facebook
twitter

Наблюдател

Да разлаем гетата

Всички бутони на страха могат да бъдат задействани, за всяка целева група може да се инсталира бутон. Спомнете си "джендър истерията" от миналата година
1 844
Веселина Седларска

Сливенското гето „Надежда“ показа в началото на тази седмица за колко време може да изпразни две училища и една детска градина. Във всеки случай по-бързо от "Гражданска защита" - за няколко минути. С викове, крясъци, закани за разбиване на врати и чупене на прозорци родители измъкнаха от класните стаи децата си. Някой бил казал, че две деца вече са взети от социалните служби, точният термин от слуха е „изведени“. След което - без никакво съмнение - ще бъдат подарени на норвежки гей двойки. Един такъв слух може да обиколи непреброимото гето „Надежда“ за около пет минути. След което майки и бащи хукнали презглава да спасяват децата си от Стратегията за детето, която вече в тяхната представа се свежда до Стратегия за снабдяване на Норвегия с български деца.

Същите майки и бащи от същото гето само преди две седмици се вдигнаха да защитят евангелистки пастор от английски произход, който беше прибран по обвинение за блудство с деца от същия квартал. И сега читателите на двете новини се чудят: как така ромите защитиха пастора педофил, който реално е посягал на децата им, а сега видяха застрашени децата си от един слух? Нямало логика. Напротив, логика има и тя е желязна: ромите нямат капчица доверие на институциите. Всичко, което казват институции, според тях е лъжа и измама, верни са само слуховете.

Да бе този слух само в Сливен,

да си помисли човек, че пасторите си отмъщават за накърнения си имидж. Но не.

Същият слух изпразни училищата „Д-р Петър Берон“ и „Йордан Йовков“ и една детска градина в съседния Ямбол. Събитията са като под индиго. Явно авторът е направил един сценарий в два екземпляра. Кой е авторът, ще чакаме да ни каже ДАНС, институцията, която премиерът Бойко Борисов призова да установи кой стои в дъното на тази паническа бъркотия. Да се заподозрат пасторите, има основание дотолкова, доколкото те са единствената "структура", която работи в ромските гета (с изключение на лихварите). Освен това пасторите са и единствените, на които населението в гетата има пълно доверие, слуша всяка тяхна дума, защото това са хората, които ще лобират в деня на Второто пришествие. Пасторите може и да са разпространили слуха, но по-вероятно той им е бил внушен от някого, смятат хора от гетото, които са все още с разума си. От кого, питам. Тук мненията се разделят. Един казва, че такова нещо най-много подхожда на националистите, друг напомня, че тази тема най-много се ръчка от БСП. Ясно е само едно: някой проведе образцово упражнение по създаване на паника, пробва почвата и тя се оказа плодоносна.

Малко след като кметът на Сливен Стефан Радев, който е и кандидат на ГЕРБ за втори мандат и по тази причина е в отпуск, излъчи видеообръщение, в което успокои хората от „Надежда“, че никакви деца отникъде не са изведени и никой няма да им посегне, под кметските думи се появи коментар: „Bradwata e reshenieto ne ti iskam novinata nishtoto az znam kak da si deistwam ubiwam bradwa v glawata imam sarce pedali nqkoi ako iska da se sreshne s men Neka mi pishe v nalichnost da mu doida na gosti s bradwata mi da im q pokajq“. Точно в този случай брадвата не се появи. Но вече е проиграно как може да се стигне до брадва.

Разбира се, всичко това може да бъде повод за смешки и подигравки, ако в него не се съдържаха поне две много сериозни неща. Първо: ясно е на какво залагат конструкторите на такива слухове - на страховете на хората. За по-непретенциозната група на хората от гетата слухът е елементарен, като за първично елементарна аудитория: „Бягайте да си спасявате децата, че вече изведоха две!“ Едно такова изречение може да подпали хора, които и без това се палят лесно. Колкото и да е непопулярно, ромите имат свръхценностно отношение към децата си и с този слух е натиснат най-точният бутон, който може да ги задейства.

