Quantcast
Либра на прага | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Либра на прага

2 574
 Снимка: Архив

Поредната финтех революция стои пред Хамлетовия въпрос: да бъде или не. Проектът "Либра" за нова световна цифрова валута на корпорацията Фейсбук наистина има потенциал да промени цялата финансова система на света така, както от времената на Бретънуудската световна конференция (1944 г.) не е променяна. Не случайно световните лидери - от Конгреса на САЩ през европейските законодатели до ЦК на Китайската комунистическа партия, са се заели да преценят последиците първо всеки за себе си, после за света, преди да дадат своя отговор. Отговорът изглежда ще е категорично „Не!“. Личи по острите думи, с които политици и централни банкери заявяват страха и скептицизма си. И по това, че от революционния комитет

вече побягнаха първите

финансови революционери. Всъщност към днешна дата асоциацията "Либра" напусна само корпорацията за платежни услуги "ПейПал". Но от останалите в нея 27 основатели двама вече изразяват съмнения, а тяхната подкрепа е решаваща за успеха на революцията "Либра" - те са операторите на банкови карти "Виза" и "Мастъркард". Злите езици шепнат, че ако те напуснат, либра ще се спомине, преди да види бял свят. Но дори и да останат, проектът сигурно ще бъде спрян от законодателите и регулаторите. Макар че в българската преса могат да се открият доста смислени описания  какво представлява либра, забелязвам, че малцина колеги, дори и сред студентите по финанси, са си дали труда да се запознаят с автентичния проект (достъпен за всекиго на libra.org). Затова си струва да кажем няколко думи за него, преди световните лидери да му сложат кръст. Твърди се, че либра ще е криптовалута. Това изобщо не е вярно. Да, замисълът е либра да е финансов инструмент, който ще съществува само в цифрова форма. Дали ще е валута? Едва ли. Валута (currency) е само онзи финансов инструмент, на който законът в някоя страна дава статута на законно платежно средство. Комисията за надзор на финансовите пазари на САЩ (SEC), а по нейния почин и финансовите регулатори в ЕС и по цял свят, приема всички криптовалути само за финансови активи, сродни на правата и облигациите, емитирани от частни емитенти. Второ,

либра няма да е „крипто“

инструмент. За разлика от биткойн и обичайните хиляди криптовалути обработката и авторизацията на плащанията с либра няма да са децентрализирани, а ще се извършват само от мрежа с ограничен брой участници, допуснати от асоциацията "Либра". Макар да се основава на технологията „блокова верига“ (blockchain), либра ще има централизирано потвърждаване и обработка на всяко плащане. И платецът, и получателят на плащането ще са напълно прозрачни и ясни като титулярите на сметките в банки. За да купи и плаща с либра, всеки желаещ трябва да ползва програма - портмоне. Засега е одобрена само една, наречена "Калибра". Тя ще гарантира, че пълна и проверена информация за всеки собственик на либра е достъпна и ще може да се предава на всички държавни администрации, които по закон следят паричните проведи - абсолютно по същия начин и правила, както са длъжни да го правят банките. Асоциацията "Либра" се зарича някога в бъдеще обработката на плащанията да бъде децентрализирана, но само ако законът го позволи. Едва ли някога вече законодателите ще допуснат анонимни преводи.

Либра ще е като валутен борд

тя ще е „стабилна валута“ (stablecoin), защото ще бъде обезпечена с резерв от „кошница активи“ - наличности в твърди национални валути и държавни ценни книжа. Всеки от учредителите ще внесе в резерва на "Либра" вноска от 10 млн. долара, които (според Фейсбук) ще се инвестират: 50% в щатски долари, 18% в евро, 14% в йени, 11% в британски паунди и 7% в сингапурски долари. Жънминби юани, рубли, рупии не се планират в кошницата. Всяка продадена либра ще се плаща по курса на деня в националната валута на купувача, постъпленията ще се инвестират в активите и в пропорциите на тази „кошница“. В резерва ще се натрупва целият доход от инвестиране на резервните активи, докато не дойде време (част от него) да се разпредели между учредителите.

Защо либра е заплаха?

Сиреч, къде виждат опасността световните политици. Тя е във възможността за масово разпространение на новото средство за плащане. Фейсбук има милиарди потребители, над милиард са потребителите на другите учредители на асоциацията "Либра" ("Юбер", "Лифт", "Букинг", "Спотифай", "ПейЮ", "Водафон" …). Плащанията с либра ще са много, много по-евтини от всяка известна досега услуга, защото няма да има нужда от банкови сметки. Засега - докато участниците в асоциацията не установят господстващо положение на пазара за платежни услуги, след това ще могат да вдигнат цената на услугите колкото намерят за прилично. Напълно реална е опасността либра да замести националните валути и да се превърне в доминиращото средство за плащане в света. Това означава

приватизация на емисионния монопол

защото с първата продадена либра емитиращата асоциация ще стане една частна международна централна банка. Ако либра измести националните валути от търговския оборот (както вътре в страните, така и в международните плащания), тя може да обезсмисли националните валути. Тогава никоя държава няма да може да провежда парична политика, трансмисионният механизъм, който превръща националната парична емисия в кредитен ресурс и държавен дълг, ще е разбит или поне сериозно ограничен. Другата опасност е в огромния обем информация за реални плащания, която ще натрупат няколкото частни корпорации, контролиращи либра. Всяко наредено и всяко получено плащане ще се записва и помни во веки веков. И още:

частната централна банка ще държи шалтера

и ще може да изключи всеки участник - лице, фирма или цяла държава, от платежната система "Либра". Всеки. И то пряко, с един клик на мишката. Да, сега асоциацията обещава всеки да има достъп до системата, всеки да може да купува, да държи и да плаща в либра. Докога ще може? Всеки може да участва във Фейсбук, но както вече знаете, без особени аргументи Фейсбук може да закрие всеки профил и да напъди всеки потребител. Същото ще е с "Либра". Има и друга опасност, която не се обсъжда, това е рискът на прецедента.

Няма да мине и година от старта на "Либра", и моделът ще се клонира. Нищо не може да попречи на страните, чиито валути останат извън „кошницата“ на "Либра", да пуснат своя аналогична цифрова валута. Става въпрос за Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка (БРИКС). Всяка държава, изолирана от световната частна централна банка "Либра", ще има интерес да се включи в алтернативен проект, иначе рискува националната й валута да стане ненужна и за собствените й граждани. Дори да не си пробият път други алтернативни валути, стартът на либра във всички случаи означава край на доларовия стандарт на плащанията. Не мисля, че държавите по света ще позволят на либра да прекрачи този праг. Частна световна централна банка няма да има. Либра ще остане една химера.

Още

6 неудобни въпроса по казуса "Цацаров"
Недоволството от властта ще увеличи подкрепата за "Възраждане"

26.01.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2148
Гешев се разболя от несподелената любов с ЕС и САЩ