facebook
twitter

Наблюдател

В Европа започна отказ от високата скорост по пътищата

Испания намали максималните 90 км/ч по извънградските шосета, но Германия се противопоставя на ограниченията по магистралите
автор
Би Би Си
1477
 Pixabay
Испанските шофьори ще трябва да карат по-бавно по извънградските двупосочни шосета.

Максималната скорост по извънградските двупосочни пътища с цел намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия и опазване на околната среда се превърна в гореща тема в последните дни в много европейски държави. Испания намали скоростта по основните извънградски пътища с 10 км/ч – от 100 км/ч превозните средства вече ще могат да се движат в рамките на закона с до 90 км/ч най-много. Промяната вече влезе в сила, след като властите промениха повече от 2700 пътни знаци и това струваше на държавната хазна 526 000 евро. Целта е Испания да влезе в групата на най-безопасните за шофьорите страни - членки на ЕС, и да постигне по 30 смъртни случая на 1 милион души.

В Германия обаче правителството устоя на натиска да обяви ограничение на скоростта по магистралите из страната. 

Какво се променя в Испания?

Ограничението от 90 км/ч в Испания важи за основните извънградски двупосочни пътища, известни там и като "второстепенни пътища”. Според местния тв канал RTVE по тези пътища са станали около 80% от фаталните пътни инциденти. Смъртните случаи по подобни шосета в Испания през изминалата 2018 г. са 877. При 40% от фаталните инциденти едно или повече превозни средства са излезли от пътя, а в 27% се е стигнало до челен сблъсък. Правителството си е поставило за първоначална цел броят на жертвите при пътни инциденти да стане 39 души на 1 милион, колкото са регистрирани в Испания през 2017 г.  А след това и до 30 жертви на 1 милион души. Данните от 2017 г. на Съвета на европейска транспортна безопасност на ЕС показват, че смъртните случаи на пътя са най-малко в Швеция и Великобритания на население от 1 млн. души.

Как е във Франция?

Решението на френското правителство от миналата година да намали максимално разрешената скорост по извънградските пътища с 10 км/ч – до 80 км/ч – беше основен фактор за възхода на протестното движение на „жълтите жилетки”. Много от жителите на провинциалните райони във Франция приемат тази мярка като пример за градския снобизъм на президента Еманюел Макрон – той не може да разбере потребностите на обитателите на Прованса, които са напълно зависими от автомобилите си.

Преди дни френският премиер Едуар Филип заяви, че със 116 души са  по-малко  загиналите на пътища, където е въведена максимално допустима скорост от 80 км/ч. В реч, която произнесе в град Кубер, южно от столицата Париж, Филип каза, че общият брой на жертвите по пътищата във Франция миналата година е достигнал исторически минимум от 3259 души, а това е със 189 души по-малко в сравнение с жертвите през 2017 г. Решението за нововъведените ограничения на скоростта е част и от мерките, предприемани от Макрон, за да се намалят отделяните вредни емисии газове в околната среда.

Какви са ограниченията за скоростта във Великобритания?

По извънградските пътища във Великобритания автомобилите могат да се движат с до 96 км/ч. Този вид пътища са като тези в Испания и Франция, където скоростта е съответно 90 км/ч и 80 км/ч. Но по двулентови пътища с мантинели ограничението е 112 км/ч.

Германското изключение

Германия остава изключение в ЕС, тъй като няма максимално допустима скорост по магистралите. Говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефан Зайберт, отхвърли предложението за ограничение до 130 км/ч . „Има доста по-интелигентни мерки за защита от климатичните промени в транспортния сектор”, заяви той. Транспортна комисия ще представи още предложения за мерки, целящи намаляване на вредните газове. Противопоставянето на ограничения на скоростта по магистралите е доста силно, особено сред влиятелното автомобилно лоби. В продължение на десетилетия скъпите коли като "Ауди" и БМВ имат голямо влияние. Проучване от миналата седмица, направено по поръчка на тв канала ARD, обаче показа, че 51% от анкетираните подкрепят идеята за ограничаване на скоростта по магистралите  до 130 км/ч, а 47% са против подобни мерки на правителството на канцлера Ангела Меркел.

Германската организация "Действия за околната среда" се съгласи, че такъв лимит ще ограничи годишното отделяне на въглероден двуокис с 5 тона. "Дизелгейт" даде на защитниците на природата допълнителен коз. 

Напрежение в Австрия

В съседна Австрия се водят разгорещени спорове за пилотния проект на  транспортния министър Норберт Хофер максимално разрешената скорост на магистралите да стане 140 км/ч спрямо сегашните 130 км/ч. Измерени са вредните емисии от два района край магистралите, а Хофер планира проекта му да обхване поне две-трети от магистралите в Австрия. Той е член на крайно дясната „Партия на свободата” , а политическите му опоненти силно се противопоставят на реформата по пътищата. Сред тях е и министърът, отговарящ за околната среда, Елизабет Кьостингер, която твърди, че ведомството на Хофер цели да намали отделяните вредни емисии с поне 7.2 млн. тона до 2030 г.  

ПРОБА

Австрия ще разреши на шофьорите пробно да завиват надясно на червен светофар. Според правителството това ще улесни пътното движение, но според опозицията може да застраши безопасността на пешеходците. Десният завой на червено е нещо обичайно в Северна Америка, но все още е рядкост в ЕС, с изключение на някои страни в Централна Европа. Той е бил разрешен в бившата ГДР и обхваща цяла Германия след обединението. Завоят надясно на червен светофар се приема в редица страни за колоездачите, включително във френски градове като Париж или Руан.

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арт колекциите у нас: какво остава след скандала

26.01.2020

Светла Петкова

151 1
Тандемът Борисов-Гешев развъртя бухалката

25.01.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

8531
Тери Джоунс: За хумора не трябва да има никакви забрани

24.01.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

1175 3

Коментари

Neopol

Има си реални скорости, а другото е капан за корумпиране на катаджии. Реалната скорост по първокласните пътища е 100 а по матистралите 150. Ограничения няма да я намали, а единствено ще вдигне корупцията.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Ква е тази "реална скорост" - природна функция от скоростта на светлината?

buratinob

Катастрофите стават от опасно шофиране, високата скорост е последният фактор  за това.

Трудно е да се регламентира "опасно шофиране" и калинките си измислят всякакви други критерии.

На магистрала е опасно да караш с 200 и също толкова опасно с 60.

На междуградски пътища е опасно да пътуваш с 20 км.

В града даже и с 5 да караш ако не спреш на пешеходна пътека или червен светофар има проблем.

 

Devil in Exile

Браво на Германия, не се поддава на европейския кретенизъм.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×