facebook
twitter

Наблюдател

Героят от „…и почвам да бегам,бате“ – пример за гражданското общество

Следващия път, когато изгледате култовото видео, не само се засмейте, но и отдайте нужния респект към един самотен войн за граждански права
ФБ
Огнян Димитров, който стана виртуален герой само за няколко часа.

Клипче, снимано от  телефона на зевзек, който закача подпрели се на служебен автомобил полицаи, обходи социалните медии. Предизвиквайки добродушно одобрение и превръщайки се скоропостижно в меме поне от ранга на еднодневната софийска мъгла. 

 

И почвам да бегам бате 🤣🤣😂

Posted by И почвам да бегам бате on Thursday, December 6, 2018

Героят от видеото обаче не само създаде забавление за отрудената родна "Фейсбук" публика, но и демонстрира гражданско поведение, на което може да завиди всеки протестър с тлъст грант. Гражданското общество може много да се поучи от този последовател на Хенри Дейвид Торо. (Всъщност Огнян Димитров, автор на клипа, разказа пред Би Ти Ви, че го е заснел на майтап. - бел.ред.)

Защото той:

1. Снима без никакво притеснение блюстителите на реда – нещо, което можем да си признаем, не много от нас биха направили, без да се замислят. Всички сме наясно колко те не го обичат това, а нашият безименен герой не само го прави, но обявява присъствието си, за да може да е сигурен, че ще го забележат. Гражданското неподчинение изисква кураж.

2. Говори с блюстителите на реда като с равни – въпреки че очевидно не е гражданин с тежък портфейл или дебели връзки във властта, не се притеснява да води разговор с тях като с всеки друг, вместо да трепери и сервилничи. Знаейки, както всеки гражданин би трябвало, че полицията е платена от него, за да му служи.

Всички под една или друга форма осъзнаваме, че това със служенето е далеч от истината (особено ако някога ни е трябвала полиция) и по-скоро маскира функцията на МВР като оръдие на монополиста върху насилието (по Вебер), но последователно поддържаната фикция може и да се претвори в промяна… Все пак мнозинството от хората не мислят, че данъците са кражба. Няма невъзможни неща.

3. Казва истината в очите на властта – не само пожелава приятен ден на полицаите, което демонстрира добро възпитание, но не се посвенява да им каже истината, която всички така или иначе сме приели за даденост. А именно, че в немалка степен работата на много служители на полицията се изразява в „търсене на бакшиши“. Или с други думи, в преследване на минимални прегрешения, които рядко представляват опасност за околните, но са лесни за разкриване и могат да донесат рушвет. 

4. Е безпардонен в своето гражданско неподчинение – дори когато е привикан с „Eла тука за малко“, истинският член на гражданското общество постъпва точно като нашия герой. Той или тя не се подчинява на властта, а скоропостижно се оттегля от нейното внимание, за да съхрани своя съзидателен потенциал и време на този свят, защото знае, че нищо на никого не е направил.

С едно клипче под минута – толкова силна демонстрация на гражданска бдителност и самосъзнание.

Така че следващия път, когато изгледате култовото видео, не само се засмейте, но и отдайте нужния респект към един самотен войн за граждански права.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ изсветлява мръсния си капитал – връзката с ДПС

19.02.2019

Диян Божидаров

952 3
Прахосването на милиарди е сладко за политиците и вредно за обществото

19.02.2019

Economix.bg

220 1
Това "зло" - парите

Коментари

Johnny2965

Е, и, г-н Пенчев?

TheBahurKing

Тъпотия, един квартален дришльо - пример за гражданско общество.

Поне да беше споменал за криминалното му досие.

TheBahurKing

Точно гражданчета като тоя "герой" хвърлят бомбички по полицията, а после се фукат в мрежата какви мъже са.

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а се оказа че нагласено и са му били приятели...

и що се мъдри тоя  минтил  по медиите? Защо се дава тук трибуна на хулигани- хонорар платихте ли ???

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Само не разбрах що намеси Торо, ма по дефиниция съм тъпото, грозно копеле.

Влез или се регистрирай за да коментираш