Но всичко това означава, че екип от сценаристи на слухове ще бъде толкова творчески изобретателен, когато подхожда към всяка целева група. И за най-умните ще бъде съчинено нещо достатъчно умно за объркване и побъркване. Това вече беше проиграно с думичката „джендър“, която само в България означава нещо, което не означава никъде другаде по света. Ромите с джендър не можеш да ги стреснеш, но това, че ще им „изведат“ децата от училище и ще ги раздадат на норвежки гей двойки, им се вижда напълно възможно. Затова пък далеч по-претенциозни от ромите по образование и манталитет хора повярваха, че Стратегията за защита на жената цели въвеждането на трети пол (и досега нямам представа какво означава трети пол) и повярваха, че „социална роля“ означава сам да си избираш пола. Това също е толкова смешно и достойно за подигравка, колкото „норвежците ще ни вземат децата“, но то се случи. Няма неуязвима група. Няма човек без страхове. Всички бутони на страха могат да бъдат задействани, за всяка целева група може да се инсталира бутон. Вчера бяха ромите - утре ще са…може да е всеки от нас.

Второ: този опасен цирк на прицелване и ошашавяне на отделни целеви групи няма да престане да всява истерия и паника, докато всички не  сме наясно,

 

че целта е точно такава - да се всяват паника и истерия

 

Но как хората да разбират, че слуховете са фалшиви и зловредни, ако други хора, които са напълно наясно, че слуховете са такива, се подиграват, вместо да им ги обясняват.  Разделили сме се на групи и всяка групичка се отнася високомерно към по-малко различаващите фалшивите новини, към вярващите на нескопосни слухове, към глупавата, но искрена паника. Да, да се вярва, че социалните служби „извеждат“ деца от училище и ги пласират в Норвегия, е проява на глупост. Но да се отнасяш високомерно към проявилите глупостта, не е кой знае колко по-умно поведение. Ако някой е глупав, нека по-умният да не изглупява. Защото в следващ момент се оказва, че уж умният също е попаднал в капана на слух, прицелен точно в неговите страхове. Тогава други ще се отнасят високомерно и подигравателно с него, други ще се кискат и няма да вярват „на ушите си“. Докато и те попаднат в хватката на умно скроена за тях лъжа.

Израза „Ама наистина ли сме толкова прости“ го чух тези дни няколко пъти. Да, очевидно толкова сме. А на толкова глупави хора трябва да се обяснява простичко и дълго. Високомерието не върши работа. Защото глупостта расте и накрая високомерните ще свършат в същото блато, в което ще ги завлекат глупавите.

 

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Любомир Дацов: По-добре да направим ДДС 18% за всичко

02.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

473 1
COVID-19 разкри нови хоризонти пред е-вота

02.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

359 1
Свободата на Кристо

02.06.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

1137 11

Коментари

Страници

доктор Гилотен

Истанбулската конвенция е противоконституционна, а съдебните решения се изпълняват, даже некои настояват, че съдебните решения не се коментират.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Решенията на КС се коментират и още как. Авторката не коментира решението, а напомня истерията и всички лъжи , които се изговориха. Сега положението е същото, а и част от изпълнителите, както и лъжите  - също.

доктор Гилотен

Всяко решение може да бъде коментирано-това е моето мнение.

Съдията Калпакчиев и други са на обратното.

дъртреалист

повярваха, че Стратегията за защита на жената цели въвеждането на трети пол (и досега нямам представа какво означава трети пол) и повярваха, че „социална роля“ означава сам да си избираш пола.

Един добър пример за неумно и повърхностно разбиране на ИК.

Аз, ако не разбирам нещо, поне бих се притеснил, от това, че останалите имат различно мнение от моето. Ами ако имат основание? Високомерието е жалък съветник...

ИК цели сатанизиране на единия пол и предлага механизми за социалното му обезценяване.

И който не го е видял - да се замисли защо някои смятат така.

И да прочете пак приложенията към ИК. АМа на английски. 

 

 

tatyana1

Според мен в дъното на проблема е, че мнозинството от българите, не само ромите, не вярват на институциите и възприемат държавата като злонамерен враг с основна цел да им навреди. Оттам нататък наистина е лесно с бутончетата.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Това Седларска го е посочила ясно. Впрочем, статията е доста последователна и ясно постулирана и аз съм съгласен с написаното. ?

Michael_P

Защо ли чета подобен пасквил. Телефонните измамници не са глупави, а  опитни психолози на битово ниво. Това което ги издава е илюстрирано в мюзикъла "Моята прекрасна лейди",  по Пигмалион на Джорж Бърнард Шоу. 

