facebook
twitter

Наблюдател

Да влезеш в университет заради... мюзикъл

Човек става по-организиран, когато има повече неща да върши, казват студентите от Американския университет в Благоевград, които паралелно с лекциите представят пред публика легендата "Коса"
877
Американски университет Благоевград
Мир, любов, свобода, толерантност, щастие - това е духът на "Коса", който младежите искат да предадат на публиката.

"Let The Sunshine, Let The Sunshine In. Тhe Sunshine In...". Емблематичният финал "Let The Sunshine In" от филма "Коса" звучи в ушите на третокурсника от Американския университет в Благоевград Боян Златарски, откакто е 5-годишен. Още тогава, пътувайки към морето с родителите си, той започва да попива музиката и културата на хипи движението от края на 60-те и да вкусва духа на свободата. "Можете ли да си представите усещането ми толкова години по-късно да играя точно "Коса", знам песните от ей такъв. За мен това е много ценна, скъпа възможност. Просто е невероятно!", казва Боян, който само след броени дни ще се превъплъти в образа на Джордж Бъргър, превърнал се в символ на свободния човешки дух за цели поколения. Предстартови вълнения в момента са обхванали и останалите негови колеги от АУБ, с които ще участва в тазгодишния мюзикъл - наследник на дългогодишна традиция на висшето училище.

.........................

Боян е на сцената на театър "Д-р Карл Джераси" в Американския университет в Благоевград, на индивидуална репетиция. Пее песента си вече втори път. "Не беше много убедителен. Искам повече звук", казва менторът му. Боян търпеливо влиза в ролята си за трети път.

"Представете си 60-те години на миналия век. Революцията идва, секс, наркотици, вие сте с приятелите си, с вашето племе, с което имате шанса да опознавате света. Ето, това е моето племе

 

Тук аз открих своето племе",

 

казва младият актьор. Понякога репетициите му са над 5 часа, често се стои до 2-3 през нощта. "Невероятно е!", казва обаче той, подобно на другите участници в мегаспекаклите на АУБ. Всички те участват на доброволни начала, но се отнасят към тях най-отговорно и професионално - като истинска работа. "Времето спира, когато правиш това, което обичаш", казват младежите с присъщия за възрастта им ентусиазъм, който се надяват никога да не угасне.

От криейтив екипа на клуб "Бродуей" към АУБ, който организира и подготвя мюзикълите, дълго умували кое да е тазгодишното представление. Асистент-режисьорът Леда Драгиева много искала да е "Коса" - не само защото той е един от най-успешните в жанра, но и защото също е израснала с него и музиката му. "Бях сигурна, че "Коса" ще се оцени подобаващо от по-възрастната ни публика, но се чудех за по-младите. Виетнамската война, хипитата - мислех, че това ще е малко далечно за младите хора. Беше обаче точно обратното", казва Леда. По думите й се оказало, че страшно много младежи са гледали филма, а някои са се записали да участват в мюзикъла именно заради него. Самите представления вече са си извоювали такава слава, че от ръководството на вуза спокойно могат да забравят за рекламата му в следващите години - не един и двама студенти се записват (или удължават следването си) в Американския университет в Благоевград не само заради възможностите за качествено обучение там, а и заради шанса да участват и изживеят подобно събитие, което, както сами споделят, остава за цял живот.

"Бях на миналогодишното представление и си казах: "Задължително трябва да уча тук, за да мога да участвам в представленията", признава първокурсникът Борис Дечев. Той завършва природоматематическата гимназия в Шумен, участвал е в турнирите по реч и дебати на английски език "Бест", а от 2-3 г. се занимава и с театър. В "Коса" ще играе поддържаща роля - на Ууф, приятеля на Бъргър. Борис споделя, че е изгледал доста мюзикъли - в страната, в София, на големия екран, с редица известни личности, но толкова страст като в представлението на студентите не е виждал. "Харесах го най-много от всички, защото е зареден със страст. Тук никой не участва заради пари, всеки дава всичко от себе си, от сърцето си и това се усеща", казва Борис, който смята да специализира журналистика и филми и театър. На ентусиазма на младежите очевидно се дължи и голяма част от магията на студентските представления, които българската публика гледа от 11 години. "Не сме професионалисти, но влагаме душа в това, което правим.

