Шефът му скръцне със зъби, и той ще го направи.

В отстраняването на тези две групи партията плътно стои зад Борисов. Знаете как реагира Томислав Дончев още при старта на скандала (тогава някой заподозря, че стартира война на вицепремиерите). После обаче се намесиха и други хора от висшето ръководство на ГЕРБ, които силно подкрепиха Борисов и изоставиха Цветанов. Йорданка Фандъкова например заяви: "Щях да напусна всички постове на негово място". Когато Цветанов стигна до извода: "Мен няма кой да ме накаже", моментално се намеси самият Борисов, който заяви: "Как може Цветанов да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо - може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз! И го наказах."

В тази групи има една важна подгрупа и това е "Артекс", която от сряда толкова страда, че плаши с улични протести. Всъщност, каква ще е съдбата на "Златен век" стана ясно още когато главният архитект на София Здравко Здравков заговори ни в клин, ни в ръкав, за заплашителни есемеси от семейство Мирянови. "И това не били единствените", които се опитвали да му влияят.  И тук Йорданка Фандъкова също изигра основна роля - далеч преди решението за спиране на строежа на небостъргача, тя даде да се разбере, че ако зависи от нея, той въобще нямало да се строи. Вече бе ясно, че

 

някой може да вдигне небостъргач в София без разрешението

 

на кмет и главен архитект. Този "някой" очевидно е с по-силни позиции от политиците, но не се казва Бойко Борисов. Цветанов? 

Хората от тези две групи бяха разкарани с приказките за високия Морал "Стандарт". 

Но в цялата история има и трета група, в която влиза шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, в която "отстреляните" не падат, а само излизат в отпуск. Има общи части/тераси, до които полицията трудно намира достъп. Тук Морал "Стандарт" не действа. Тук здраво се защитават позиции, включително и на КСНС. До оставка на Пламен Георгиев едва ли ще се стигне, тъй като той не е в онази, първата група - на приближените на Цветанов.

 

До кого е приближен? Явно до някого, който Борисов не може да накаже

 

ГЕРБ допусна серия от стратегически грешки в тази атака. Първо се опита да се защитава с тезата "Ми, те и другите крадат", после вкара приказките за високооктановия си стандартен морал. Това е грешка, защото такива неща като морала по подразбиране са стандарт. Моралът при политиците не би трябвало да е на повикване и да се появява в рамките на скандал. Той трябва да е наличен дори когато ти се отвори възможност да купиш на далавера апартаментче в хубав квартал. 

Но да се върнем на потърпевшите от "Апартаментгейт". Защо за Цветанов трябваше да има Морал "Стандарт"? Няколко седмици преди "Апартаментгейт"  бе ясно, че има силна колизия между двамата лидери. Борисов определяше някои ходове на Цветанов (преговори с ДПС за общи позиции в НС около дълговете на мюфтийството и във връзка с Изборния кодекс) като "грешка" и обещаваше, че ще предприеме стъпки повече "да не дразним хората" с такъв тип действия. Цветанов и вярната му задруга станаха твърде самостоятелни, твърде силни в партия, която не може да съществува, ако не се управлява еднолично.

 

В ГЕРБ се целува ръка само на Борисов

 

Не може да има двама Началници в такава партия, има един. И излишният Цветанов трябваше да си ходи. Още преди "Апартаментгейт" бе ясно, че пред Борисов има два варианта - или да действа решително сега, или да изчака изборите наесен. Въпреки че Цветанов все още е в ГЕРБ, отстрелването на хората му дава да се разбере, че Борисов е избрал да действа повече от решително.

Сега е интересно да видим решението на Цветанов - дали ще прежали приятелите, или ще обяви вътрешнопартийна стачка. 

Всичко това съвсем не означава, че скандалът е инспириран от Борисов. Не е. Нито от опозицията - била тя парламентарно червена или извънпарламентарно синя. Скандалът е типично журналистически - след старта медиите просто се надпреварват кой да "извади" още новини. 