дъртреалист

съгласен с написаното

Значи си я прочел?

Хм..., аз не успях, твърде многословно, обстоятелствено, трудно следя линията на мисълта... сигурно съм нервен.

 Телефонните измамници не са глупави, а  опитни 

магьосници.

Вчера слушах една жертва - знам, казва, че ме лъже, но направих каквото ми каза... И добави - има някакво умение...

Крайно време е да се разбере това. 

Хората не са толкоз прости, обаче могат да бъдат омагьосани. 

И след акто циганите го могат... значи и други го могат.

Страшниччко е.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Телефонните измамници са практически "психолози", които адресират страховете и стереотипите на хората. Сред измамниците има и неграмотни, което не им пречи да постигат успех в престъпни акции срещу бивши учителки, лекарки и прочее представители на интелигенцията.  Но "психологията" им е сходна на тази на "есктрасензите" и прочее измамници от кабеларките. Адресатите са хора, които въпреки начетеност и други качества, са достатъчно прости да верват в простотии като "чесънът е дяволска трева", например. 

Дежурния

Леле колко изненадани имало от технологията за сваряване на жабчета.

Слухът, че ще се вземат децата на циганите не е нещо много по-различно от слухоподобните твърдения, че ще се застрои 50% от Пирин, за да излязат на улицата лековерни младежи със зелени плакати. Същият цирк се разиграва и с протести и контрапротести за съдебна система. Същата технология е и с бунтове на медицинските сестри, и с .... ... Докато обществото не се научи да реагира адекватно на такива неща, ситуацията ще става все по-зле. По традиция у нас нещата се научават само по трудния начин и то от десетия път.

Michael_P

Да бе, и аз се страхувах когато започнаха  слуховете за Черноморското крайбрежие, пък  то се застрои на 100%. От само себе си, разбира се.

Дежурния

По времето на голямото застрояване на Черноморието нямаше слухове и протести. Масовото нарицателно несъгласие започна след това. Преди това се носеха слухове, че със земеделие и туризъм ще стигнем за нула време жизнения стандарт на Запада. А щом земеделие - раздаване на дребна парцелирана земя, щом туризъм - трябват хотели... Всъщност имаше митинги и шествия именно за това и голямо учудване, когато исканото се сбъдна.

"Каква я мислехме, каква стана" е типична заключителна част за урок научен по трудния начин. Явно още не се е изтъркала от употреба.

Michael_P

"Преди това се носеха слухове, че със земеделие и туризъм ще стигнем за нула време жизнения стандарт на Запада. А щом земеделие - раздаване на дребна парцелирана земя, щом туризъм - трябват хотели... Всъщност имаше митинги и шествия именно за това и голямо учудване, когато исканото се сбъдна."

 

Много обичам някой да ми обяснява какво се е случило. Вероятно още една интерпретация на "the blue idea".

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Дежурен, оглеждаш ли се за некоя релса наоколо?

Как ще обясниш това упорство от страна на правителството да не се прави екологична оценка за актуализацията на Плана за управление на Пирин?

 

Впрочем  кога стана голямото застрояване на Черноморието, че да го  обясняваш с изолирани мнения от началото на 90те.

дъртреалист

Телефонните измамници са практически "психолози",

Да. Но не само.

КАто казвам магьосници, имам пред вид - магьосници.

Омагьосват те.

Имам собствен опит, пак с цигани. Личен и от близки роднини.

ВИждаш, че те пържат, но веднъж закачен на куката не можеш да се откачиш.

Гледал съм същата магия при "тука има тука нема".

Един затъна с хилядарки, автоджамбазин, на паркинг в Сръбско.

Жертвата почва да гледа като зомбирана. Казваш му, че гори, не приема, ефективно изолиран...

дъртреалист

Как ще обясниш това упорство от страна на правителството да не се прави екологична оценка за актуализацията на Плана за управление на Пирин?

С това, че Цеко Минев се явява старши спрямо правителството.

Иначе не може да се обясни защо Бойко тръпи пасива, който му носи тази нагла мутрафонска Пиринска сага...