 

Няма го износването

 

Всяка година правим нещо ново, различно. Всичко при нас е чистосърдечно, така да се каже", споделя той.

Второкурсничката Яница Игнатова също попада във вуза заради мюзикъла, по който се "запалила" от раз. "Разбрах за този университет от мюзикъла. Гледах Catch Me If You Can ("Хвани ме, ако можеш"), след което бях категорична, че искам да уча тук", споделя тя. Въпреки че е завършила Софийската математическа гимназия, страстта й към музиката е от 15 г., откогато пее в детски радио хор. Така, участвайки в представлението първо като беквокал, а тази година - като асистент вокален директор, тя успява да съчетае своето хоби със специалностите, които е избрала - бизнес администрация с финанси и информационни системи.

Бизнес администрация с маркетинг е избрал и Боян (завършил Националната природо-математическа гимназия) - нещо, напълно различно от актьорството. То обаче е в кръвта му, занимава се с него от 10-11 г., и затова участието му в музикалния театър в Американския университет е отлично допълнение към заниманията му в София - в Училището за таланти, където всяка събота преподава актьорско майсторство.

Когато била в първи курс, Леда кандидатствала за танцьор в тогавашното представление, но не била одобрена. Макар и с тъга, се опитала да намери успокоение с мисълта, че така ще има повече време да заляга над лекциите. На следващата година обаче отишла на следващото представление "Рок завинаги". "Боже, те правят нещо, което не съм виждала до този момент!", си казала тя, плачейки от емоции насред пълната зала с изправени на крака студенти, преподаватели и гости. Затова твърдо решила да опита пак и след втория опит съдбата й се усмихнала - тя била одобрена за актьор, а след като организаторите забелязали, че се интересува и от режисура, тази година й дали шанса да бъде асистент режисьор.

Клубът “Бродуей” към Американския университет в България е създаден през 2007 г. от група студенти, споделящи страстта към музикалния театър. От тогава насам те поставят ново представление всяка година. Творческият процес и организационната подготовка, изпълняващи се изцяло от студенти, започват в началото на академичната година през септември и продължават до премиерата през пролетта. Ежеседмичните репетиции се състоят от над 18 часа хореография на танци, репетиции по актьорско майсторство и вокална подготовка. "Танцьорите репетират поне 3 пъти по 3 часа. Актьорите - и по 5 часа дневно, особено преди представление. А вокалните репетиции са безкрайни", споделят Яница, Борис, Боян и Леда. А кога учат? "Интересен въпрос... И аз бих искал да знам отговора", шегува се Борис. Яница пък смята, че става по-организирана, когато има повече неща за вършене. Така ни се уплътнява времето,

 

да спиш не е много забавно,

 

споделят студентите. "Мюзикълът не е извинение да не учиш, както и обратното. Всички знаят, че двете трябва да вървят заедно. А и професорите ни проявяват разбиране и ни подкрепят", казват младежите. Действително, преподавателите им ги подкрепят не само емоционално, но и на терен - миналата година в представлението са се включили двама от тях - Сабина Вийн и преподавателят по актьорско майсторство Недялко Делчев, които играли родителите на главните герои.

"Мюзикълът е интересен феномен. Прави се предимно от млади хора, и то максимално професионално", казва Леда Драгиева. В представлението обикновено участват студенти от цял свят. Тази година екип са образували повече от 40 младежи, идващи от различни краища на света - България, Виетнам, Америка, Холандия, Украйна, Русия, Сърбия и Албания. Всеки от тях притежава различен опит в сценичните изкуства, но целта им е една - да създадат един необикновен проект, който да представят пред българската публика. В случая - през този месец  - да разкажат историята на група дългокоси хипита, които мечтаят за Ерата на Водолея и се бунтуват срещу задължителната военна служба във Виетнамската война.