А Борисов отигра топката. И в тази история най-важна е точно фигурата на Борисов. И една негова особеност - този човек наистина не търпи дълги приятелства. Историята се повтаря вече толкова години - някакви хора се появяват близо до Борисов, стоят там известно време и после научават какво е морал и право. Останалите слушат и изпълняват нарежданията на Шефа - затова стават, примерно, министри.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Строителят на нова България неразумно бави новия затвор
Облагане на бирена подложка
Арт колекциите у нас: какво остава след скандала

26.01.2020

СВЕТЛА ПЕТКОВА

1014 1

Коментари

RanBosilek
снимка на RanBosilek
Няма ГЕРБ, има Борисов. Или по-точно - Борисов е ГЕРБ. Това и за слепите е ясно. И понеже Борисов не е айдук, каквито са почти всички останали и в ГЕРБ, и в бкп и останалите, затова получава народната любов под формата на спечелване на избори. Получава също и омразата на цръвената дружинка тук, което му вдига акциите и сред неутралните. Аз например не бих гласувал ЗА ГЕРБ, ако не четях кретенизмите на путинофилите, зеленочорапковците и останалата соц-носталгична сган.
дядо яга

тъпо пърче си братко...Не се гласува за някай, защото мразиш друг...това е или фанатизъм, или дебилизъм. Сам си избери...Виж се сам какво казваш.... И понеже Борисов не е айдук, каквито са почти всички останали и в ГЕРБ, и в бкп и останалите,.....Това, че Б.Не е айдук го оставям на твоята съвест...Виж какво си недуразумение..ЗАБЕЛЕЖЕТЕ...Борисов е Герб.точка.Останалите в Герб са айдеци.точка.Герб и Борисов са различни неща,шото Герб са айдуци, но той-не. сЪЩЕВРЕМЕННО Борисов е Герб....Идиотизъм някакъв 

seyko

И много важно казва Дмитри Иванов:---

 

  изберете си партия и тръгнете след лидера й! Недейте като Монтен да мислите,

  че който върви след лидер, не намира нищо, понеже нищо не е търсил освен лидер:Qui

  suit un autre, il ne suit rien.

сталкер пустиняк

Повече доверие имам на Монтен, отколкото на Д.И.

letec55

Според експосланика на САЩ в София Джон Байърли ББ е айдук.

amigov
снимка на amigov
Писал е извън лиШчето. Толкова може , тъпо парче.
редник

В тази групи има една важна подгрупа и това е "Артекс", която от сряда толкова страда, че плаши с улични протести. Всъщност, каква ще е съдбата на "Златен век"...

 

E, тук нещата са по-дълбоки - май са намесени световните търговци на енергия...

Я вижте какво енергийно чудо е щяло да захранва комплекса:

 

Киpил Чyкaнов: Квантовият генеpатоp в “Златен век” ще пpави ток за по-малко от 2 cт. на киловатчас

 

 www.24chasa.bg/mnenia/article/7383465 © www.24chasa.bg

 

promin

 Е те това е се вписва в псалмовната защита  на строителството на Артекс.Те обикновенно финансовите измами са гарнирани с лъженаучни такива. Патентът е защита на приоритет, а не научно доказателство. То не беха торсионни полета, водородни учения и пр.  ама в келнерската мутродържава върви... Да не се окаже авангардно връткане на електромера накрая...

promin

Материалът е повърхностен, неинформативен и в крайна сметка  изводите не че не са неверни, ама са несъществени.за бозата в която се намираме.

tatyana1

Явно само аз си спомням как по времето на ГРБ-1 един възрастен ГРБ-ски депутат каза в един сутрешен блок че морал било нещо отживяло от времето на социализма, сега което е законно, то е морално. После Лечков, тогава кмет от ГРБ, го повтори в друго ТВ предаване, с почти същите думи. Тогава никой не възрази, явно такава е била официалната позиция на ГРБ. Претърпели са еволюция, обаче на мен ми е смешно!

enlil

 Ах ти, Петьо, гиди мушморок такъв!

Бил скандалът типично журналистически! Ала тръгна откъде?! От някаква правозащитна организация! На издръжка от кого?! Това впрочем не е мое морално и гражданско задължение да установявам. Нека всеки сам да дири истината в указанато посока. Без да забравя, че тя е пределно известна на журналягите. Съобразно желанието на поръчващия музиката си настоиха те инструментите и тръгна упоменатата от автора медийна чалгия. Придобиването на жилища е масов спорт сред властниците на всички нива. Когато търсиха подходящ кандидат за конституционен съдия, помня, пак настана някаква подобна дандия. Така че туй с апартаментите нито е ново, нито е оригинално. Да не говорим, че не е свързано с никакво рационално (законово) решение на проблема. От което следва, че и писанията Петьови не водят до никакви практически поуки.