 

Дежурния

Релсата я чакам да се освободи от бай Валери. За прословутата екологична оценка сме обсъждали повече от достатъчно, но може и пак. Екологична оценка се прави за неща които имат характер на инвестиционен проект, включително и "планове" . ПУП също е "план", но има характер на инвестиционен проект и при съответната необходимост подлежи на екологична оценка. План за управление на парк не е от този тип и просто няма как на такова нещо да се прави екологична оценка. По-опростено, можеш да правиш екологична оценка на нещо имащо количествени измерения. На нещо което няма такива, просто не може да се прави такава оценка. В случая с Пирин, на подробна концепция, инвестиционно намерение, проект... за лифт може (и трябва) да се прави екологична оценка, защото има някаква яснота какво трасе ще има (тоест колко площ и къде ще е засегната), колко стълба ще има и ... Само с "намерение за лифт" без такива количествени параметри на въздействието, екологична оценка е невъзможна. Това е хитрият "адвокатски" трик. Ще направите екологична оценка на нещо, за което не може да бъде направена и ще е лесно оспорима. Истинското нещо за което ще трябва екологична оценка няма да се допуска до степен "инвестиционно намерение" с количествени параметри, защото не сте направили оценка на Плана, за който такава оценка не може да се направи. Тарикатски параграф 22, разясняван многократно.

Новото застрояване на Черноморието започна от средата на 1990-те (след връщането на земите) с няколко вълни. Май няма нужда да си обясняваме, че застрояването е определено с приемането (измененията) на ПУП и подобни, а не с началото на изкопите и леенето на бетона. Имаше няколко вълни на застрояване (и за Банско също), та е по лесно да се каже кога приключи най-варварската част - около 2007 г с отлаганото едно десетилетие приемане на закона за черноморското крайбрежие. И след това естествено пак имаше купища изцепки, но вече не така варварски, който се уредил с ПУП, уредил се, кака започва да се опитва да спазва закона...

дъртреалист

Чл. 81. (1) (Доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 23.06.2009 г.) Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда се извършват на планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда, както следва:

1. (доп. - ДВ, бр. 77 от 2005 г.) екологична оценка се извършва на планове и програми, които са в процес на изготвяне и/или одобряване от централни и териториални органи на изпълнителната власт, органи на местното самоуправление и Народното събрание;

2. оценка на въздействието върху околната среда се извършва на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии съгласно приложения № 1 и 2.

(2) С екологичната оценка и ОВОС се цели интегриране на предвижданията по отношение на околната среда в процеса на развитие като цяло и въвеждане принципа на устойчиво развитие в съответствие с чл. 3 и 9.

(3) Екологична оценка на планове и програми се извършва едновременно с изготвянето им, като се вземат предвид техните цели, териториалният обхват и степента на подробност, така че да се идентифицират, опишат и оценят по подходящ начин възможните въздействия от прилагането на инвестиционните предложения, които тези планове и програми включват.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Няма какво да му обясняваш на Дежурния - той го знае това, както знае и за сагата със съда, ама се прави на две и половина. Предпочита да помага на Нено Димов в проблемите със стомаха .... 

И за застрояването 2002-2008 знае ...

Дежурния

Естествено, че ги знае. Само дето и другите в дискусията го знаят. Достатъчно е да се пусне в гугъл думата "план" и да се види колко екологични оценки не са направени. Почитаемият съд също е ясен. Нено Димов като беше зам. и от друга партия ("нашата") и прашинка не трябваше да пада, не че не знаехме и за клуб дондуков ... Апропо, при Нено като зам. (от Нашата Партия) статутът на Национален Парк беше премахнат за една планина с име Витоша, без екологични оценки естествено...И за баничките на Маргарит Мицев край Слънчев Бряг още помним, и баничките на Берберян и панелките за земя в Борисовата Градина (с изградени и екологична кръчма и екологичен паркинг)...всичките тези неща без протести естествено и без екологични оценки.

Ако ще риташ Нено, миналата година тихичко се дадоха концесии за сериозни запаси златодобив, медодобив и лигнитни въглища. Някои зложелатели могат да видят в мълчанието около тези неща разни лоши работи за зелените и други другари. Е тези неща ги няма в планове за управление и сигурно затова там екологични оценки и други глупости не са са надценяване.

Всъщност се отклонихме от темата за техниките за масово манипулиране. Или пък не сме...?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Смешен си. Я, разкажи за Мицев, Дорон , "Агробизнесбанк" (кой я наричаше "нашата банка" дали помниш),  и кой управляваше, когато се разви тая далаверка (там май и "Инко" участваше, ако не ме лъже паметта).