"Коса" е по-близко до възрастта на техните родители, но актьорите разпознават в нейната тематика и своето съвремие - вечните теми за сблъсъка между поколенията, за секса, любовта, приятелството, расизма, войната, толерантността, свободата човек да бъде себе си. "Посланието е мрачно, но много силно. Хората осъзнават колко глупава е войната и как всички трябва да се обичаме - тогава всичко ще бъде наред", казва Борис. Според него мюзикълът дава и много интересна гледна точка върху нещата от живота. "Без да ги промотира, той показва например как наркотиците могат да бъдат едновременно и бягство от грозната действителност на войната, и да нанасят вреди, също както и героите в него не са черно-бели и никой не е само добър или само лош", разсъждава той. По думите му спектакълът кара човек да мисли в дълбочина и дава свободата на

 

всеки да интерпретира посвоему

 

събитията и образите, които са дуалистични.

"Дори и ние като режисьори често се чудим как да обясним дадено действие на героите", признава Леда. Тя споделя, че мюзикълът "Коса" й е дал различна гледна точка от тази на филма на Милош Форман, в който по обективни причини са били пропуснати някои моменти. Според нея той се оказал изключително полезен, за да могат младите да се запознаят с едно различно време, а и защото по забавен и ироничен начин показва как някои неща остават непреходни, например чувствата, желанията и мечтите на хората да бъдат свободни, щастливи и обичани. "Всъщност това ни помогна да се свържем с героите", казва тя. А посланието, което се надяват да усети публиката, е, че колкото и да е мрачна действителността, човек все пак би могъл да даде път на светлината.

 

"КОСА"

 

“Коса” (Hair) - мюзикълът, извоювал си статут на социално-културен феномен, празнуващ живота и свободата - е дванадесетият, който Broadway Performance Club (“Клуб Бродуей”) на Американския университет в България ще представи на българската публика тази пролет. "Мир, любов, свобода, толерантност, щастие - тези думи описват духа на “Коса” - първият рок мюзикъл, който превръща контракултурата в изкуство", казват организаторите. Зрителите ще могат да изживеят историята на бунтарите от 60-те, изпълнена с разтърсващи емоции и музика, в пет български града - четири представления от 2 до 5 април в Благоевград - в театър „Д-р Карл Джераси“ от 20 ч., на 6 април - в Общински драматичен театър Кюстендил от 19:30 ч., на 8 април - в театър "София", с две представления от 17 ч. и от 20:30 ч., на 9 април в Бургас - Дом на нефтохимика от 19:30 ч. и на 11 април - в Държавна опера Варна от 19:00 ч.

Мюзикълът ще бъде представен като концерт-спектакъл на английски език с български субтитри под съпровода на Saltfield Inc. Главните роли са поверени на студентите Никола Миланов, Боян Златарски, Валентина Станева, Евгения Трифонова, Борис Дечев, Георги-Никола Траянов и Десислава Арнаудова. Продуцент на мюзикъла е Николета Манчева, а режисьор - Елизабет Иванова-Гибсън. Хореографията е изготвена от Симона Янева, Алексия Коколиос и Йорго Чирияй, а вокалната подготовка е дело на Наталия Кокар и Яница Янакиева. Асистент-режисьори на продукцията са Леда Драгиева и Виктория Димитрова. Асистент-продуцент е Виктория Ангелова. Билети могат да се закупят в кампуса на Американския университет в България, касите на EasyPay, онлайн на сайта на EpayGo.bg и билетните центрове.

Все още няма коментари

Още

Магистралните потоци в съзнанието на Борисов
Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате
Има ли лекари убийци

Влез или се регистрирай за да коментираш

×