ШКОЛНИКА МАРЕК

Явно Бойко Б. е слушал внимателно  уроците на Т. Живков: "Тръгне ли някой към стола ти, махай го! "Така Живков изпращаше я посланици, я в пенсия или някъде надолу в йерархията съпартийците си, които се готвеха да му ритнат стола. За Младенов, Луканов и Джуров вече нямаше сили, защото Горбачов беше предрешил съдбата не само на СССР, но и на целия соцлагер

Magi

Г-н Цеков не е прав за отстрелването на Цецко. Той и началникът му са обвързани здраво, като сиамски близнаци. Раздялата им ще е апокалипсис за герб.

сталкер пустиняк

По-логичното обяснение не е свързано с морала, а с това, че човекът с магнолията е отпочнал операция, която коси челните редици на собствената му партия. 

Същински Джугашвили. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Всичко това съвсем не означава, че скандалът е инспириран от Борисов. Не е. Нито от опозицията - била тя парламентарно червена или извънпарламентарно синя. Скандалът е типично журналистически - след старта медиите просто се надпреварват кой да "извади" още новини. 

И аз стака мисля, макар че скандалът беше провокиран от една определена група журналисти. Но с останалата част от статията имам фактологически, логически и смислови проблеми.

Sine_metu

Но с останалата част от статията имам фактологически, логически и смислови проблеми.

 

И аз. Особено ме озадачава ей туй

„дори и парламентарната опозиция, която се сети да полегна върху медийните публикации, но, наясно съм, какво мисли тя за скандала е важно само за активистите й“

 

Така е само при допускането, че анонсът на БСП за „Борисовгейт“ е кьорфишек. Тогава наистина ще ближат люти рани. Ами ако...

amigov
снимка на amigov
Скандалът не е провокиран от журналисти , щото такива на територията няма. С няколко незначителни изключения които само потвърждават правилото. Скандалът беше инициран от Свободна Европа , медия която е на издръжката на правителството на САЩ. Точка. Единствената загадка е - дали това за Тиквата е жълт картон или червен ? Но той е хитър ритнитопковец , бил е на косъм от "Футболист на годината" , ерго ! Разбира я играта , сигурно ще играе внимателно до края на мача. Да не прави нови фалове... А ако е червен картон , скоро ще се разбере.
аман бе

А защо да не е червен картон за Закусващия с бутонелите? През последните месеци подложи няколко много яки динени кори на шефа си.

RanBosilek
снимка на RanBosilek
"Според експосланика на САЩ в София Джон Байърли ББ е айдук." - да, ама на изборите гласува народът, а не разни бивши посланици; апропо, как така комунягите слагате най-голяма тежест точно на американците, русняци няма ли да цитирате? или не си струва, щото и на тях хората вярват колкото на вас.
enlil

Цеци оди у Америчко да му набиват канчето редовно. Но ходи вместо Боко, щото ако иде последният съвсещ ще проличи че Боко е троянското магаре на хамериканците в ЕС. Но уви! - изглежда тези, дето набиват канчето на първия накрая са се договедили, че и той магаре. Та за това, чрез някакви местни правозащитници, са решили да го натирят от политиката. Ако посочените двама ходеха до Раша на инструктаж, щяхме да твърдим, че са рубладжии-саботоьори в ЕС. За сега нямаме основания да го праим.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Майстор си е Цеков Петьо.

Лъска образа на Боко, докарва го на същи генералисимус.

Могъщ. Безмилостен.

Извън време, пространство, недосегаем за дребните страсти.

Отвътре -- нежен, люби магнолия.

 

Очаквайте в следващата серия:

а той беден, гол, бос, лишен от имотът, за да е полезен, дал си бе животът!

Синопсис на СЕГАшната серия:

Използва се методата на Господари на ефира и другите смехачески шоа по Нова Боковизия.

Прави се гъди-бъди с Боко,

за да го изкарват априорен и омнипотентен --

-- алфата и омегата на всичкото по света и у нас.

Мошеник

Това на снимката требе да е Флориян с авангарда на групата си! ✌️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×