И верно ли не отчиташ разликите, вкл. тези в екологичните стандарти, които настъпиха през годините? Когато Нено беше зам. министър от "нашата партия" (коя ли пък е тя), имаше ли разни подробности като "Натура 2000", например, директиви на ЕК. 

И да, разбира се, на теб ти е ясен съдът - как може , да не ти е ясен. Толкова ли плитко играеш, че понеже нещо е било възможно преди 20 години, когато Димов е бил зам. министър, днес също трябва да бъде възможно? Докога безобразия сега ще се оправдават с неща от преди 20, 30, 50 или 100 години?

 

 

дъртреалист

Викаш, да не търсим махна на крадлив Нено, че краде, щото не само той краде?

И после, боя се, че не разбираме едно и също под 'план'. 
Има стратегически план, план за развитие, план за управление, устройствен план (на пространството) и т.н.

Всички те са много повече от "скица" (строителен план) и се нуждаят от оценка на въздействието много повече от нея.

Поради което подлежат на оценка.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тук не иде реч дали Нено е крадлив - Дежурния вика - преди двайсет години и преди трийсет години имаше друго отношение и друга степен на нетърпимост, ах колко лошо че днес стандарт, отношение и нетърпимост към безобразията се повишават. Пречат ни да правим същото, което другите при други обстаятелства са правили. Те това казва.

Дежурния

И преди 20 години и сега, да отнемеш статут на Национален Парк е едно и също. Няма разлики в стандартите. Случайно пропуснатата Берберян е взела земя срещу панелки и е строила в парк с еднакво морално и законово основание и преди 20 години и сега.

Да оревеш всичко за няколко тона злато в Трън и да си траеш за стотици пъти по-мащабно нещо и то в Натура 2000 също е от еднакво ниво на почтеност, даже и по приблизително еднакво време става.

И темата за нашия кучи син също е дъвкана многократно.

Това за Бонго.

Колегата дъртреалист е друга работа, ама не е редно ако се прехранваш с нещо да изказваш уж неутрално мнение.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго
 

За какво иде реч - за Крумовград ли? Защо са в съда за Пирин, а не за Ада тепе ли - за това ли намекваш? И всичко , защото даде за пример Пирин, който казус е в съда, а министърът се опитва да отлага с миризливи кафеви доводи?  

Дежурния

Не е за Крумовград. Примерно

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/zashto...

За Пирин съм си изказал доста ясно мнението. Може да има казус и може да има съд, ако не е направена оценка на въздействие, когато такова въздействие е представено. Ако няма представено въздействие, съд за оценката на непредставеното нещо може да е само фарс и като казус и като правни неща. Без значение от Нено и неновица. Горе-долу е еквивалентно с някакъв член от сталиновите времена, когато можело да те осъдят за "съмнение за антисъветска пропаганда".

Това ми е големия проблем, не неновци, нони и прочие...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

За критиката в "Гласове" съм съгласен. За "Пирин" не.

Желязко Желев

                    Тъпо и посредствено.С нетърпение чакам Валентин Вацев да коментира случващото се.Имам предчувствието за потресаващ коментар.Ако все пак някаде е коментирал моля за линк.

                    По горе спорещите вижте темата,не разводнявайте.Типичен пример сте как нещо важно се омаловажава.Чест прийом по форумите.Бих Ви определил като платени казионни тролове.

                    П.п.Мисля си,че първото задължение на един журналист който се опитва да разсъждава по дадена тема е максималната информираност.Статията или се опитва да манипулира безочливо или някой е излъгал госпожата ,че може да е журналист.Възможно е също да е била неотразимо красива,но огледалцето и следва да и каже ,че друга е по-красива сега.

Дежурния

Да не вземеш сега да ни изчегъртваш посредством сапьорска лопатка със силиконова дръжка? ?

Желязко Желев

         Препоръчвам Ви най-учтиво да се отнасяте с уважение към скромната ми особа.Твърде много са начините по който мога да Ви приуча.Най лесния е да получа бан ,а на вас да не Ви се яде и пие поне месец.Предупредени сте,съвеста ми ще е чиста.

       Това което сторихте под статията е неприемвливо.Силно се съмнявам ,че е и платено със жълти стотинки.То и повече не струва.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×